BTC USD 59,760.8 Gold USD 2,411.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Elliot Wave Manual Counting(basic)

zen piper

Fun Poster
Messages
316
Joined
Oct 2, 2008
Messages
316
Reaction score
121
Points
23
Salam buat semua...Elliot Wave manual counting telah lama diguna pakai oleh trader2 diseluruh dunia sejak 1930an dan telah banyak membantu para trader meramal arah pasaran..Info ini memperlihatkan cara asas mengira Elliot Wave..Semoga akan dapat memberi manafaat kepada semua...Sekian,wasalam...:) http://www.fxcm.com/docs_pdfs/ElliotWave_Guide.pdf
 
Sponsored Post

Salam buat semua...Elliot Wave manual counting telah lama diguna pakai oleh trader2 diseluruh dunia sejak 1930an dan telah banyak membantu para trader meramal arah pasaran..Info ini memperlihatkan cara asas mengira Elliot Wave..Semoga akan dapat memberi manafaat kepada semua...Sekian,wasalam...:) http://www.fxcm.com/docs_pdfs/ElliotWave_Guide.pdf

Terima kasih..Boleh ajar saya psl EW ni x? Saya ni newbie lg.:"> Dh lame carik teknik ni.
Tolong ek!:)cgrock:)paid
 
elliot wave theory

salam buat semua...Ini antara Elliot Wave yg terjadi pada chart EU..Wave terbentuk pada downtrend..
elliotwave.gif
...
Profit dapat diraih melalui SHORT/SELL position pada wave downtrend yang ke3(wave yang terpanjang)..:D
 
aku penah gak gi kursus EW ni ........ tapi yang hampa bila tgk trend market tak sama ...... jadi untuk newbies mmg bagus utk belajar ....... god luk utk korang

market mmg tak sama mcm yg di ajar... kita count jer yg kita nampak jelas.. kalau tak jelas.. jgn count.. tu slogan aku.. EW ni bagi aku dia selari dgn fibo.. pahamkan characteristic setiap pair dan kaitan line2 fibo bagi setiap pair tu baru senang nak count.. contoh.. kalau GJ dia punya fibo correction adalah antara line 76.8 dan 61.8 baru kira validity wave correction dia dah abih tu tinggi.. tapi utk GU maybe memadai setakat line 50.0 dan 61.8 saja..

aku mmg berpegang pada 3 rules EW tu jer
1. wave 2 takleh correct sampai permulaan wave 1
2. wave 3 takleh jadik wave yg terpendek antara wave 1,3 & 5
3. wave 4 takleh overlap wave 1

dan tambahan rules lain

4. wave 2 dan 4 musti tak sama pattern correction dia.. kalau wave 2 biasanya dia akan buat simple 3 pattern correction saja.. wave 4 dia akan jadik complex 5 dan lebih subwave correction..
5. wave 2 biasanya akan correct sampai 50.0 dari wave 1 (0.00 adalah pada end point wave 1 dan 100.0 adalah pada starting point wave 1) dan wave 4 selalunya akan correct sama atau kurang dari wave 2 punya correction...
6. wave 3 fibo expansion 161.8
7. wave 5 fibo expansion 61.8 @ 100
 
market mmg tak sama mcm yg di ajar... kita count jer yg kita nampak jelas.. kalau tak jelas.. jgn count.. tu slogan aku.. EW ni bagi aku dia selari dgn fibo.. pahamkan characteristic setiap pair dan kaitan line2 fibo bagi setiap pair tu baru senang nak count.. contoh.. kalau GJ dia punya fibo correction adalah antara line 76.8 dan 61.8 baru kira validity wave correction dia dah abih tu tinggi.. tapi utk GU maybe memadai setakat line 50.0 dan 61.8 saja..

aku mmg berpegang pada 3 rules EW tu jer
1. wave 2 takleh correct sampai permulaan wave 1
2. wave 3 takleh jadik wave yg terpendek antara wave 1,3 & 5
3. wave 4 takleh overlap wave 1

dan tambahan rules lain

4. wave 2 dan 4 musti tak sama pattern correction dia.. kalau wave 2 biasanya dia akan buat simple 3 pattern correction saja.. wave 4 dia akan jadik complex 5 dan lebih subwave correction..
5. wave 2 biasanya akan correct sampai 50.0 dari wave 1 (0.00 adalah pada end point wave 1 dan 100.0 adalah pada starting point wave 1) dan wave 4 selalunya akan correct sama atau kurang dari wave 2 punya correction...
6. wave 3 fibo expansion 161.8
7. wave 5 fibo expansion 61.8 @ 100

perghh..penjelasan yg agak detail di terang kan oleh bro chrome thanks bro:)paid
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.09205
USD / JPY
157.855
GBP / USD
1.29776
USD / CHF
0.89522
USD / CAD
1.36465
EUR / JPY
172.385
AUD / USD
0.67670

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register