DS Anwar umum kerajaan pusat telah jatuh bawah pimpinan TS Muhyiddin

CG Sponsors




KLVIPER

Legendary Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
16,581
Reaction score
489
Points
131
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
23,031
Reaction score
3,582
Points
236
Rakyat Semakin Tenat, Ahli Politik Ligat Cari Peluang

Tindakan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa mempunyai sokongan kukuh dan meyakinkan untuk menubuhkan kerajaan baharu menggusarkan rakyat terutamanya apabila beliau berjaya menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara, Kuala Lumpur pada Selasa lalu.

Kegusaran rakyat terhadap situasi politik negara semakin menjadi-jadi apabila UMNO tiba-tiba mengumumkan ia sedang membuat pertimbangan untuk menarik sokongan daripada Perikatan Nasional yang menjadi parti memerintah ketika ini.

Terbaharu, Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah pula mendesak usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin yang dibawa Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini dibahaskan di Dewan Rakyat.

Rentetan itu, Malaysia kini bergantung harap kepada kebijaksanaan Al-Sultan Abdullah untuk menentukan siapa yang layak untuk mengemudi negara jika ditakdirkan pemerintahan Muhyiddin berakhir dalam jangka waktu terdekat.

Hairan, dalam keadaan negara berdepan peningkatan kes koronavirus (Covid-19), orang politik masih ligat mencari peluang untuk mengejar cita-cita mereka. Tidak bolehkah mereka melakukan gencatan politik sebentar dan mendahulukan kepentingan rakyat untuk menangani Covid-19?

Tidakkah mereka sedar rakyat yang semakin tenat kerana peningkatan kes Covid-19 adalah petanda awal bahawa mereka akan berdepan kesukaran hidup buat kali kedua dalam tahun sama?

Rakyat yang baru sahaja hendak bernafas kembali lemas apabila Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat dikenakan lagi di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Sabah untuk mengekang penularan virus.

Ternyata, apa yang berlaku itu menunjukkan orang politik sebenarnya tidak semestinya membela nasib rakyat. Sebaliknya, mereka mengutamakan diri sendiri demi kedudukan masing-masing.
Rakyat pula terus terumbang-ambing mencari hala tuju hidup. Nasib mereka tetap sama walaupun tampuk pemerintahan berubah. Perit yang serupa dirasai dan tidak pernah berhenti.

Sumber asal https://www.sinarharian.com.my/arti...semakin-tenat-ahli-politik-ligat-cari-peluang
 

biomedik2

Active+ Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
3,743
Reaction score
1,163
Points
111
aku bayangkan aku kat tempat anwar, lepak2 dgn wan azizah main dengan cucu.
pastu dapat berita zahid nak jumpa, nak bincang yang kata ada team umno nak sokong anwar, cuma perlu beberapa MP je supaya PH jadi kerajaan balik. memang betul pun sebab masa kat parlimen hari tu, majoriti senipis titian sirat.

pastu dah jumpa zahid, bincang bincang, memang zahid nak buat " deal" supaya PH dapat jadi kerajaan. benda sangat realistik, sebab majoriti PN senipis titian sirat.

so Anwar ada beberapa pilihan
1. percaya kat zahid, dari umno, yang mana perjuangan PKR adalah menetang orang dalam umno seperti zahid/najib
2. tak prcaya kat zahid, teruskan cari sokongan lain, mungkin dari pas atau gps
3. rileks2 tgk youtube, abaikan semua ni. tunggu je undi tidak percaya kpd perdana menteri november nanti

apa yang Anwar buat, dia pergi buat pengumuman pada 22 sept, kerajaan PN telah jatuh.

( facepalm). aku ( anwar) ni bakal PM, MP port dickson, bukan Agong nak umum2 kerajaan PN dah jatuh. aku tak paham undang2 kah? (takpe, penyokong aku level iswardee morni dengan penjual minyak kelapa je, yang tak paham law, no prob)

dah umum, bukan boleh tarik balik.

pastu dapat jumpa Agong, tak bawak senarai nama pulak. cuma bawak senarai nama pkr je.
eh zahid tak bagi news apa2 pun. takde pulak nak bawak MP yang nak join PH tu.

lepas ni kalau aku buat pengumuman kerajaan PN dah jatuh, ada orang nak percaya lagi ke?
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,188
Reaction score
1,539
Points
151
DAP ada yang sokong, ada yang tak. sebab tu so far DAP senyap lagi.DAP anti umno dan anti PAS. jika DAP sokong, mereka yang rugi. sebab modal mereka sebelum ni, kritik umno di setiap ceramah. undi MCA, Undi umno. sebab tu MCA kalah
Memang laa
Dlm politik
Selamatkan diri no 1
Parti no 2
rakyat tu no 3

semua bole turn 180 degree lah
 

biomedik2

Active+ Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
3,743
Reaction score
1,163
Points
111
DAP ada yang sokong, ada yang tak. sebab tu so far DAP senyap lagi.DAP anti umno dan anti PAS. jika DAP sokong, mereka yang rugi. sebab modal mereka sebelum ni, kritik umno di setiap ceramah. undi MCA, Undi umno. sebab tu MCA kalah
DAP sokong bersyarat lah. sokong dengan syarat bagi 3 trilion fund kpd sekolah cina, MARA cina, JPA cina, ASb cina, tanah tanah kepada team dia kan???
 

biomedik2

Active+ Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
3,743
Reaction score
1,163
Points
111
abah pun dah pecah tradisi, lantik teknokrat macam tengku zafrul (kewangan), radzi jidin (pendidikan) & dr zulkifli (hal ehwal agama) untuk posisi2 penting sampai umno tak dapat. kena pulak takde tpm, just 4 menteri kanan macam pendidikan (bersatu), pertahanan (umno), kerja raya (gps) & perdangangan antarabangsa & industri (bersatu) pun geng2 dia pegang majoriti. Tu yang lagi meradang
memang TSMY nak ketepikan umno.
umno patut sedar mereka dah kalah pru.
apa2 pun aku tak setuju Azmin and co tu jd menteri.
yang lain tu ok je. lantik mufti jd menteri tu paling terbaik.
 

odin_kaa

Active Member
Joined
Dec 29, 2012
Messages
1,172
Reaction score
88
Points
40
memang TSMY nak ketepikan umno.
umno patut sedar mereka dah kalah pru.
apa2 pun aku tak setuju Azmin and co tu jd menteri.
yang lain tu ok je. lantik mufti jd menteri tu paling terbaik.
bab azmin takleh buat apa bos. kalau dia tak lompat haritu, takde kerajaan pn. rasanya azmin pun dah ade plan b in case umno pressure muhyiddin camni
 

biomedik2

Active+ Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
3,743
Reaction score
1,163
Points
111
bab azmin takleh buat apa bos. kalau dia tak lompat haritu, takde kerajaan pn. rasanya azmin pun dah ade plan b in case umno pressure muhyiddin camni
kat mana azmin and co bertenggek, mesti ada krisis. kalau perasan la.

tapi saifuddin abdullah tu rekod bagus je dalam umno tu dulu. najib tak naikkan dia, blah masuk pkr terus menang kat pahang.
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
20,450
Reaction score
1,958
Points
201
aku bayangkan aku kat tempat anwar, lepak2 dgn wan azizah main dengan cucu.
pastu dapat berita zahid nak jumpa, nak bincang yang kata ada team umno nak sokong anwar, cuma perlu beberapa MP je supaya PH jadi kerajaan balik. memang betul pun sebab masa kat parlimen hari tu, majoriti senipis titian sirat.

pastu dah jumpa zahid, bincang bincang, memang zahid nak buat " deal" supaya PH dapat jadi kerajaan. benda sangat realistik, sebab majoriti PN senipis titian sirat.

so Anwar ada beberapa pilihan
1. percaya kat zahid, dari umno, yang mana perjuangan PKR adalah menetang orang dalam umno seperti zahid/najib
2. tak prcaya kat zahid, teruskan cari sokongan lain, mungkin dari pas atau gps
3. rileks2 tgk youtube, abaikan semua ni. tunggu je undi tidak percaya kpd perdana menteri november nanti

apa yang Anwar buat, dia pergi buat pengumuman pada 22 sept, kerajaan PN telah jatuh.

( facepalm). aku ( anwar) ni bakal PM, MP port dickson, bukan Agong nak umum2 kerajaan PN dah jatuh. aku tak paham undang2 kah? (takpe, penyokong aku level iswardee morni dengan penjual minyak kelapa je, yang tak paham law, no prob)

dah umum, bukan boleh tarik balik.

pastu dapat jumpa Agong, tak bawak senarai nama pulak. cuma bawak senarai nama pkr je.
eh zahid tak bagi news apa2 pun. takde pulak nak bawak MP yang nak join PH tu.

lepas ni kalau aku buat pengumuman kerajaan PN dah jatuh, ada orang nak percaya lagi ke?

ini semua sudah gila....ahli politik sekarang semua kena penyakit gila
 

odin_kaa

Active Member
Joined
Dec 29, 2012
Messages
1,172
Reaction score
88
Points
40
kat mana azmin and co bertenggek, mesti ada krisis. kalau perasan la.

tapi saifuddin abdullah tu rekod bagus je dalam umno tu dulu. najib tak naikkan dia, blah masuk pkr terus menang kat pahang.
sebab azmin ni memang pandai main belakang. Abah pun macam dah bagi azmin yang susun semua hal ehwal parti perikatan nasional
 
Sponsored Post
Top
Log in Register