Donald Trump, Presiden Amerika Syarikat ke 45

CG Sponsors
Sponsored Post

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
9,002
Reaction score
1,708
Points
151
Trump hanya bayar cukai pendapatan persekutuan RM1,313
TERJEMAHAN SINAR HARIAN | | 28 September 2020
Rabu | 21 Oktober 2020
838118.jpg

Trump didakwa meminimumkan bayaran cukai atas alasan beliau mengalami kerugian besar dalam empayar perniagaannya. - Foto: Agensi
WASHINGTON - Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump didakwa hanya membayar AS$750 (RM3,131) untuk cukai pendapatan persekutuan pada 2016 ketika beliau memenangi persaingan ke Rumah Putih.
Pendedahan memalukan dibuat The New York Times (NYT) semalam yang memetik data penyata cukai itu turut mendakwa bilionair hartanah tersebut juga tidak pernah membayar cukai dalam tempoh 10 daripada 15 tahun lalu atas alasan beliau mengalami kerugian besar dalam empayar perniagaannya.
Trump bagaimanapun menafikan laporan itu yang disifatkan sebagai 'berita palsu sepenuhnya'.
"Saya bayar cukai dalam jumlah yang banyak termasuk cukai pendapatan negara. Kesemuanya akan didedahkan," katanya.
Menurut laporan NYT, Trump dapat meminimumkan bayaran cukainya kerana laporan kerugian dialaminya yang berjumlah AS$47.4 juta (RM198 juta) pada 2018 walaupun beliau dikatakan memperoleh pendapatan berjumlah kira-kira AS$434.9 juta (RM1.8 bilion) menerusi pendedahan kewangan pada tahun tersebut.
Di bawah undang-undang negara itu, presiden tidak diwajibkan untuk memberikan butiran kewangan peribadi mereka, namun perkara itu berubah sejak Presiden ke-37 AS, Richard Nixon berbuat demikian. - Agensi

© 2018 All Rights Reserved • Karangkraf Group • © 2018 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf
 

i4u

Legendary Member
Joined
Sep 13, 2010
Messages
17,315
Reaction score
51
Points
130
"the republican congress"


the moment of silence~ 🤭
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Top Poster #4
Joined
Jul 1, 2008
Messages
29,829
Reaction score
1,218
Points
201
864389.jpg


Undi awal pecah rekod 2016
TERJEMAHAN SINAR HARIAN | | 26 Oktober 2020

Pengundi menunaikan tanggungjawab mereka di pusat pengundian awal di Madison Square Garden di New York kelmarin. - Foto Agensi
A
A
WASHINGTON - Pengundian awal pada Pilihan Raya Presiden Amerika Syarikat (AS) 2020 melangkaui jumlah praundi empat tahun lalu yang berlangsung sembilan hari menjelang pemilihan pada 3 November ini.


Kebanyakan pengundi memilih untuk menunaikan tanggungjawab mereka melalui undi pos atau di pusat mengundi awal walaupun terpaksa beratur dalam barisan panjang selama beberapa jam kerana bimbang dengan ancaman pandemik koronavirus (Covid-19) yang semakin meningkat.

Data diperoleh badan bebas US Election Project dikendalikan University of Florida mendapati hampir 60 juta mengundi sehingga semalam.

Laman Suruhanjaya Bantuan Pilihan Raya AS menyatakan jumlah itu adalah lebih tinggi berbanding 57 juta yang mengundi di pusat mengundi awal atau melalui undi pos pada 2016.

Tinjauan mereka juga mendapati Demokrat yang menggalakkan pengundian awal mendahului dalam proses tersebut yang mungkin membolehkan calon presiden mereka, Joe Biden menarik nafas lega kerana tidak perlu membuat pecutan terakhir seperti Presiden Donald Trump demi untuk mengekalkan jawatannya di Rumah Putih.

Sejak beberapa bulan lalu, Trump tanpa mengemukakan bukti mendakwa undi pos boleh menyebabkan penipuan undi dan kebanyakan penyokong Republikan dijangka menunaikan tanggungjawab mereka pada hari mengundi.

Bagaimanapun, lonjakan kes jangkitan Covid-19 di seluruh negara dikhuatiri akan menyebabkan pengundi Republikan bimbang untuk keluar mengundi.

Profesor Sains Politik di University of Florida, Michael McDonald yang mentadbir US Election Project tersebut memberi amaran strategi penyokong parti Trump itu kelihatan lebih berisiko.

“Bagaimana jika ada segelintir pengundi buat keputusan akhir untuk tidak mengundi? Bagaimana jika pusat mengundi atau pejabat pengundian terpaksa ditutup kerana ancaman pandemik tersebut?” katanya menerusi Twitter.

US Election Project tersebut turut meramalkan jumlah pengundi yang akan memilih Presiden ke-46 AS dijangka mencecah lebih 150 juta orang berbanding kira-kira 137 juta orang pada 2016 dan mungkin angka tertinggi sejak Pilihan Raya Presiden AS 1908.

Beberapa kerusi panas terutama di Texas yang akan menentukan nasib Trump juga dijangka memecahkan rekod jumlah pengundian awal walaupun secara tradisi negeri itu merupakan kubu kuat calon Republikan sejak 1980.

“Pengundi di Texas mempunyai tempoh sehingga Jumaat ini untuk proses undi awal selain pada hari mengundi nanti. Tidak mustahil jumlah pengundi di negeri itu akan melangkaui total pada 2016,” kata McDonald lagi. - AFP

INFO

* Sejak 1908, tidak lebih 65 peratus pengundi menggunakan hak mereka pada Pilihan Raya Presiden AS.

* Lebih satu pertiga pengundi awal berasal daripada negeri mempunyai populasi paling padat; California, Texas dan Florida.

* Jumlah pengundi awal pada Pilihan Raya Presiden AS 2020 adalah lebih 42 peratus berbanding total rakyat Amerika yang mengundi pada 2016.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/107107/GLOBAL/Undi-awal-pecah-rekod-2016
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
9,002
Reaction score
1,708
Points
151
Donald Trump' masuk tong sampah sebelum pilihan raya AS bermula
'Donald Trump' masuk tong sampah sebelum pilihan raya AS bermula

BERLIN: Muzium lilin Madame Tussauds di Berlin, Jerman mempunyai cara tersendiri untuk menarik perhatian umum sekali gus menyampaikan mesej khusus terhadap Donald Trump.

Pada Jumaat, figura bintang televisyen yang menjadi Presiden Amerika Syarikat (AS) yang siap berpakaian sut penuh itu 'dihumban' ke dalam sebuah tong sampah besar, dipercayai untuk mencerminkan senario pilihan raya presiden AS yang semakin hampir, lapor Reuters.

Dalam susun atur yang menambahkan penghinaan, patung lilin pemimpin terdahulu daripadanya, Barack Obama, serta figura Canselor Jerman Angela Merkel, didirikan berdekatan dalam gaya yang kemas serta segak.


"Aktiviti hari ini adalah suatu perlambangan watak menjelang pilihan raya di Amerika Syarikat. Kami di Madame Tussauds Berlin mengubah kedudukan patung lilin Trump sebagai langkah persediaan," ujar Pengurus Pemasaran muzium itu, Orkide Yalcindag.

Selama beberapa bulan, Trump berada di belakang pencabar Demokratik Joe Biden dalam undian pendapat umum. Itu terjadi berikutan rasa tidak puas hati banyak pihak mengenai cara pemimpin itu menanganu isu pandemik COVID-19.

Bagaimanapun, data terkini menunjukkan Trump memperoleh sokongan kuat di beberapa negeri utama.

Pameran di Madame Tussauds juga memiliki figura lilin beberapa Presiden AS yang terdahulu, namun apapun keputusannya nanti dalam pilihan raya, akan menentukan 'nasib' Trump yang berada di dalam tong sampah itu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register