Dr. Rosli, isteri lari: Bapa mertua kecewa

CG Sponsors
eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
KOTA BHARU 29 Dis. – Walaupun ‘dikepung’ oleh keluarga isteri keduanya sejak semalam kerana didakwa ingkar perintah Mahkamah Tinggi Syariah, bekas Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas Kelantan, Dr. Rosli Allani Abdul Kadir dan isterinya, Ilyani Mohd. Noor hari ini berjaya melarikan diri ke tempat yang tidak diketahui dengan menaiki sebuah kenderaan.

Tindakan Rosli Allani itu menimbulkan kekecohan kira-kira pukul 10.30 pagi apabila bapa Ilyani, Mohd. Noor Che Man, 58, cuba menahan anak dan menantunya itu daripada meninggalkan rumah mereka di Kampung Telipot di sini.

Selain itu, Mohd. Noor juga menunjukkan surat perintah ‘mufarakah’ yang dikeluarkan Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu.

Bagaimanapun, Rosli Allani, 35, dan isterinya yang berusia 30 tahun tidak menghiraukannya lalu bergegas meninggalkan rumah mereka menaiki sebuah kenderaan mewah jenis Toyota Caldina.

Mohd. Noor, 58, ketika ditemui menganggap bekas ketua penerangan Pemuda Pas Kelantan itu telah melarikan anaknya dan beliau akan berusaha mencari mereka.

“Saya akan terus mencari mereka hingga ke lubang cacing bagi mengembalikan hak saya sebagai seorang bapa dan ketua keluarga,” katanya.

Semalam, Mohd Noor dan beberapa rakannya mengepung rumah yang didiami Rosli Allani dan Nor Ilyani kerana mengingkari arahan Mahkamah Tinggi Syariah supaya tinggal berasingan sementara atau mufarakah selepas kesahihan perkahwinan mereka diragui kerana disyaki dijalankan oleh satu sindiket di Selangor.

Mohd. Noor juga melahirkan rasa kesal terhadap Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK) kerana tidak menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik.

Beliau mempersoalkan peranan JHEAIK kerana tidak bertindak semalam untuk menahan Rosli Allani dan anaknya walaupun mahkamah telah mengeluarkan perintah ‘mufarakah’ terhadap pasangan itu.

Katanya, sebaik sahaja mengetahui pasangan terbabit masih tinggal serumah, beliau bersama peguamnya segera ke pejabat JHEAIK untuk membuat aduan namun pelbagai alasan diberi termasuk memerlukan waran terlebih dahulu daripada mahkamah.

Rosli Allani dan Ilyani berkahwin di Masjid Lapangan Terbang Subang, Selangor pada 26 Disember 2008.

Bagaimanapun, berikutan timbul keraguan mengenai status perkahwinan mereka, Mahkamah Tinggi Syariah Kota Bharu pada 9 November lalu mengeluarkan perintah ‘mufarakah’ melarang pasangan berkenaan tinggal bersama sehingga kes itu diselesaikan.

Surat perintah tersebut turut memberi kebenaran kepada penguat kuasa agama jajahan dan Polis Diraja Malaysia untuk mengambil tindakan jika mendapati pasangan itu masih tinggal bersama.


Dr. Rosli Allani Abdull Kadir dan isteri keduanya Illyani Mohd. Noor yang diperintahkan tinggal secara berasingan oleh mahkamah memasuki kereta untuk meninggalkan kediaman mereka di Kampung Telipot, Kota Bharu, semalam. – Utusan/Hafiz Johari
 
Sponsored Post

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
apa lah masalah sebenar mertua dia ni !
 

fisheye180

Fun Poster
Joined
Jan 30, 2009
Messages
372
Reaction score
3
Points
15
Kalah sah suami-isteri, maka isteri hak suami, bukan orang lain.
 
Last edited:

iorichee

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
4,681
Reaction score
11
Points
25
hhhmmm...

mesti ada kes nieh....
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,556
Reaction score
1,421
Points
101
ape lagi laksanakan hudud bermula di kelantan. kalau ikut hudud mcm mana pula kira kes nih yer?
 

myvi sporty

Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
1,743
Reaction score
35
Points
30
aku ingat ada campur tangan mertua nie...pak mertua die tak suke nie... pak mertua die yang bawak kes nie ke mahkamah..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register