BTC USD 57,380.3 Gold USD 1,794.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Dr.M : Kekalkan ekuiti bumiputera

iswarahijau

Super Active Member
Messages
6,060
Joined
Dec 12, 2007
Messages
6,060
Reaction score
44
Points
70
aku kagum dgn ketegasan tun.
sebab itulah zaman pemerintahan beliau, politik aman damai, ekonomi mantap,sebab foreign investor tak takut.Ali rustam pun dah keluar kenyataan semalam bantah MCA,dan meminta 30% dikekalkan. so UMNO dah bersuara,juga ex-UMNO.
mana suara PKR? suara PAS? apa pendirian mereka dlm soal ini?
takut kena cucuk DAP ke? :eek:


KUALA LUMPUR: It is not the right time to adjust the 30% bumiputra equity in public-listed companies because the objectives of the New Eco*no*mic Policy have not been achieved, Tun Dr Mahathir Mohamad said.


Perfect host: Dr Mahathir greeting guests to the Perkim Hari Raya open house at Bangunan Perkim yesterday.

“If we adjust the equity to 20% and the economy expands, the share of bumiputras will still be below 30%,” he said at the Muslim Welfare Organisa*tion (Per*kim) Hari Raya open house yesterday.

He said there were still many objectives in the NEP which must be achieved before the 30% equity rule could be dropped.

“If you lower the 30% to 20%, non-bumiputras will have 40% equity. In that case, they should have a lower equity too,” he said.

However, Dr Mahathir said that in protecting the rights of bumiputras, economic policies must also consider the rights of non-bumiputras.

“We have to look at both sides. Be rational about it. At the moment, I don’t agree we should change the (equity rule). It’s not the right time for adjustment because the world economy is in turmoil,” he said.

MCA vice-president Datuk Liow Tiong Lai had suggested on Monday that the mandatory 30% bumiputra equity in local main board companies be abolished to ensure competitiveness in the current world economic meltdown.

Earlier, Dr Mahathir, who is Perkim chairman, said the tradition of hosting open houses should not be abused for political gain, to hold demonstrations or bad-mouth others.

“Don’t let the actions of some quarters discourage the concept of open house,” he said.

At an interview over TV channel Astro Awani last night, Dr Mahathir said Umno must eradicate money politics, adding:

“If in the present situation the culture of money politics is not changed among leaders, I fear that voters will get bored with the behaviour of leaders due to monetary bribery,” he said.
 
Sponsored Post

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Messages
25,324
Paid Membership
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,324
Reaction score
558
Points
176
tun sokong kekalkan ekuiti bumiputera tapi semalam dia kutuk habis kat penasihat2 paklah dan konco2 najib..wakakakaka

sile rujuk www.chedet.com
 

mrzamm

Fun Poster
Messages
474
Joined
Apr 7, 2007
Messages
474
Reaction score
1
Points
15
aku rasa tun mahathir patut dilantik sebagai penasihat kpd kerajaan,walaupun dah pencen tpi dia ni masih dok ambil berat pasal hal2 org melayu, hal2 negara, mcm negara sebelah tu... toksah la nak cari hal dgn dia, lagipun klu dia tak pencen, tun samy pun tak mau pencen hehehe...
 

eboss

CG Hardcore
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
aku kagum dgn ketegasan tun.
sebab itulah zaman pemerintahan beliau, politik aman damai, ekonomi mantap,sebab foreign investor tak takut.Ali rustam pun dah keluar kenyataan semalam bantah MCA,dan meminta 30% dikekalkan. so UMNO dah bersuara,juga ex-UMNO.
mana suara PKR? suara PAS? apa pendirian mereka dlm soal ini?
takut kena cucuk DAP ke? :eek:

nis hal dalam kain be end apsal lak nak pendapat pembangkang. selama nie pun kalau ada isu dalam kumpulan pembangkang be end jadi jarum nak hancurkan bukan nak damaikan tapi dalam parlimen pandai pula kata pembangkang cuma tau bangkang tapi tak nak kasi idea yang ebrnas...buat apa kasi idea kat be end bukan kasi kredit dan puji pembangakng pun. abis2 guna ayat DITERIMAPAKAI
 

sidang muda

Super Active Member
Messages
6,880
Joined
Jun 30, 2008
Messages
6,880
Reaction score
31
Points
70
nis hal dalam kain be end apsal lak nak pendapat pembangkang. selama nie pun kalau ada isu dalam kumpulan pembangkang be end jadi jarum nak hancurkan bukan nak damaikan tapi dalam parlimen pandai pula kata pembangkang cuma tau bangkang tapi tak nak kasi idea yang ebrnas...buat apa kasi idea kat be end bukan kasi kredit dan puji pembangakng pun. abis2 guna ayat DITERIMAPAKAI




aku sokong pendapat ko bro:D:D:D
nampaknya iswarahijau ni dia tak faham
dia inagat ni krisis b end dengan pkr
pada hal ni krisis dalaman b end
kesian iswarahijau:eek::eek::eek::eek::eek::eek:
 

aes

Super Active Member
Messages
9,557
Joined
Apr 12, 2008
Messages
9,557
Reaction score
19
Points
65
orang umnong pun takut ngan MCA ni.......ekonomi diorang pegang. Yg kaya kat umnong pun ALI BABA je.
 

Peecock

Active Member
Messages
1,265
Joined
Dec 6, 2007
Messages
1,265
Reaction score
2
Points
25
PAS dan PKR tak bagi komen.. biasela bermuka2...kalau sokong,takut hilang undi cina kalau tak sokong hilang undi melayu..
 

kozu

Legendary Member
Messages
11,049
Joined
Apr 12, 2007
Messages
11,049
Reaction score
231
Points
133
aku kagum dgn ketegasan tun.
sebab itulah zaman pemerintahan beliau, politik aman damai, ekonomi mantap,sebab foreign investor tak takut.Ali rustam pun dah keluar kenyataan semalam bantah MCA,dan meminta 30% dikekalkan. so UMNO dah bersuara,juga ex-UMNO.
mana suara PKR? suara PAS? apa pendirian mereka dlm soal ini?
takut kena cucuk DAP ke? :eek:


KUALA LUMPUR: It is not the right time to adjust the 30% bumiputra equity in public-listed companies because the objectives of the New Eco*no*mic Policy have not been achieved, Tun Dr Mahathir Mohamad said.


Perfect host: Dr Mahathir greeting guests to the Perkim Hari Raya open house at Bangunan Perkim yesterday.

“If we adjust the equity to 20% and the economy expands, the share of bumiputras will still be below 30%,” he said at the Muslim Welfare Organisa*tion (Per*kim) Hari Raya open house yesterday.

He said there were still many objectives in the NEP which must be achieved before the 30% equity rule could be dropped.

“If you lower the 30% to 20%, non-bumiputras will have 40% equity. In that case, they should have a lower equity too,” he said.

However, Dr Mahathir said that in protecting the rights of bumiputras, economic policies must also consider the rights of non-bumiputras.

“We have to look at both sides. Be rational about it. At the moment, I don’t agree we should change the (equity rule). It’s not the right time for adjustment because the world economy is in turmoil,” he said.

MCA vice-president Datuk Liow Tiong Lai had suggested on Monday that the mandatory 30% bumiputra equity in local main board companies be abolished to ensure competitiveness in the current world economic meltdown.

Earlier, Dr Mahathir, who is Perkim chairman, said the tradition of hosting open houses should not be abused for political gain, to hold demonstrations or bad-mouth others.

“Don’t let the actions of some quarters discourage the concept of open house,” he said.

At an interview over TV channel Astro Awani last night, Dr Mahathir said Umno must eradicate money politics, adding:

“If in the present situation the culture of money politics is not changed among leaders, I fear that voters will get bored with the behaviour of leaders due to monetary bribery,” he said.

ak rasa yang dia bantah tu cadangan MCA...
MCA ni team ngan PKR PAS ke skrang??
Bukan ke MCA tu komponen BN???
Boleh Jelaskan??
 

kuhik

CG Top Poster Club
Messages
39,519
Paid Membership
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
.....so UMNO dah bersuara,juga ex-UMNO.
mana suara PKR? suara PAS? apa pendirian mereka dlm soal ini?
takut kena cucuk DAP ke? :eek:


PAS dan PKR tak bagi komen.. biasela bermuka2...kalau sokong,takut hilang undi cina kalau tak sokong hilang undi melayu..

ekceli kan, Tun ni ex-UMNO...jadi kenyataan daripada dia bukan kenyataan rasmi dari UMNO.

apa yang kita nak dengar ialah kenyataan dari Paklah ke, KP UMNO ke, kalo dari bekas UMNO watpe? menyalak jer lebih orang tua tu..

dengan kata lain, UMNO sendiri tak pernah kuarkan sebarang statement. siapa yang bermuka-muka dan kena cucuk ngan MCA?



p/s : elemek...tahi kena balik kat muka sendiri daaa....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register