Dimana yang dikatakan beli emas untung?

CG Sponsors




jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,774
Reaction score
1,887
Points
191
Apabila kau cakap value emas terjaga, ia salah dan aku dah explain dalam post lepas, rasanya dah jelas berdasarkan nilai2 yg lepas...

Utk future kau assume nilai emas lebih stabil berbanding matawang, itu pun kau punya assumption yg tak dapat dibuktikan lagi, at least lebih logik dari speculation krisis kau sebelum ni..

Dalam investment, kita akan analisis yg mana boleh bagi roi tinggi, risk rendah.. ada orang main hentam diversify je... sebab tu la kita tengok ada golongan yg nett wealth dia meningkat steady, ada yg flat je.. ada yg tak perform malahan rugi... contohnya yg beli emas ketika harga puncak...

Investment time frame kene define dengan jelas, apabila kau tak dapat nak define timeframe pelaburan, kau pun tak jelas akan expectation return dan main redah je, hanya kerana kau assume harga emas akan naik... jika value yg di target double contohnya, jika dapat dicapai dlm masa singkat, roi tinggi, jika ambil masa yg lama, roi rendah dan mungkin juga opportunity lost..

Asb contohnya kita dah boleh projected dia punya return untuk sebarang time frame.. investment ni pun dinamik, sekiranya ada instrument lain yg lebih berbaloi dari segi risk vs reward, anytime boleh switch..
aku simpulkan..

apa yg tn ahmad07 nk smpikan adalah keuntungan asb lebih baik berbanding emas pada masa skrng..

dan aku turut setuju dgn pendapat tersebut..

seterusnya apa yg aku nak sampaikan adalah ttg pelaburan emas for long term investment, dimana aku mengambil kira faktor economy cycle n bubble, currency devalue n bla bla.. as a result invest in gold secure our saving in the future..

dan aku dapati tn ahmad07 x setuju dgn pendapat tersebut..

is okay..
ilmu masing2 dalam memahami satu2 perkara..

aku dh cuba terang.. tp tn ahmad07 still nk ulang ttg maximise investment potential..

sedangkan.. secure investment juga merupakan salah satu tujuan dlm melabur..

the best part aku ketengahkan diversify investment dimana.. kita boleh invest dlm asb dan juga invest dlm gold..atau sbrng investment yg profitable mengikut ilmu yg ada..

invest utk passive income and secure income.. dgn bahagi2kan pelaburan kita..

so terpulang kpd pembaca thread membanding2kan pendapat yg aku ketengahkan..

ianya bkn ttg spe btol spe salah..

tp ttg kaedah masing2 dlm melabur dan apa tujuan nya..

___

btw..spe2 yg berminat nk follow ttg economy collapse/bubble bla bla.. back by past data and future forecast..

boleh layan video mike maloney..
dia mmg promote gold n silver..

dia juga menerangkan ttg konsep currency/fiat money..
 
Sponsored Post

Astra 7259

Fun Poster
Joined
May 4, 2009
Messages
862
Reaction score
88
Points
25
Aku ucapkan terima kasih atas idea dan input berguna dari tn Ahmad07 dan tn jaws_am.

Perbincangan macam ni lah yang bagus diketengahkan supaya forumer lain mendapat tempias ilmunya untuk menambah baik pemahaman dan kedudukan kewangan masing masing

Buang yang keruh ambil yang jernih. Berkawan dengan penjual minyak wangi dapat juga wanginya. Berkawan dengan investor berilmu dapat juga menambah kefahaman dan ilmu darinya

Terima kasih tn berdua. Semoga Allah memberkati kalian
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,774
Reaction score
1,887
Points
191
Saje la aku nak up thread ni kpd tn @Ahmad07

Aku nak buat kira² dikala time covid nih..

Cth la yer.. Pada tahun 2016 aku ada rm150k

Jika aku simpan emas tahun 2016

1kg rm 148k

Skrng 1kg rm 220k

Profit +- rm70k+++ (tolak kos simpanan)

Tolak zakat rm12600
RM : 57k +-

Emas 999 publicgold.com.my

-------------------

Simpan asb rm150k ?
7% dividen selama 4 tahun

Profit : 48k +- (4 tahun)

-------------------

Atau Aku buat loan asb rm100k
+ simpan Asb 100k

Guna duit rm 50k untuk bayar loan asb/per month..

200k x 7% x 4 tahun = 56k profit
Bulanan 100k (10 tahun) = rm 1160+- sebulan
4 tahun = rm55680+-

Profit bersih asb : 50k+- (4 tahun)

-------------------

Soalan kbat sebenar nya..

Spe boleh tolong kira betul tak aku buat nih ?

-------------------

Yang penting bukan aku nk citer ttg keuntungan..

Tapi aku nak citer ttg diversify dan jgk masalah kestabilan economy..

Jika aku simpan emas + asb..

Aku mungkin dpt profit yang lebih stabil..

Sbgi cth emas 75k + asb 75k..

Profit = 35k emas + asb 24k..

Total : rm 59k +-

Tolak zakat emas rm 6300 (4 tahun)

Profit : rm 53k

Asb nak bayar zakat tak ? Hahahahhaha
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register