To Sell Dinar borneo & dirham as-salam ~ TEMPAHAN dibuka untuk yang berminat

CG Sponsors




akmal_tawau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 7, 2009
Messages
20,179
Reaction score
238
Points
123

BERMULA 28/1/2012, BOLEH COD DENGAN SAYA SEPERTI BERIKUT;
ISNIN-JUMAAT ~ TAMAN RAMBAI INDAH, BUKIT RAMBAI, MELAKA
SABTU-AHAD ~ PRESINT 9, PUTRAJAYA

DINAR BORNEO
NISFU @ 1/2 DINAR AS-SALAM
NISFU @ 1/2 DIRHAM AS-SALAM

by Dinar & Dirham Haji Taki (DDHT)

TERBARU- 3/6/2011, SETENGAH DINAR AS-SALAM, 24K, 2.22G (STANDARD NABAWI-IMN)

BARU! SETENGAH DIRHAM AS-SALAM 1.55G, 999 PURE SILVER

SATU DINAR BORNEO 4.44G, 999 PURE GOLD​

UPDATE 8/APRIL/2011 : SAYA MENCARI BIZ PARTNER/JOINT VENTURE UNTUK ORDER PUKAL
1 DINAR BORNEO 24K/999
SETENGAH DINAR AS-SALAM 24K/999
SETENGAH DIRHAM AS-SALAM 999 SILVER
tujuan JV ini adalah untuk kita sama-sama share kos production untuk mendapatkan harga TERENDAH. Jika sebelum ini saya sorang/tiada JV, dengan terlakasana JV, kerjasama ini insyaallah akan menyebarluaskan DnD dan dapat dimiliki oleh semua dengan harga TERENDAH!​

Berminat? Hubungi Saya Sekarang!​
Berikut adalah senarai AGEN RASMI DINAR/DIRHAM BORNEO DAN AS-SALAM DAN AHLI2 JV: (JOINT VENTURE DINAR=JVDN, JOINT VENTURE DIRHAM-JVDR)
MELAKA
1. Alor Gajah, En. Nor Arizam Kadir - 0136000423 (JVDR)
JOHOR
1. Johor Bahru, En. Ariff Rahman Zakaria - 0127577411 (JVDN)
TERENGGANU
1. Kemaman, Muhammad Hadiaziam b Mamat - 0199493148
SELANGOR
1. Hulu Selangor, Khairin bt Hj. Yusof - 0132373079
2. Kajang, En. Muhamad Zhafri Abd Hamid - 0193778945
NEGERI SEMBILAN
1. Seremban, En. Shahrikhuzaimie b Mansur - 0126179128
SARAWAK
1. Kuching, En. Mohd Fitri b Anuar - 0133008071
2. Lawas, En. Aisamuddin b Jumat sharif - 0198466436
SABAH
1. Kota Kinabalu, En. Mohamad Hafiz - 0197628604 (JVDR)
2. Kota Kinabalu, En.Fazli b Sabrin - 0138810386
3. Sandakan, En.Ishar Hamka Ismail - 0165522662
4. Tawau, En. Ibrahim b Abdullah - 0127142561
5. Tawau, Rosnawaty bt Bais - 0195345728 (JVDR)
6. Tawau, En. Mohamad Jaafar Hussin - 0138808804
7. Tawau, Pn. Lidia Husen - 0138989083 (JVDN)
8. Tawau, En. Tahir - 0198417520 (JVDR)
9. Tawau, En. Nazarul Akmal - 0138808794 (JVDN)
Saya telah meneliti dan memutuskan untuk mengeluarkan 1 Dinar Borneo mempunyai ketulenan 999, 24K dan berat 4.44g. Dengan itu, saya menghentikan pengeluaran untuk 917, 22K...Keputusan ini akan kekal insyaAllah sehingga 1 fatwa dikeluarkan oleh ulama-ulama besar dan bijak pandai dunia terhadap ketetapan standard Dinar.
Saya memilih standard 24K 4.44g berdasarkan pertimbangan berikut:
1.Emas 24K sudah sedia diiktiraf di seluruh dunia sebagai emas yang paling bernilai. Ianya selari dengan fitrah manusia yang inginkan yang terbaik. Malah Allah sendiri mengiktiraf emas di dalam al-quran yang juga merupakan logam berasal dari syurga. Maka Dinar 24K beserta Kalimah Tauhid InsyaAllah akan dipandang tinggi seterusnya mampu mengembalikan zaman kegemilangan Islam.
2.Berat 1 dinar 4.44g dengan ketulinan 999/24k adalah menepati kiraan zakat, iaitu 88g bersamaan 20 dinar & zakat yang wajib dikeluarkan ialah 1/2 dinar. Berbanding emas 917, setelah tolak 8.3% (cooper & silver) tinggal 3.9gx20=78g sahaja.
3. Sifat emas tulen 24K ini telah semulajadi yang Allah ciptakan. Sifat warna 24K adalah kuning keemasan asli, tetapi jika warnanya kuning cerah, kuning kehijauan, kuning keunguan, atau kuning keperangan bermakna emas telah dicampur dengan logam lain. 'Hint' pertama untuk mengelakkan penipuan dinar. Sifat kedua iaitu kelembutan. Apabila Dinar senang terguris atau kemek bermakna dinar adalah tulen, tetapi jika ia keras, ia telah dicampur. Pendapat berkenaan kelembutan ini sebagai 'kelemahan' sebenarnya adalah kelebihan untuk kita mengelak penipuan.
# Dengan ini 1 Dinar Borneo 24K adalah untuk bermuamalah dan terma-terma syariah lain. Kalimah Tauhid dan sifatnya yang lembut secara automatik membuatkan kita akan berhati-hati semasa menggunakannya#



Mini Talk pertama 'Matawang adalah kertas hutang @ debu-debu riba'-pada 12/2/11,di Taman Semarak Tawau, Sabah. Moga akan menyusul siri mini talk selepas ini.
Terima kasih kepada yang hadir.
Bismillahirrahmanirrahim…
Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada CARIGOLD member dan pengunjung. TAHNIAH kerana celik tentang emas dan perak. Terima kasih atas kunjungan anda dan saya menyeru marilah kita sama-sama merancakkan dan seterusnya membina platform penggunaan Dinar dan Dirham khasnya dan sistem kewangan yang memenuhi syariah yang PASTI lebih adil seluruhnya.
Kredit untuk my beloved wife yang dari awal memberi sokongan dan menjentik kesedaran tentang emas/Dinar dan perak/Dirham. Begitu juga otai-otai dan kenalan-kenalan yang sangat membantu memberi maklumat sehingga terhasilnya DINAR BORNEO (DB). Wujudnya DB menambahkan lagi koleksi dinar yang sedia ada di pasaran.
Tidak terhingga kesyukuran kepada MU RABBI, memilih dan ‘ mencelikkan’ saya terhadap Dinar dan Dirham. Mudah-mudahan sentiasa diberi rahmatnya dan diberikan ilmu sebaiknya untuk sama-sama memartabatkan penggunaan Dinar dan Dirham di Malaysia khasnya dan seluruh alam amnya. Amin…
Kepada yang berminat mendapatkan DB boleh berhubung terus dengan saya (Insyaallah agen seluruh Negara akan dibuka sedikit masa lagi) dengan merujuk kepada www.dinardirhamborneo.blogspot.com untuk lock harga semasa (harga berubah setiap 20 minit isnin-jumaat).
p/s harga yang tn/pn lock seeloknya COD melainkan faktor jarak/halangan dan urusniaga hendaklah diselesaikan secepat mungkin.
Kepada yang berminat untuk berniaga emas secara kecil-kecilan dan sederhana boleh berhubung terus dengan saya dan Insyaallah saya akan beri panduan. Saya juga akan update dari masa ke semasa senarai agen seluruh Negara di blog dan first page Thread DB @ CG.

BAGI KAWAN2 YANG BARU KENAL DINAR&DIRHAM EMAS/PERAK, SEBELUM MEMBELI/MENUKARKAN WANG FIAT KEPADANYA, SAYA SARANKAN ANDA SAKSIKAN RAKAMAN SEMINAR INI SERTA MEMBUAT SERBA SEDIKIT TELAHAN SUPAYA KITA JELAS DIPERMULAAN.​
http://www.youtube.com/watch?v=8-gNQ2pbWmk
 
Last edited:
Sponsored Post

akmal_tawau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 7, 2009
Messages
20,179
Reaction score
238
Points
123
Bagi yang berminat membeli Dinar borneo, berikut panduan ringkas:
langkah 1
update harga terkini 1 Dinar Borneo kat www.dinarborneo.com
langkah 2
hubungi saya untuk mengetahui availabliti stok, sekiranya ada boleh LOCK harga.
langkah 3
Urusniaga hendaklahlah diselesaikan secepat mungkin.
langkah 4
setelah membuat bayaran, dan saya dah verify, saya akan pos kan DB atau COD bagi yang berhampiran.

Memandangkan masih diperingkat awal, saya mengalu2 alukan agen seluruh negara. bagi yang berminat dan dah sedia menjual produk2 emas dari syarikat lain pun boleh jadi agen saya
.
 
Last edited:

Zordeck

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Aug 4, 2009
Messages
9,958
Reaction score
50
Points
70
COD kt tawau eak bro?
 

elmotron

Active+ Member
Joined
Dec 24, 2010
Messages
4,281
Reaction score
8
Points
25
tahniah!! ni produk TT sendiri ke??

dirham ade x??
 

akmal_tawau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 7, 2009
Messages
20,179
Reaction score
238
Points
123
COD kt tawau eak bro?

setakat ini cod hanya di tawau. sbb tu saya buka peluang untuk sesiapa yang berminat meniaga emas kecil2an sambil saving untuk diri sendiri...bila ramai agen seluruh negara mudah buyer nak cod.
 

akmal_tawau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 7, 2009
Messages
20,179
Reaction score
238
Points
123
tahniah!! ni produk TT sendiri ke??

dirham ade x??

trima kasih elmo...yup saya create sendiri DINAR BORNEO ni. untuk dirham saya ambik kawan punye...
p/s makasih elmo follow saya kt blog dinardirhamorneo.blogspot.com
 

akmal_tawau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 7, 2009
Messages
20,179
Reaction score
238
Points
123
berikut merupakan kreteria2 dinar dan dirham mengikut World Islamic Mint



antara lain kegunaan dinar & dirham adalah:
1. matawang islam
2. simpanan dan penyimpan kekayaan
3. terma-terma islam lain: zakat, sedekah, tabungan menunaikan haji, mahar, wakaf dan tabungan pendidikan.
4. koleksi dan hadiah.
 

akmal_tawau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 7, 2009
Messages
20,179
Reaction score
238
Points
123
harga berapa bro?

harga mcm kat blog dinardirhamborneo.blogspot.com, follow rega dinar kulim...
p/s blh masukkan Dinar Borneo salah satu produk jualan bro toshinoda...:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register