BTC USD 42,521.7 Gold USD 1,764.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Dimana yang dikatakan beli emas untung?

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
minta maaf la yer tn ahmad07..
aku quote tanpa fact n figure..
sedikit sebanyak menghampakan tn..

tujuan aku quote..

sebagai menjawab persoalan..

tentang kelemahan emas dimana emas nih x menjana pulangan +
adakah wajar membanding2kan pelaburan emas dengan pelaburan lain dikala emas skrng berada dibawah ?
kira kita macam sombong sikit.. sebab asb income passive.. walaupun 7%-8%.. tp tiap2 tahun senyum je.. :D

same goes to adakah wajar membanding2kan pelaburan emas dengan pelaburan lain dikala emas sedang meningkat nilainya ?

first sekali kenapa kita perlu sombong..
sedangkan masing-masing ada kaedah tersendiri dalam membuat pelaburan..

aku cuma nak highlight tn Ahmad07 boleh simpan di asb dan jugak boleh simpan emas fizikal sebagai satu pelaburan..

cuma kena faham tujuan kita melabur.. perlu berdasarkan ilmu yang kita ada..

short term.. long term..
secure investment..
low risk, high risk..
diversified investment..
bisness investment.
passive income..
etc2..

part saham akhirat tu aku quote nak citer ttg halatuju masing2..ada yang nmpk asb satu pelaburan passive.. simpan dan ambil profit..

ada yang nmpk emas menjana perkongsian sesama yang lain.. tp itu semua base on kaedah dan persepsi masing2 dalam menilai halatuju..

_____





aku bukan dalam hard core pelaburan emas..
aku ada simpan sikit2 sahaja..

dengan tujuan "diversify"

penerangan aku base on..

hasil pembacaan basic sahaja..

1) Untuk lihat apa2 jenis pelaburan kita perlu rujuk sejarah pelaburan tersebut.. sebab untuk forecast melibatkan effort yang tinggi..

so basic charts untuk gold..

au75-pres.gif


berdasarkan graf diatas ..

Ada tanda2 kita boleh buat long term investment dengan membanding nilai matawang ?

Sudah Tentu..

Beli ketika rendah.. jual ketika meningkat..

Berapa lama yg dikatakan long term ?

Terpulang kepada stratergi masing2.. memandangkan ia nya long term.. maka membeli skrng boleh dijual pada 5-10-20-30 tahun akan datang..

Ada tanda2 nilai emas bakal merosot jika dibanding dengan matawang ? Ada..

Ada tanda2 nilai emas hilang nilai sbgi logam berharga ?
Tidak Ada..

Adakah sesuai emas dibuat pelaburan jangka panjang ?
Sesuai kerana faktor nilai emas merupakan "logam berharga"

maksud kalis inflasi secara ringkas ?

hanya berlaku apabila "matawang sesebuah negara" mengalami kejatuhan nilai yang teruk.. pada saat itu emas tidak jatuh bersama..

___

Harapan aku..
sedikit sebanyak kita membuka ruang perbincangan tentang diversify investment..

xda siapa yang hebat atau gah dengan hasil pelaburan yang dibuat..

kerana kita jugak harus melihat dari aspek tujuan kita melabur..

:D

Thanks.. aku expecting jawapan camni...

Memang dari awal aku hanya banding emas dengan asb... sebab nature dia hampir sama, iaitu kau letak duit (beli emas atau letak dalam akaun asb), biar je duit tu naik dengan compounding dividen jika asb, atau nilai emas tu naik... kau tak perlu buat apa2... compare dengan unit trust/saham, ada ketika jatuh teruk, ada ketika naik mencanak, atau property yg modalnya besar, atau kambing yg banyak masa dan modal perlu dihabiskan..

tu sebab aku banding dengan asb, sebab nature hampir sama...



Aku dah expecting yg kau akan justify harga emas dengan graf emas dari tahun 70-an..


Dari graf kau, harga emas tahun 1975 $140. Sekarang dalam $1200... dengan nilai dan tempoh sama, 7% compounding selama 42 tahun, kau akan dapat $2571... sejarah membuktikan compounding 7% (asb) lebih baik, walaupun nak banding harga yg paling tinggi dalam sejarah emas pun, asb masih mengatasi. Tu long term.. short term boleh flash back 5 tahun lepas, 10 tahun lepas.. asb juga yg mengatasi..



Walau bagaimanapun aku tak suka pakai past data, benda dah lepas bleh la sembang... sebabtu aku suka buat real case study... seperti yg aku bagi contoh dalam post2 lepas...


Diversify pon diversify jugak, tapi dah tau tempat tu untung dia tak menentu, buat apa nak sumbat kat situ... tapi tak tau la kalo objektif pelaburan tu, asal boleh diversify je, semua nak diversify..


aku pun diversify, tapi aku hanya akan invest kat tempat yg boleh bagi return yg lebih stabil lepas buat calculation & calculated risk... bukan main hentam je asal boleh diversify...


Asb ni pon aku penuhkan dengan asb loan.. Tapi terpulang dengan pemahaman kau, duit kau, dan objektif kau.. idea aku dah jelas.. emas ni xde la untung sangat... lebih kepada spekulatif.. masuk masa bull run, dapat lebih.. masuk masa stagnnt, sampai skang value tak naik, malah, ada yg masih negatif return.. buat apa aku nak ambil risiko sedang ada alternatif yg lebih baik...


P/s: Disini kita discuss idea, xperlu nak label sombong bagai jika tak sependapat dengan kau..
 
Last edited:
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,172
Reaction score
5,893
Points
321
Thanks.. aku expecting jawapan camni...

Memang dari awal aku hanya banding emas dengan asb... sebab nature dia hampir sama, iaitu kau letak duit (beli emas atau letak dalam akaun asb), biar je duit tu naik dengan compounding dividen jika asb, atau nilai emas tu naik... kau tak perlu buat apa2... compare dengan unit trust/saham, ada ketika jatuh teruk, ada ketika naik mencanak, atau property yg modalnya besar, atau kambing yg banyak masa dan modal perlu dihabiskan..

tu sebab aku banding dengan asb, sebab nature hampir sama...



Aku dah expecting yg kau akan justify harga emas dengan graf emas dari tahun 70-an..


Dari graf kau, harga emas tahun 1975 $140. Sekarang dalam $1200... dengan nilai dan tempoh sama, 7% compounding selama 42 tahun, kau akan dapat $2571... sejarah membuktikan compounding 7% (asb) lebih baik, walaupun nak banding harga yg paling tinggi dalam sejarah emas pun, asb masih mengatasi. Tu long term.. short term boleh flash back 5 tahun lepas, 10 tahun lepas.. asb juga yg mengatasi..



Walau bagaimanapun aku tak suka pakai past data, benda dah lepas bleh la sembang... sebabtu aku suka buat real case study... seperti yg aku bagi contoh dalam post2 lepas...


Diversify pon diversify jugak, tapi dah tau tempat tu untung dia tak menentu, buat apa nak sumbat kat situ... tapi tak tau la kalo objektif pelaburan tu, asal boleh diversify je, semua nak diversify..


aku pun diversify, tapi aku hanya akan invest kat tempat yg boleh bagi return yg lebih stabil lepas buat calculation & calculated risk... bukan main hentam je asal boleh diversify...


Asb ni pon aku penuhkan dengan asb loan.. Tapi terpulang dengan pemahaman kau, duit kau, dan objektif kau.. idea aku dah jelas.. emas ni xde la untung sangat... lebih kepada spekulatif.. masuk masa bull run, dapat lebih.. masuk masa stagnnt, sampai skang value tak naik, malah, ada yg masih negatif return.. buat apa aku nak ambil risiko sedang ada alternatif yg lebih baik...


P/s: Disini kita discuss idea, xperlu nak label sombong bagai jika tak sependapat dengan kau..

terima kasih tn ahmad07..

Membandingkan pelaburan emas dengan pelaburan asb adalah kurang tepat..

totally berbeza segment..

aku x nmpk langsung hujah emas vs asb..

tn nak melabur dlm pelaburan yg dijamin kerajaan dengan keuntungan average 3%-8% setahun..

ya dicadangkan asb/th/ahb dll..

tn nak melabur dlm pelaburan yg dijamin nilainya dalam apa sekali situasi..

dicadangkan emas..

___

sebab tu kena faham tujuan melabur..

dlu2 aku ingat lagi. bukan main sombong geng2 pelabur emas.. dengan beratus2 skim yg ntah apa motifnya.. semua canangkan ttg kalis inflasi, sunnah, 20-30% return.. bla bla..

sape yg sombong waktu tuh ? pelabur emas..

wajar kita label mereka sombong..

tiba2 hari ini.. harga emas susut nilai..

muncol pulak pelabur asb.. membanding2kan profit investment..

so aku label kedua2nya sekali.. untuk berlaku adil..

btw tn ahmad07 x perlu terasa jika tn ahmad07 xda ciri2 pelabur asb yg sombong.. :">

dan jika tn ahmad07 nk kempen supaya semua jual emas dan simpan duit di asb.. itu pun x akan berlaku.. :))

masing2 tgh tunggu biar berbaloi dgn pelaburan yg dibuat.

___

aku ulang semula apa yg aku nak ketengahkan dlm perbincangan ini..

masing2 ada kaedah tersendiri dalam membuat pelaburan.. as long as kita mendapat faedah daripada usaha tersebut.. (mungkin faedahnya 10 tahun dari skrng..)

aku akui asb skrng nmpk lebih releven berbanding emas..

future ? kita x pasti..

___

aku ketengahkan diversify investment sbgi salah satu langkah playsafe..

kita boleh melabur dlm sebarang pelaburan yg kita rasa terbaik mengikut kaedah dan ilmu masing2..

__

aku quote semula..

Diversify pon diversify jugak, tapi dah tau tempat tu untung dia tak menentu, buat apa nak sumbat kat situ... tapi tak tau la kalo objektif pelaburan tu, asal boleh diversify je, semua nak diversify..

Dalam pelaburan untung rugi, secure, high return, low maintenance, fast liquidty, patuh syariah tu semua ada dan perlu diambil kira dalam membuat pelaburan..

bukan setakat untung semata2.. ada bnyk faktor lain yg diambil kira dlm kita membuat pelaburan..

itu semua base on kaedah dan ilmu masing2..

klo nak citer ttg riba pun.. untung jgk.. tp tu perbincangan yg lain..

sekian..
 

Mata_Pena

Forum Troll, Multiple ID Cricket
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,397
Reaction score
1,863
Points
141
Ikutkan mmg tgh aim gelang nak beli. Rasa kalau beli jenis bar ni leceh part simpan. Kalau gelang ke perhiasan mudah sbb pakai...huhuhu

gelang bukan 99.9

dan gelang tu mmg bajet nak beli 1-2 j ke?
saving emas ni salu org beli berkoyan2.
kalau tak pakai still kene simpan.

mcm saya simpan kat PBG je.
ada yg amik simpan kat umah.. saje buat lepas rindu.. haha
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
terima kasih tn ahmad07..

Membandingkan pelaburan emas dengan pelaburan asb adalah kurang tepat..

totally berbeza segment..

aku x nmpk langsung hujah emas vs asb..

tn nak melabur dlm pelaburan yg dijamin kerajaan dengan keuntungan average 3%-8% setahun..

ya dicadangkan asb/th/ahb dll..

tn nak melabur dlm pelaburan yg dijamin nilainya dalam apa sekali situasi..

dicadangkan emas..

___

sebab tu kena faham tujuan melabur..

dlu2 aku ingat lagi. bukan main sombong geng2 pelabur emas.. dengan beratus2 skim yg ntah apa motifnya.. semua canangkan ttg kalis inflasi, sunnah, 20-30% return.. bla bla..

sape yg sombong waktu tuh ? pelabur emas..

wajar kita label mereka sombong..

tiba2 hari ini.. harga emas susut nilai..

muncol pulak pelabur asb.. membanding2kan profit investment..

so aku label kedua2nya sekali.. untuk berlaku adil..

btw tn ahmad07 x perlu terasa jika tn ahmad07 xda ciri2 pelabur asb yg sombong.. :">

dan jika tn ahmad07 nk kempen supaya semua jual emas dan simpan duit di asb.. itu pun x akan berlaku.. :))

masing2 tgh tunggu biar berbaloi dgn pelaburan yg dibuat.

___

aku ulang semula apa yg aku nak ketengahkan dlm perbincangan ini..

masing2 ada kaedah tersendiri dalam membuat pelaburan.. as long as kita mendapat faedah daripada usaha tersebut.. (mungkin faedahnya 10 tahun dari skrng..)

aku akui asb skrng nmpk lebih releven berbanding emas..

future ? kita x pasti..

___

aku ketengahkan diversify investment sbgi salah satu langkah playsafe..

kita boleh melabur dlm sebarang pelaburan yg kita rasa terbaik mengikut kaedah dan ilmu masing2..

__

aku quote semula..

Diversify pon diversify jugak, tapi dah tau tempat tu untung dia tak menentu, buat apa nak sumbat kat situ... tapi tak tau la kalo objektif pelaburan tu, asal boleh diversify je, semua nak diversify..

Dalam pelaburan untung rugi, secure, high return, low maintenance, fast liquidty, patuh syariah tu semua ada dan perlu diambil kira dalam membuat pelaburan..

bukan setakat untung semata2.. ada bnyk faktor lain yg diambil kira dlm kita membuat pelaburan..

itu semua base on kaedah dan ilmu masing2..

klo nak citer ttg riba pun.. untung jgk.. tp tu perbincangan yg lain..

sekian..


apabila nak invest, kita akan target keuntungan yg maximum dari investment, max ROI.. banding apa option yg ada... yg mana akan bagi ROI lebih tinggi... apabila buat pelaburan, mesti ada benchmark... atas sebab yg aku dah terangkan pada post lepas..


tapi aku nampak kau macam jenis asal boleh diversify je, walaupun pelaburan tu berisiko rugi.. contohnya statement kau,

tn nak melabur dlm pelaburan yg dijamin nilainya dalam apa sekali situasi..

dicadangkan emas..

sesiapa yg folow cadangan kau ni sebab "pelaburan dijamin nilai", dan masuk ketika harga emas peak, skang merana rugi, negatif ROI... sesiapa yg dah invest ketika harga stagnant beberapa tahun kebelakang, skang merana value dimakan inflasi... akan datang, masih samar, mungkin masih stagnant, makin turun atau recover...

jadi tanya diri balik, adakah option yg lebih baik dari pelaburan yg masih tak tau hala tuju??? atau, asal boleh diversify, maka labur je dalam emas, rugi pun takpe, susut nilai pun takpe... sambil berharap longterm akan naik... gitu?
 
Last edited:

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,172
Reaction score
5,893
Points
321
apabila nak invest, kita akan target keuntungan yg maximum dari investment, max ROI.. banding apa option yg ada... yg mana akan bagi ROI lebih tinggi... apabila buat pelaburan, mesti ada benchmark... atas sebab yg aku dah terangkan pada post lepas..


tapi aku nampak kau macam jenis asal boleh diversify je, walaupun pelaburan tu berisiko rugi.. contohnya statement kau,



sesiapa yg folow cadangan kau ni sebab "pelaburan dijamin nilai", dan masuk ketika harga emas peak, skang merana rugi, negatif ROI... sesiapa yg dah invest ketika harga stagnant beberapa tahun kebelakang, skang merana value dimakan inflasi... akan datang, masih samar, mungkin masih stagnant, makin turun atau recover...

jadi tanya diri balik, adakah option yg lebih baik dari pelaburan yg masih tak tau hala tuju??? atau, asal boleh diversify, maka labur je dalam emas, rugi pun takpe, susut nilai pun takpe... sambil berharap longterm akan naik... gitu?

tn ahmad xleh bg statement yg emas merupakan pelaburan yg tiada hala tuju..

sebab masing2 ada cara tersendiri dlm melabur.. tujuan kaedah.. dll x sama..

statement "asal boleh diversify" nih agak kurang tepat..

sebetulnya diversify mengikut tujuan dan matlamat melabur..

sbgi cth : aku simpan emas utk long term and secure value dari sebarang ketidaktentuan nilai ringgit.

sbgi cth : aku simpan duit dlm th utk long term investment bg mengerjakan haji pada tahun 2050..

sbgi cth : aku melabur dlm asb sbgi salah satu cabang passive income..

klo tn ahmad tanya aku.. adakah value emas yg aku melabur itu berbaloi pada waktu skrng.. ?

x berbaloi sebab ringgit masih kukuh..

___

tiba2 ringgit x kukuh..

asb pun bgi 2-3 % shj tp pengeluaran dihadkan kpd 1k sebulan..akibat bla2..

so masa tuh bila tanya aku..

adakah berbaloi menyimpan emas ?

sangat berbaloi..aku boleh survive dlm sebarang keadaan.. tp ini semua base on peluang dan rezeki masing2..

___

so apa kelebihan aku berbanding orang yg hanya simpan asb 200k ?

aku diversify..

__

kenapa x melabur selain emas ? ada bnyk lgi pelaburan lain yg lebih baik pulangan berbanding emas ?

sebab aku x ckup ilmu dlm pelaburan lain.. dan aku x nak terjun sesuka hati tanpa mengira risikonya..

___

hopefully menjawab persoalan knpa kita melabur ? walaupun kdng2 tuh nmpk mcm kurng bijak.. benda lain ada yg bagus.. kita nk jgk melabur dlm benda yg x tentu nilai nya..
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
tn ahmad xleh bg statement yg emas merupakan pelaburan yg tiada hala tuju..

sebab masing2 ada cara tersendiri dlm melabur.. tujuan kaedah.. dll x sama..

statement "asal boleh diversify" nih agak kurang tepat..

sebetulnya diversify mengikut tujuan dan matlamat melabur..

sbgi cth : aku simpan emas utk long term and secure value dari sebarang ketidaktentuan nilai ringgit.

sbgi cth : aku simpan duit dlm th utk long term investment bg mengerjakan haji pada tahun 2050..

sbgi cth : aku melabur dlm asb sbgi salah satu cabang passive income..

klo tn ahmad tanya aku.. adakah value emas yg aku melabur itu berbaloi pada waktu skrng.. ?

x berbaloi sebab ringgit masih kukuh..

___

tiba2 ringgit x kukuh..

asb pun bgi 2-3 % shj tp pengeluaran dihadkan kpd 1k sebulan..akibat bla2..

so masa tuh bila tanya aku..

adakah berbaloi menyimpan emas ?

sangat berbaloi..aku boleh survive dlm sebarang keadaan.. tp ini semua base on peluang dan rezeki masing2..

___

so apa kelebihan aku berbanding orang yg hanya simpan asb 200k ?

aku diversify..

__

kenapa x melabur selain emas ? ada bnyk lgi pelaburan lain yg lebih baik pulangan berbanding emas ?

sebab aku x ckup ilmu dlm pelaburan lain.. dan aku x nak terjun sesuka hati tanpa mengira risikonya..

___

hopefully menjawab persoalan knpa kita melabur ? walaupun kdng2 tuh nmpk mcm kurng bijak.. benda lain ada yg bagus.. kita nk jgk melabur dlm benda yg x tentu nilai nya..



kalau kau nak buat contoh, hanya sekadar untuk sedapkan hujah kau, bagi la yg realistik sket... takde bezanya dengan hardcore2 emas sebelum ni dok speculate apabila negara krisis, duit kertas tak laku, hanya emas bernilai... pemahaman kau pun sama dengan mereka dah...

tiba2 ringgit x kukuh..

asb pun bgi 2-3 % shj tp pengeluaran dihadkan kpd 1k sebulan..akibat bla2..

kalo takde sebarang sandaran, contoh kau ni hanya imaginasi saja, simpan sorang2 la bro... kecuali kau boleh bagi sandaran yg kukuh...

again, kita balik kepada reality.. melabur emas, risiko tinggi... return just average ikut calculation aku smalam... adakah investment yg lebih baik dari ni? yg return tinggi dan kurang risiko?

itu la konsep dalam investment ni, nak max ROI berdasarkan fact y ada sebagai sandaran, jangkaan profit vs risk.. bukan imaginasi dan sembang kosong (contohnya emas lindung nilai, kalis inflasi, yg aku dah buktikan tak betul pemahaman kau tu dalam post lepas)
 
Last edited:

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,172
Reaction score
5,893
Points
321
kalau kau nak buat contoh, hanya sekadar untuk sedapkan hujah kau, bagi la yg realistik sket... takde bezanya dengan hardcore2 emas sebelum ni dok speculate apabila negara krisis, duit kertas tak laku, hanya emas bernilai... pemahaman kau pun sama dengan mereka dah...



kalo takde sebarang sandaran, contoh kau ni hanya imaginasi saja, simpan sorang2 la bro... kecuali kau boleh bagi sandaran yg kukuh...

again, kita balik kepada reality.. melabur emas, risiko tinggi... return just average ikut calculation aku smalam... adakah investment yg lebih baik dari ni? yg return tinggi dan kurang risiko?

itu la konsep dalam investment ni, nak max ROI berdasarkan fact y ada sebagai sandaran, jangkaan profit vs risk.. bukan imaginasi dan sembang kosong (contohnya emas lindung nilai, kalis inflasi, yg aku dah buktikan tak betul pemahaman kau tu dalam post lepas)

nmpk apa beza pendapat aku dengan geng2 pelabur emas ?

aku diversify..

aku x ckp simpan emas lebih baik dri asb..

dan aku x ckp simpan asb lebih baik drpd emas..

ianya bergantung kpd tujuan dan matlamat melabur..

___

fahami dulu maksud matawang..

siapa yang memperakui nilai matawang sesebuah negara ?

adakah mata wang stabil sepanjang zaman ?

bagaimana matawang susut nilai, punca matawang susut nilai dll ?

secara ringkas boleh kongsi dgn aku , apa pendapat tn ttg persoalan2 diatas .. ?

jika perkara2 ini wujud.. so aku bukan sekadar berimiginasi..

ini realiti..

ada possiblity utk collapse/divalue/overvalue ?
ada.. disebabkan faktor matawang itu sendiri..

cycle chain..

for sure kita xleh predict future.. tp dgn melihat kembali sejarah.. kita dapat gambaran umum ttg matawang

cth yg aku ketengahkan sekadar menggambarkan perbezaan tujuan melabur..

___

jika tn ahmad07 anggap xda asas/x logik.. maka aku mungkin tersilap langkah.. tp aku x dikategorikan rugi.. cuma potential utk jana lebih profit itu x sehebat geng2 asb..

but still is a investment..

___


aku setuju ttg maximise investment potential..

kes study.. kita bincang tgk..

so klo aku ada 100k aku diversify 20k emas, 30k TH, 30k asb, 5k bitcoin, 5k high risk bisness investment..

atau

adakah berbaloi utk aku simpan 100k di asb dan dptkan passive income 7k yealy dan diversify profit ke tmpt lain ?

tepuk dada tanya tujuan ko melabur..

kedua2 kaedah diatas tidak ada salahnya.. jika kita ada kaedah dan ilmu dlm pelaburan2 tersebut..
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
nmpk apa beza pendapat aku dengan geng2 pelabur emas ?

aku diversify..

aku x ckp simpan emas lebih baik dri asb..

dan aku x ckp simpan asb lebih baik drpd emas..

ianya bergantung kpd tujuan dan matlamat melabur..

___

fahami dulu maksud matawang..

siapa yang memperakui nilai matawang sesebuah negara ?

adakah mata wang stabil sepanjang zaman ?

bagaimana matawang susut nilai, punca matawang susut nilai dll ?

secara ringkas boleh kongsi dgn aku , apa pendapat tn ttg persoalan2 diatas .. ?

jika perkara2 ini wujud.. so aku bukan sekadar berimiginasi..

ini realiti..

ada possiblity utk collapse/divalue/overvalue ?
ada.. disebabkan faktor matawang itu sendiri..

cycle chain..

for sure kita xleh predict future.. tp dgn melihat kembali sejarah.. kita dapat gambaran umum ttg matawang

cth yg aku ketengahkan sekadar menggambarkan perbezaan tujuan melabur..

___

jika tn ahmad07 anggap xda asas/x logik.. maka aku mungkin tersilap langkah.. tp aku x dikategorikan rugi.. cuma potential utk jana lebih profit itu x sehebat geng2 asb..

but still is a investment..

___


aku setuju ttg maximise investment potential..

kes study.. kita bincang tgk..

so klo aku ada 100k aku diversify 20k emas, 30k TH, 30k asb, 5k bitcoin, 5k high risk bisness investment..

atau

adakah berbaloi utk aku simpan 100k di asb dan dptkan passive income 7k yealy dan diversify profit ke tmpt lain ?

tepuk dada tanya tujuan ko melabur..

kedua2 kaedah diatas tidak ada salahnya.. jika kita ada kaedah dan ilmu dlm pelaburan2 tersebut..

Investment ni kita ambil calculated risk vs potensi return, dh banyak aku ulang.. takde sebab utk pilih emas sebab risk, pulangan tak seberapa kalo compare dengan asb atau instrument lain yg lebih terjamin.. investment itu dynamik...

Ok, berbalik kepada tajuk thread ni, dimana dikatakan beli emas tu untung, sebelum ni kau nasihatkan untuk beli emas sebab value terjamin, which is aku dh buktikan yg pemahaman kau tu salah..

Then kau speculate berlaku krisis yg lebih kurang geng emas dulu.. teori kau makin lama makin sama dengan geng hardcore emas yg aku pernah "berforum" ketika harga emas baru nak buat correction dulu... macam2 spekulasi dan teori timbul yg kadang2 tak masuk akal, tapi katanya realiti.. 5 tahun berlalu dan mereka dah senyap.. teori karut marut tu satu pon tak berlaku walaupun masa tu diorang claim ia reality... skang kau pulak yg sambung spekulasi...

Tapi kau jarakkan dengan mereka dengan cakap, kau diversify.. aku dah rasa macam berforum dengan geng hardcore emas dah ni.. haha...

Kalo dulu aku akhiri dengan cakap, macam ni lah, kau invest emas, aku letak asb.. lepas beberapa tahun kita tengok performance masing2...

Tapi since kau awal2 dah jarakkan diri dengan emas, so, terpulang lah.. kita tengok sama2 teori2 yg kau dah speculate tu, kononnya reality tu.. kalo dah berlaku sila quote balik post ni ya... sementara tu boleh fikir2 apa lagi yg boleh di speculate...
 
Last edited:

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,172
Reaction score
5,893
Points
321
Investment ni kita ambil calculated risk vs potensi return, dh banyak aku ulang.. takde sebab utk pilih emas sebab risk, pulangan tak seberapa kalo compare dengan asb atau instrument lain yg lebih terjamin.. investment itu dynamik...

Ok, berbalik kepada tajuk thread ni, dimana dikatakan beli emas tu untung, sebelum ni kau nasihatkan untuk beli emas sebab value terjamin, which is aku dh buktikan yg pemahaman kau tu salah..

Then kau speculate berlaku krisis yg lebih kurang geng emas dulu.. teori kau makin lama makin sama dengan geng hardcore emas yg aku pernah "berforum" ketika harga emas baru nak buat correction dulu... macam2 spekulasi dan teori timbul yg kadang2 tak masuk akal, tapi katanya realiti.. 5 tahun berlalu dan mereka dah senyap.. teori karut marut tu satu pon tak berlaku walaupun masa tu diorang claim ia reality... skang kau pulak yg sambung spekulasi...

Tapi kau jarakkan dengan mereka dengan cakap, kau diversify.. aku dah rasa macam berforum dengan geng hardcore emas dah ni.. haha...

Kalo dulu aku akhiri dengan cakap, macam ni lah, kau invest emas, aku letak asb.. lepas beberapa tahun kita tengok performance masing2...

Tapi since kau awal2 dah jarakkan diri dengan emas, so, terpulang lah.. kita tengok sama2 teori2 yg kau dah speculate tu, kononnya reality tu.. kalo dah berlaku sila quote balik post ni ya... sementara tu boleh fikir2 apa lagi yg boleh di speculate...

menjawab persoalan ini..

berbalik kepada tajuk thread ni, dimana dikatakan beli emas tu untung, sebelum ni kau nasihatkan untuk beli emas sebab value terjamin, which is aku dh buktikan yg pemahaman kau tu salah..

aku cadang beli emas untuk long term investment.. value yg lebih stabil in future..terjamin dari susut nilai matawang itu sendiri..

so kat mana yg tn ahmad boleh buktikan yg pemahaman aku nih salah, sedangkan kita x berada lagi pada masa hadapan ?

dan bila dikatakan long term investment ? 10,20,30,50 tahun ? belum diketahui lagi bila..

___

x perlu aku nk quote semula jika harga emas peak.. sebab boleh tgk nnt geng2 pelabur emas hardcore up thread.. menjaja ttg keuntungan emas..

dan pada masa itu x perlu kita nak banding2kan asb vs emas.. sebab ianya satu investment yg berbeza dari segi tujuan nya..

____

aku nk closing quote perbincangan dgn tn ahmad07 berkaitan dgn tujuan investment itu sendiri berbeza2..

xda salahnya mengikut kaedah dan ilmu masing2..

ini semua berdasarkan "future expectation" masing2 terhadap pelaburan yg dibuat..
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
menjawab persoalan ini..



aku cadang beli emas untuk long term investment.. value yg lebih stabil in future..terjamin dari susut nilai matawang itu sendiri..

so kat mana yg tn ahmad boleh buktikan yg pemahaman aku nih salah, sedangkan kita x berada lagi pada masa hadapan ?

dan bila dikatakan long term investment ? 10,20,30,50 tahun ? belum diketahui lagi bila..

___

x perlu aku nk quote semula jika harga emas peak.. sebab boleh tgk nnt geng2 pelabur emas hardcore up thread.. menjaja ttg keuntungan emas..

dan pada masa itu x perlu kita nak banding2kan asb vs emas.. sebab ianya satu investment yg berbeza dari segi tujuan nya..

____

aku nk closing quote perbincangan dgn tn ahmad07 berkaitan dgn tujuan investment itu sendiri berbeza2..

xda salahnya mengikut kaedah dan ilmu masing2..

ini semua berdasarkan "future expectation" masing2 terhadap pelaburan yg dibuat..

Apabila kau cakap value emas terjaga, ia salah dan aku dah explain dalam post lepas, rasanya dah jelas berdasarkan nilai2 yg lepas...

Utk future kau assume nilai emas lebih stabil berbanding matawang, itu pun kau punya assumption yg tak dapat dibuktikan lagi, at least lebih logik dari speculation krisis kau sebelum ni..

Dalam investment, kita akan analisis yg mana boleh bagi roi tinggi, risk rendah.. ada orang main hentam diversify je... sebab tu la kita tengok ada golongan yg nett wealth dia meningkat steady, ada yg flat je.. ada yg tak perform malahan rugi... contohnya yg beli emas ketika harga puncak...

Investment time frame kene define dengan jelas, apabila kau tak dapat nak define timeframe pelaburan, kau pun tak jelas akan expectation return dan main redah je, hanya kerana kau assume harga emas akan naik... jika value yg di target double contohnya, jika dapat dicapai dlm masa singkat, roi tinggi, jika ambil masa yg lama, roi rendah dan mungkin juga opportunity lost..

Asb contohnya kita dah boleh projected dia punya return untuk sebarang time frame.. investment ni pun dinamik, sekiranya ada instrument lain yg lebih berbaloi dari segi risk vs reward, anytime boleh switch..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register