enjin tetiba bergegar, kenapa?

CG Sponsors




DDos

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,110
Reaction score
690
Points
166
masalah pada kete wira injection. ini berlaku tetiba, enjin run agak lama masa parking.

bila jalan, pickup memang takde langsung, nak naik bukit guna gear 2 pun tersengguk2, run dalam gear 5 memang tak bleh langsung-gegar dah takde pickup. bila tgk kat ekzos pun nampak ekzos semput(bergegar), bila buka bonet tgk enjin ada semacam bau hangit je.

sesapa yg boleh agak apa permasalahan ini?
 
Sponsored Post

reeez80

Legendary Member
Joined
Apr 10, 2007
Messages
14,659
Reaction score
5
Points
115
maybe dalam enjin kot bro... tapi wira normal bergegar tgk kat mounting dia... kalau wira lepas tahun 1997, leh g mana2 workshop yang leh tune balik.. leh tgk apa error kat keta ko...
 

DDos

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,110
Reaction score
690
Points
166
maybe dalam enjin kot bro... tapi wira normal bergegar tgk kat mounting dia... kalau wira lepas tahun 1997, leh g mana2 workshop yang leh tune balik.. leh tgk apa error kat keta ko...
ada kemungkinan plug kong tak? sebab pernah kena sekali, salah satu plug kong.

masalah nak gi pomen sebab esok pomen aku cuti.
 

LORDZ666

Active+ Member
Joined
Apr 26, 2007
Messages
3,672
Reaction score
5
Points
25
ada kemungkinan plug kong tak? sebab pernah kena sekali, salah satu plug kong.

masalah nak gi pomen sebab esok pomen aku cuti.
try cabut 1-1 cable plug tu masa engine running
 

steveorlando79

Active+ Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
3,880
Reaction score
56
Points
30
erm....gegar kuat sgt ni............ 1. engine mounting kot, 2. contact-point ade tak atau mmg engine fesyen tak guna benda ni 3. dah sampai masa overhole kot............
 

hnnnhh

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2008
Messages
290
Reaction score
1
Points
15
banyak faktor lain jugak.. ada buat regular servis tak?
 

DDos

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,110
Reaction score
690
Points
166
erm....gegar kuat sgt ni............ 1. engine mounting kot, 2. contact-point ade tak atau mmg engine fesyen tak guna benda ni 3. dah sampai masa overhole kot............
salah satu sebab rasanya yg no 3 tu
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
try cabut 1-1 cable plug tu masa engine running
saya setuju dengan cadangan ni :)cgrock

pengalaman saya ada cable plug satu rosak, then menyebabkan pickup down.

cuba la try cabut tapi saya cadangakn mati engine dulu. cabut dan tengok kot-kot ada wire yang dah putus ke...

:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register