BTC USD 41,556.0 Gold USD 1,813.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Emak saya sedang sakit dan kini berada di hospital untuk dibedah !!!

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Sahabat,

Beberapa mini lagi anda anda dapat panggilan telefon daripada pihak hospital dengan memaklumkan bahawa emak kesayangan anda kini berada di hospital kerana mempunyai penyakit sekan sekian sekian. Pihak hospial menjelaskan lagi kepada anda sebab emak anda kena masuk hospital awal ialah sebagai persediaan untuk dibedah esok jam 1.30 ptg. #:-S

---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ----

Kebanyakan daripada kita yang tinggal berjauhan dengan ibu bapa, pasti akan terus merancang dalam kepala minda untuk balik ke kampung halaman seberapa segera yang boleh. Setelah merancang sendirian, bagi yang sudah bernikah, mereka akan saling berbincang untuk membuat keputusan yang terbaik.

Sebagai anak yang soleh, Jika benar kejadian seperti ini berlaku, kita pasti akan terus fikirkan bahawa selagi nyawaku ada, selagi tu aku sanggup bekorban untuk pergi menziarahi emak di hispital. Alhamdulillah syukur dan sejuk hati ibubapa kita dapat anak macam kita kan :)

Sebaliknya ada juga anak-anak yang terpaksa SIBUK dengan kerja masing-masing sehingga tak punya kelapangan untuk pergi melawat emak sedang sakit di hospital tu. Moga dengan kita SIBUK macam mana pun sempat jugak kita pergi ke hospital jumpa emak....


Baiklah. Tujuan asal thread ni ialah saya ingin nasihatkan diri saya sendiri terutamanya tentang langkah atau sikap saya jika perkara yang sedemikan benar-benar berlaku.

Sahabat, jelas kita dapat information bahawa emak yang sudah banyak korbankan segalanya untuk kita, kini sedang berada di hospital. So, sepatutnya dengan ruang masa yang terhad ni, kita digalakkan untuk:

- banyakkan berdoa dan munajat kepada Allah supaya Allah permudahkan segala urusan emak kita

- Membaca kalam Allah dan niat untuk dihadiahkan kepada emak di hospital

- Cuba hubungi emak dan bercakap dengan emak. Pesan kat dia supaya ingat Allah. Kuatkan semangat atas ujian Allah...

- Jaga hubungan kita dengan Allah contohnya jaga solat... Daripada solat di akhir waktu, cuba untuk solat di awal waktu... Sebab doa anak soleh direct Allah perkenankan. Insya Allah...


Tapi... disebabkan keSIBUKkan dan kemewahan dunia la ni, semua ini di abaikan :( Antara kebiasaan anak-anak lakukan walaupun emak kini berada di hospital ialah:

- Still SIBUK tengok TV layan cerita merapu kedana... :(

- SIBUK dengar radio sambil gelak ketawa dengan lawak DJ di konti.. :(

- SIBUK baca novel atau majalah sebab minat sangat... :(

- SIBUK sehingga terabai solat 5 waktu.... :(


Wanau'zibillah...

Ya Allah... kurniakanlah kepada kami HIDAYAH mu ya ALLAH... Berikanlah daku kekuatan ya Allah... Hanya kepada MU selayaknya tempat memohon...

Sahabat,

Selagi masa ada ni, sama-sama la kita fikir sejenak. Andai benar menimpa kita sebentar lagi, apa sepatutnya perlu kita buat. Andai tidak benar, apa yang baik sama-sama lah kita amik buat bekal.

Aku Hanya Insan Biasa... Aku hanyalah hamba Allah yang punya dosa menggunung tinggi... Tapi tak salahkan untuk aku berkongsi? Tak salahkan walaupun aku jahil, tapi aku ingin bercakap tentang agama?

Tapi aku bukanlah manusia yang sengaja ingin menguji kalian. Apa aku tau insya Allah akan aku share.... Andai salah, tolong perbetulkan daku... Tolong jangan menguji, tapi mengajar dan membimbing daku ke jalan Allah...
 
Last edited:
Sponsored Post

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Hm... selalunya bila bertemu sanak saudara, memang tak nafikan rasa nak bersembang macam-macam pasti ada. Ye la. nak jumpa bukan senang. masa emak sakit ni la baru ramai balik.

Saya pernah kena marah dengan emak sebab ralit bersembang dengan sepupu masa pegi lawat sedara sakit. #:-S


Latest info:

Jiran saya baru saja meninggal. Rupanya anak dia satu universiti dengan saya. So tadi dia jemput untuk tahlil esok pagi...


Ha, saya nasihatkan kepada diri saya, bila pegi melawat mayat, toksah la kita ghairah nak sembang hal duniawi kat situ ek :((
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Alhamdulillah emak dah sihat... :) Syukur ya Allah...

Contoh petang ni mak balik rumah, esok pagi-pagi macam biasa bangun pegi jemaah subuh dan tadarus lepas subuh. pastu pegi kedai Az-Zain sambung keje dan seterusnya hari-hari...

So sebagai anak nak tengok saja gitu? :( maluuuu......
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Ya Allah.... sehingga kini kami bersyukur kerana masih boleh bercakap dan melihat wajah ibu bapa kami... :(( :(( :((


Selamat hari raya semua.... :(( :(( :((
 

kambing gurun

Active+ Member
Joined
Mar 23, 2008
Messages
3,252
Reaction score
1
Points
25
Cerita pasal mak, hampir semua org sensitif.... :(:)((
Apa pun, harap mak-mak sekelian sihat & happy....:D:D
 

ahmadnaim

Active Member
Joined
Dec 14, 2007
Messages
1,065
Reaction score
49
Points
35
hargailah peluang bersama ibu sementara ibu masih ade ni aku nasihat diri aku sendiri dan sape2 gak la
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Cerita pasal mak, hampir semua org sensitif.... :(:)((
Apa pun, harap mak-mak sekelian sihat & happy....:D:D

a'a kan. sebab jelas sangat pengorbanan mak tu sungguh besar. contoh jelas mak kita bawak kita dalam perut ke mana-mana selama 9 bulan...Subahanallah... :((


Hm... nanti kita hayati pulak pengorbanan ayah pulak ye :)
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
hargailah peluang bersama ibu sementara ibu masih ade ni aku nasihat diri aku sendiri dan sape2 gak la

:)cgrock

Jom-jom satlagi sebelum pegi semayang, kita cium mak dan ayah kita ye :)

Teruskan ingat mengingati :)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register