Ejen Ali : The Movie

CG Sponsors
TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
150,750
Reaction score
20,767
Points
1,661
Ejen Ali pungut RM30 juta

KUALA LUMPUR: Filem animasi, Ejen Ali The Movie, membuka tirai 2020 dengan penuh bergaya apabila meraih kutipan sebanyak RM30 juta dalam tempoh enam minggu tayangan.


Mula menemui penonton di pawagam pada 28 November tahun lalu, produksi terbitan bersama Primeworks Studios dan WAU Animation itu turut menduduki carta teratas filem pecah panggung tempatan 2019.

Malah, karya arahan Usamah Zaid Yassin itu juga disenaraikan sebagai antara tiga filem tempatan yang mencatat pungutan terbanyak sepanjang zaman.

Filem berkenaan berkisar mengenai kanak-kanak berusia 12, Ali, direkrut menjadi perisik di Meta Advance Tactical Agency (MATA) yang berperanan melindungi kota futuristik Cyberaya daripada ancaman luar.

Konflik mula timbul apabila Ali mendapat tahu dia bukan satu-satunya ejen yang boleh mengawal gajet istimewa dikenali sebagai IRIS atau Infinity Retinal Intelligence System.

Inovasi baharu itu dipersoalkan Ali apabila dia berasa terpinggir dan kedudukannya sebagai ejen istimewa MATA tergugat.

Selain Malaysia, Ejen Ali The Movie turut ditayangkan di Singapura dan Brunei. Di Indonesia pula, ia menjengah pawagam negara itu mulai 1 Januari lalu.

 
Sponsored Post
Sponsored Post
Top
Log in Register