DRAF: Perkataan Yang Dilarang Dari Digunakan di Carigold.com

Recommended Brokers


Status
Not open for further replies.

zolympus

Elite Member
Platinum Member
Verified
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,415
Reaction score
240
Points
33
Majoriti kita di sini ialah orang Islam, Melayu atau sekurang-kurang rakyat Malaysia. Jadi kita harus sentiasa berbudi bahasa dan mengungkapkan kata-kata yang cantik, molek dan penuh dengan budi bahasa.

Perkataan di bawah ialah perkataan yang TIDAK WAJAR disebut dalam perbualan harian, juga di forum terutamanya di Carigold.com di mana ketika ini penggunaan ialah sangat berleluasa.

Walaupun belum diputuskan lagi penalti akibat dari perbuatan ini, namun anda dinasihatkan supaya tidak menggunakan perkataan ini langsung jika anda mahu terus berforum di Carigold.com.

1. u.mngok
2. n.ajis, n.ajees dan seangkatakan dengannya
3. celaka
4. pis (jika penggunaan merujuk kepada PAS)
5. bijan (jika penggunaan merujuk kepada Najib)
6. take beer
7. dapig
8. al jooboori, al jub, dan seangkatan dengannya
9. mahadeath
10. f.uckatan
11. h.aprak
12. b.abi negara
13. k.hinzir raksasa
14. parti k.encing rakyat
15. pencacai, cacai, cai etc
16. umporno
17. segala jenis ayat isyarat meludah (puii ptuii puuihh dll)
18. jilat, tukang jilat, penjilat


Salam. Attention to CGrian PR. Kita nak wujudkan satu suasana yg fair n square environment within forum board kita. Since sesuatu isu tu diwujudkan berdasarkan dr blog blog di luar sana tak kiralah rumours/fitnah/betul pun so if ada CGrian BN bukak thread TOLONG BINCANG IKUT TOPIK DAN JANGAN CAMPUR ISU LAIN. Begitu jugak sebaliknya. Jgn hanya fikir utk jadi emosional hanya sebab kita di pihak yg kita sokong so kita boleh perlekeh sesuatu thread yg kita tak sokong/setuju. Dan jangan fikir kita lihat kita di pihak majoriti kita rasa boleh buat apa saja dgn posting kita sbb kita rasa posting akan memihak pada kita walaupun posting sekadar harrassing each other (takde isi langsung).

Kedua, tolong jangan tambahkan sebarang ayat di permulaan atau di akhir nama sesuatu nama parti atau politician, atau tukarkan nama parti tu kepada nama yg akan boleh mencetus pada suasana yg tak baik utk perbincangan. Mmg pada you dan penyokong lain mmg sedap didemgar tapi tidak pada pihak bertentangan. Cth : Umporno umngok etc efc etc

Ketiga, tolong jangan post balas sebarang posting yg offtopic. Biasanya kalau dipanjangkan lagi offtopic maka bertambah panjangah post yg entah apa apa langsung tak menepati topik yg nak dibincangkan.

Saya pohon dan tahap merayu pada semua TOLONG LAH UBAH CARA KITA BERPOLITIK DLM FORUM SUPAYA LEBIH MATANG DLM MENGELUARKAN HUJAH. Kalau masing masing rasa dah besar panjang byk byk lah bersabar dan cuba kawal emosi bila membuat posting walaupun kita rasa sangat geram dengan sesuatu isu.

Akhir kata, bantulah CG dlm melahirkan politician internet yg berkualiti tidak kira dari pihak BN mahupun PR. Bukan seperti poster diluar foru, sana yg penuh dgn maki hamun dan sumpah seranah saja tanpa sebarang fakta. Thx
 
Last edited:
Sponsored Post

qaz123

Super Active Member
Joined
Jul 12, 2008
Messages
5,645
Reaction score
169
Points
78
pdn muke korang...bgs cg ni..hehehe
 

tokmat™

CG Top Poster Club
Platinum Member
Verified
Joined
Dec 23, 2005
Messages
33,933
Reaction score
274
Points
136
Majoriti kita di sini ialah orang Islam, Melayu atau sekurang-kurang rakyat Malaysia. Jadi kita harus sentiasa berbudi bahasa dan mengungkapkan kata-kata yang cantik, molek dan penuh dengan budi bahasa.

Perkataan di bawah ialah perkataan yang TIDAK WAJAR disebut dalam perbualan harian, juga di forum terutamanya di Carigold.com di mana ketika ini penggunaan ialah sangat berleluasa.

Walaupun belum diputuskan lagi penalti akibat dari perbuatan ini, namun anda dinasihatkan supaya tidak menggunakan perkataan ini langsung jika anda mahu terus berforum di Carigold.com.

1. umngok
2. n.ajis
3. n.ajees
4. celaka
5. pis (jika penggunaan merujuk kepada PAS)

ada lagi tuan... selalu jugak sia nampak perkataan di bawah ni....

6. bijan


cadangan sahaja......
 

fido1

Permanently Banned
Joined
Oct 25, 2009
Messages
7,268
Reaction score
338
Points
81
Majoriti kita di sini ialah orang Islam, Melayu atau sekurang-kurang rakyat Malaysia. Jadi kita harus sentiasa berbudi bahasa dan mengungkapkan kata-kata yang cantik, molek dan penuh dengan budi bahasa.

Perkataan di bawah ialah perkataan yang TIDAK WAJAR disebut dalam perbualan harian, juga di forum terutamanya di Carigold.com di mana ketika ini penggunaan ialah sangat berleluasa.

Walaupun belum diputuskan lagi penalti akibat dari perbuatan ini, namun anda dinasihatkan supaya tidak menggunakan perkataan ini langsung jika anda mahu terus berforum di Carigold.com.

1. umngok
2. n.ajis
3. n.ajees
4. celaka
5. pis (jika penggunaan merujuk kepada PAS)
ok..noted tuan admin.. nak tahu, kalau kita tekan button kuning leh ke atas benda2 ni? sebabnya macam tiada tindakan pun..atau tidak valid...:-?
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,657
Reaction score
692
Points
161
ada jugak nama2 yg kurang elok depa dok panggil kat paklah (Abdullah Ahmad Badawi)
nama tu sendiri terselit nama Allah, selamba saja depa mempermainkan nama Abdullah
nak bagi contoh pon serba salah

politik malaysia tak lekang dari cacian dan makian dari mulut dua2 penyokong kerajaan dan pembangkang
 

koman

Active+ Member
Joined
Aug 18, 2009
Messages
4,706
Reaction score
60
Points
30
kalau nak ikutkan..ayat2 mcm diatas selalu wujud dalam thread politik...ada mcm2 lagi ayat2 yg berunsur kasar...kalau admin atau mod nak pantau semua ayat2 tuh memang jenuh...apa kata jika ada user yg nampak ayat2 yg kasar dalam mana2 thread..tekan button kuning boleh tak..?
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post
Top
Log in Register