Dr M pertahan hak Malaysia tidak hantar pulang Zakir Naik

Recommended Brokers


Latest Threads

Don Malaya

CG Top Poster Club
Gold Member
Joined
May 3, 2011
Messages
27,387
Reaction score
856
Points
171
Aku org yg asalnya sokong PH, aku mengaku menyesal sokong PH..

Yg mana yg still sokong PH, harap korang pun jgn malu lah utk mengaku yg PH ni teruk...

Yang mana yang TAK SOKONG PH pulak, korang jgn perlekehkan (dgn melampau) org Islam/Melayu lain yg pernah/sedang sokong PH...tp korang ajak la depa bersatu dgn cara yg baik.. sbb kita susah nk bersatu slagi kita takda sifat menghormati org lain....biar lah berbeza cara pemikiran, tp at least, kalau nk bantah, bantah dgn cara yg terhormat...

Terus terang, Contoh dlm CG ni: mcm Cek Mek Molek

Walaupun dia bantah pendapat org lain, tp still ada sifat hormat...itu yg bagus

Jgnlah dok percaya lagi manusia tua umur 94 tahun.. Perosak negara


Dia punye menipu dan merosakkan negara cukup bg kesan pd rakyat.. Kroni diutamakan..


Skng zakir naik pula jd mangsa tekanan oleh kuncu2 DAP
 
Sponsored Post

cbergilo

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2012
Messages
648
Reaction score
37
Points
20
sepatutnya PH (PR sebelumnya) ni ok.
yg jadikan tak ok adalah Tun M ada buat perjanjian tepi dgn dap - bagi MOF, AG dll kpd dap. [soklan berbangkit: kenapa beria2 sangat nak jadi PM semula?]

aku mmg tertipu dgn hujah tun dah berubah dan sanggup disiasat jika difikirkan bersalah dlm kes memali, dsbnya.
bila ingat2 balik, pelik jugak bagaimana penyebab tertubuhnya golongan reformasi (Tun M) boleh jadi pemimpin golongan reformasi. magik apa yg digunapakai?
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,319
Reaction score
5,676
Points
1,346
Lukman Sheriff
2 jam ·

This is not new. Been building up for years. Those liberals and left yang nak hantar ZN ke India memang tahu akan ini dan mahu aniaya ZN. Mereka selalu kata Muslim kena compassionate lah (belas kasih), kena humane lah (berperikemanusian) sehinggalah ramai Muslim terikut2 jadi apologetik. Tetapi sifat ini sedikitpun tidak terpakai kepada mereka. Mereka sedikit pun tiada belas kasih (compassionate)/ perkemanusiaan dan bertindak menganiaya ZN semata2 atas dasar kebencian yang meluap-luap. Kita pula takkan lah nak hantar ZN ke India dah tahu benar apa yang berlaku. Takkan kita tak tahu bagaimana India makin membenci muslim sehingga mahu menjadikan kashmir seperti palestin. Takkan tak tahu allegasi jenayah terhadap ZN di India jelas bermotif politik, perkauman dan anti-islam?
Dari dulu lagi saya kata kita jangan import politik India ke sini. Ini hanya memudaratkan negara. Politik anti Islam atau anti Muslim ini hanya akan menghancurkan negara kita. Kenapalah ada Muslim pula yang terikut2 politik anti/ benci Islam ini?


Is India's Muslim minority 'otherised'?
TRT World
Some fear that India’s recent revocation of Kashmir’s autonomy is less about territory and more about a “Hindu triumph over Islam.” How are other Muslims in India faring under Modi’s Hindu nationalist government?



Syed Ali Abu Bakar
The dark side of Hinduism are not portrayed by Western news network... Islamiphobia has taken over it's place.. It is impossible to find the better side of Hinduism if it's dark history isn't reviewed... Every religion has a dark side even Islam but to virtually view the Islamic faith unworthy is totally unfounded.... Thanks for the few minutes of capture to show what's reality and what isn't..... Humanity is lost when one becomes obsessed with dominance rather than preaching the inner senses of the religion...
 

hornarq

Active Member
Joined
Mar 25, 2010
Messages
2,324
Reaction score
24
Points
25

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,319
Reaction score
5,676
Points
1,346
Lukman Sheriff
1 jam ·

Haprak/ hancur betul setengah melayu (liberal?) anti ZN ni.
Ini tulisan yang baik dari seorang bukan muslim. Dia dapat bezakan haq dan batil. Dia tak sokong ZN tapi jelas tentang kebenaran. Macam manalah sesetengah kita ni pula tak dapat bezakan hak dan batil. Malah ada yg mengeruhkan lagi dengan menyuruh orang menelan kebatilan yang jelas anti Islam. Gila bab betul la ni.

Sejak kebelakangan ini, saya dah mula engage di tempat lain. Macam2 orang saya jumpa. Saya ringkaskan perbualan nak tunjuk pe’el muslim2 ini.

1) dalam merangkan ucapan ZN adalah out of context, saya berkata ZN tidak berniat menghasut kebencian kerana Kalau begitu niat beliau, pertuturan beliau sudah tentu berlainan. Sebab itu tiada kelihatan di kalangan yg mendengar di stadium terhasut membenci kaum lain.

Melayu (liberal?) ini tahu ini benar jadi dia pakai alasan yang selalu kita dengar. Dia kata yang datang tu kan orang melayu. Mereka tu bukan faham pun english. Sebab tu tiada terhasut.

Saya jawab. Bukan ke ini rasisma. Ingat semua melayu bodoh tak faham english ke? Kamu buat Satu kenyataan merujuk kepada kaum dan generalise kannya kepada semua. Samada Melayu atau tidak sebenarnya tidak relevan tetapi sengaja mahu membangkitkan perkauman. This is racism. You cannot complain of racism when you’re a racist.

2) seorang ini pula selar kaum islam. Dia kata masalah utama kita adalah kerana kita tunggang agama.

Dia penyokong kerajaan. Jadi saya tanya bukan ke pembawaan konsep “rahmatan lil ‘alamin” juga boleh dikatakan tunggang agama? Senyap.

Saya berpendapat naratif tunggang agama merugikan kita. Kalau nak support tak kira mana parti pun (dan pembawaan Islamnya) kita berhujah ikut hukum hakam. Tak semestinya bersetuju pun. Tetapi jangan guna label mudah “tunggang agama”. Ini subjektif dan tidak mendatangkan apa ilmu. Merely rhethorical spin. Ramai yg sokong ZN tiada langsung berniat tunggang agama. They have many fair reasons. Listen and argue out.

205324




205325


Syed Ali Abu Bakar
A fair and intelligent comment... Only the ones with an open heart will view it as sensible... We are still a backward nation where open minded discussions and reviews are concerned..... We still prefer solving issues with sticks and knifes to our predicament with political parties and adding fuel endlessly.... The future? Bleak and uncertain as our stock market......

Shamsinor Zaman
Reading the article, the writer does lump all opposing views together, but and here's a huge but, many of the so-called 'Malay Liberals' (including me but I don't think I'm liberal enough) said nothing on the "loyalty towards Modi" remark, and only reacted on "old guest first" remark.

And I believe here is the reason why: most of us (liberal, right, left etc) knows when something is taken out of context and is then used to accuse someone of something.

The writer of the article also did not elaborate much on that part because it was clear to him that it was nothing offensive when taken in context.

But the old guest issue is something else. If he has referred to the MM2H programme alone, and not go aaallll the way to pre-Merdeka, it would've been no problem at all.

In fact, he really tried to drive home that point by adding "newer generation, maybe yes". So, what is he saying? We should exhume the dead and send them packing?

And then there was his refusal to apologize, to admit that he may have slipped and said something unintentional. That just adds fuel to the fire.

As a PR (pemegang Permit Masuk), there are 5 don'ts and don't number 5 specifically address the effect of his talk.

It was on this ground that the so-called Melayu Liberal put forth their argument.

But then, of course, being shouted down by Zakir Naik supporters and political cytros, the arguments started to become less coherent with everything thrown in by everyone, equating with even Muhajirin and Ansar relationship and Muslims vs Kuffar and Muslims vs Munafiks and Fasiks.

The initial point was very simple: he overstepped. What should we do about it? What should he do about it?

reply:
-Lukman Sheriff
Shamsinor Zaman I think if you want to argue he oversteps, it’s fair. To argue he should make clear not to refer to current generation, it’s fair.

There are some argument which can be regarded as fair.

But what is not fair is to say ZN suruh cina keluar. This is false with intention to rile up racial sentiment. This must be condemned.

-Shamsinor Zaman
Oh, no. He didn't say that. He implied he's staying as long as the Chinese are staying because he's equally beneficial to this country as them. 😅

Anyways, being beneficial is another point altogether and I have said this too:

If we come across people we deemed not beneficial (and I meant combative), even if that person is 'tuan tanah', the 'privileged Malay', so to speak, we'd drive them out too, like what we did to Shamsiah Fakeh, Abdullah CD and Rashid Maidin, just to name the prominent ones.

We didn't just drive Chin Peng away. We drive everybody associated with him away.

And Chin Peng was also probably one of the "newer generation, maybe yes" because allagedly he was born in Sitiawan although he never was a Malayan or Malaysian citizen. He was a British subject.

-Encik Jidin
I am baffled with your points "should we exhume the dead and send them packing"

Ini namanya berlebih lebihan..benda melebih lebih ni yang orang benci dengan "self-proclaimed liberal".
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,319
Reaction score
5,676
Points
1,346
India desak Interpol keluar notis merah terhadap Zakir Naik

August 22, 2019 8:23 AM



Penceramah kontroversi Dr Zakir Naik. (Gambar Bernama)
PETALING JAYA: Kerajaan India mengalu-alukan perintah larangan ceramah ke atas Dr Zakir Naik, dengan mendesak pengeluaran notis merah terhadap penceramah kontroversi itu sebagai langkah seterusnya untuk membawanya pulang ke negara itu.

Menurut Hindustan Times, Direktorat Penguatkuasaan (ED) India merancang untuk mendesak Interpol mengeluarkan notis merah ke atas Naik yang mempunyai status pemastautin tetap di Malaysia.

“Kami bersenjata dengan waran tangkap yang tidak boleh dijamin dan mengikut undang-undang, notis merah akan menjadi tindakan seterusnya,” memetik sumber ED sebagai berkata.

Naik dikehendaki di India sejak 2016 bagi siasatan pengubahan wang haram dan menghasut ekstremisme melalui ucapan kebencian.

Bagaimanapun, beliau enggan pulang ke negaranya, mengatakan beliau tidak akan diberikan perbicaraan yang adil di bawah kerajaan BJP.

Gesaan untuk pengusirannya meningkat berikutan siri ceramah awam yang diberikannya di Kelantan di mana beliau didakwa mempersoalkan kesetiaan masyarakat India Malaysia terhadap Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Beliau kemudiannya dipetik sebagai berkata masyarakat Cina Malaysia juga dianggap sebagai “tetamu lama” di negara ini.

Beliau disoal siasat sebanyak 2 kali di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, dengan lebih 100 laporan polis dibuat terhadapnya.

Naik kemudian memohon maaf atas apa-apa salah faham berhubung kenyataannya tetapi mengatakan ia dipetik di luar konteks.

Sejak itu beliau dilarang berceramah di khalayak ramai di mana sahaja di negara ini, termasuk melalui platform media sosial, sehingga siasatan yang melibatkannya selesai.

Hiren Venegaonkar, peguam bagi ED India, berkata berita larangan ceramah terhadap Naik adalah “langkah yang dialu-alukan dari kerajaan Malaysia”.

“Sekarang kami membenarkan agensi siasatan kami memulakan tindakan membawanya kembali ke negara kita,” katanya dipetik sebagai berkata dalam laporan itu.

 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,319
Reaction score
5,676
Points
1,346
India yg melakukan polisi pentadbiran diskriminasi ke atas org Islam tu pun mengalu alukan larangan Malaysia ke atas Dr Zakir utk berceramah in public.
adakah cara pentadbiran Malaysia kita ni sehaluan dengan India...
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,319
Reaction score
5,676
Points
1,346
Perlu Digandakan Sebaran!!

⛔Petisyen Halau Dr Zakir Naik *100,000*

✅Petisyen Solidariti Dr Zakir Naik *10,000*

Updated 3.00 PM / 21 Ogos 2019 Ayuh nyatakan sokongan kita terhadap Dr Zakir Naik #DemiIslam Sign Petisyen dibawah dan Viralkan link

https://www.change.org/p/government-malaysia-solidariti-untuk-dr-zakir-naik?recruiter=569798087&utm_source=share_petition&u

Thanks t.me/Perpaduan
Solidariti Untuk Dr Zakir Naik



Dewan Pemuda PAS Kedah started this petition to Government malaysia

Rakyat Malaysia bersifat penyayang dan bertolenrasi.Kepelbagaian kaum dan agama selama ini membuktikan kita boleh hidup secara harmoni.Kita menilai seseorang dengan ilmu dan hujah benar,bukan dengan prejudis dan melemparkan tuduhan melulu.

Kedatangan Dr Zakir Naik ke Malaysia membawa banyak kebaikan melalui kepakaran ilmu beliau, bersikap matang dalam membuat ucapan dan berusaha keras membantu umat Islam memahami agama mereka serta menyampaikan mesej Islam secara harmoni dan tuntas.

Apa yang berlaku hari ini adalah hasil prejudis dan sikap melampau sesetengah terhadap beliau sehingga beliau terpaksa mengharungi detik-detik kesusahan dan tidak lagi dibenarkan menyampaikan dakwah yang baik.

Apa yang membimbangkan ialah ancaman terhadap keselamatan dan kelangsungan beliau jika dihantar pulang ke negara asal beliau.

Maka petisyen ini mendesak dan mengharapkan agar Kerajaan Malaysia memberikan perlindungan sepenuhnya kepada beliau dan menjamin keselamatan beliau disamping mengekalkan status Penduduk Tetap (PR) terhadap Dr Zakir Naik

 
Sponsored Post
Top
Log in Register