BTC USD 37,252.3 Gold USD 1,797.45
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Doktor di UK temui cara atasi masalah kegemukan

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,376
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,376
Reaction score
3,213
Points
261
Awards
1

Doktor di UK temui cara atasi masalah kegemukan​

TERJEMAHAN SINAR HARIAN | | 07 Disember 2021
Selasa | 07 Disember 2021
1334770.jpg

Masalah kegemukan mungkin dapat diatasi dengan melakukan pembedahan kecil pada pergelangan tangan. - Foto AFP

LONDON - Masalah obesiti atau kegemukan mungkin boleh diubati tanpa memerlukan seseorang itu melakukan senaman dan melakukan diet pemakanan.
Seorang doktor di Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan United Kingdom (NHS) percaya mereka telah menemui satu cara untuk melemahkan hormon ghrelin yang mempunyai nama gelarannya iaitu hormon lapar dalam tubuh manusia.

Hormon itu dapat dilemahkan dengan menghentikan bekalan darah ke bahagian perut.

Satu uji kaji sedang dilakukan diketuai oleh seorang doktor pakar dalam masalah kegemukan, Dr Ahmed R. Ahmed di Hospital St Mary, Paddington tengah London yang berkata, kos bagi tujuan itu hanya melibatkan belanja sebanyak £1,500 (RM8,425).

Ia adalah jauh lebih murah berbanding dengan pembedahan untuk membuang lemak pada badan.
Bagaimanapun, seseorang yang gemuk itu perlu menjalani pembedahan kecil pada pergelangan tangan dan memasukkan wayar berongga ke dalam salur darah menyebabkan ia mampu menghentikan keinginan untuk memakan secara berlebihan.

Menurut Dr Ahmed, jika pembedahan itu sudah diamalkan, pesakit sudah boleh keluar dari hospital dalam tempoh dua jam sahaja. - Agensi
Baca Artikel Penuh
 
Sponsored Post

Niyang

CG Top Poster Club
gem
Messages
42,888
Joined
May 13, 2009
Messages
42,888
Reaction score
1,620
Points
201
Ok berita buruk buat sume penjual produk kurus....

pasni xnak jog dah... k bye
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,376
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,376
Reaction score
3,213
Points
261
Awards
1
Dulu masa med student
Takde plak dia ajar pasal hormon ni

sengaja semunyikkan rahsia hehe
 

macellsprvive

Active Member
Messages
2,025
Joined
Mar 25, 2013
Messages
2,025
Reaction score
473
Points
51
Mana maunya.

Obesiti ni sumber pendapatan yg x putus kot.

Kalau semua sihat, habis ubat x boleh jual.
 

mbpuser

Active+ Member
Messages
3,833
Joined
Sep 10, 2012
Messages
3,833
Reaction score
7
Points
25
Dulu masa med student
Takde plak dia ajar pasal hormon ni

sengaja semunyikkan rahsia hehe
Ada bos
Kalau baca dlm topik Prader Willi syndrome hormon ghrelin ni la yg menyebabkan pesakit Prader Willi asyik lapar sampai timbul terma “refrigerator padlock”
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,989
Joined
Apr 15, 2012
Messages
30,989
Reaction score
2,374
Points
266
Awards
1
hormon apo ni, lain mcm bunyi ajo... takut2 lepas bedah hilangkan hormon ghrelin ni trus bertukar jadi gremlins!

taknak aku ekekekekeeke

1640269479010.jpeg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register