Dilemma membeli kereta baru...~!

CG Sponsors




CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
Assalamualaikum....

kat sini aku nak tanye pendapat la kat kaum CG,

meh aku citer masalah aku dulu...

pada masa dahulu, terdapat seorang lelaki iaitu aku telah lahir, dan sehingga kini beliau(iaitu aku) telah berumur 22 tahun, telah bekerja secara kontrak sebagai S.E, selama 7 bulan di sebuah tempat bernama damansara...dan sebelum tu penah kerja kat 1 tempat di kelana jaya selama 6 bulan secara tetap...

dan pada bulan ketujuh bekerja di damansara, iaitu awal bulan ni, aku telah memohon pinjaman untuk membeli kereta Myvi SE manual baru kat kedai produa, dan pinjaman telah diluluskan oleh Ambank pada kadar interest 4.30% sebanyak RM45300, di kala permohonan dibuat, aku telah bersetuju untuk membayar 10% downpayment, iaitu pada kadar RM5100...

dan secara kebetulan, pada masa loan diluluskan, aku terpaksa menggunakan dana untuk downpayment tersebut utk suatu permasalahan yang lain, lantas aku ketiadaan downpayment lagi..
jadi pihak produa duk kol, tanye bile nak amik kete, kete dah ade, agreement dah ready...

jadi masalah ku skang ni...

bolehkah aku amik kete myvi model lain contoh standard manual, guna loan tu?dan kalau tak silap standard manual pon harga lower dari loan yang dah approved tu guna agreement MyVi SE tu?

apekah cadangan korang?aku bercadang nak jumpa sales agent tu besok...aku tak wat ape2 keputusan lagi...

aku dah shortlistkan option y aku ada...

- cancel loan kereta tu...
- amik kereta standard manual...(soal nye boleh ke?)

pendapat anda semua amatlah dialu alu kan...sekian...~!



**aku tak tau samaada korang paham ke tak ape y aku tulis nih...kalau tak paham korang tanye la eh..
 
Last edited:
Sponsored Post

bahtiar

Active Member
Joined
Mar 6, 2007
Messages
1,872
Reaction score
180
Points
33
loan jgn cancel...nanti susah nak apply loan lain...tukar model takpe..itu yg aku tahu sbb penah jd sales kete dulu
 

CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
loan jgn cancel...nanti susah nak apply loan lain...tukar model takpe..itu yg aku tahu sbb penah jd sales kete dulu
sesekali pernah bertanya pada agent...tapi dia kata 'tak boleh bang...' / ' nanti nak bincang ngan bos dulu' (tapi tak de pa pe hasil pon...macam tak bincang je...

pernah jadi sales?nak tau la..sales ni dibayar commission based kan?apekah commission ni ditentukan melalui harga keter?model kete?

kalau boleh tukar model...dari Myvi SE ke Myvi standard atau premium...macamana nak pastikan y sales ni tukar kan model kete utk kite?

risau jugak kalau da sign agreement, tp sales ni nak senang dia teruskan je ngan model Myvi SE tu...malas nak banyak kerenah...dan force aku utk carik jgk downpayment tu...

ada langkah2 procedure?mind to share?:)


thanx in advance...~!
 

bahtiar

Active Member
Joined
Mar 6, 2007
Messages
1,872
Reaction score
180
Points
33
sesekali pernah bertanya pada agent...tapi dia kata 'tak boleh bang...' / ' nanti nak bincang ngan bos dulu' (tapi tak de pa pe hasil pon...macam tak bincang je...

pernah jadi sales?nak tau la..sales ni dibayar commission based kan?apekah commission ni ditentukan melalui harga keter?model kete?

kalau boleh tukar model...dari Myvi SE ke Myvi standard atau premium...macamana nak pastikan y sales ni tukar kan model kete utk kite?

risau jugak kalau da sign agreement, tp sales ni nak senang dia teruskan je ngan model Myvi SE tu...malas nak banyak kerenah...dan force aku utk carik jgk downpayment tu...

ada langkah2 procedure?mind to share?:)


thanx in advance...~!
komisyen dorang bagi fix...tak kira kereta apa yg ko jual...biasanya ko boleh mintak tukar model kalau tak mampu nak bayar ...sebab itu hak ko...satu lagi..sebelum beli tu...ko dah tanya ke kat sales kete tu brp harga nak kena bayar???...sebab dorang ni sebenarnya boleh bagitau kat bank loan tu punya officer yg ko dah tukar model...satu lagi ko belom sign agreement kan?...lagi senang la cerita..jumpa direct dgn sales manager dorang terus...ckp ko takleh bayar utk SE tu...tak susah la bro..
 

CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
komisyen dorang bagi fix...tak kira kereta apa yg ko jual...biasanya ko boleh mintak tukar model kalau tak mampu nak bayar ...sebab itu hak ko...satu lagi..sebelum beli tu...ko dah tanya ke kat sales kete tu brp harga nak kena bayar???...sebab dorang ni sebenarnya boleh bagitau kat bank loan tu punya officer yg ko dah tukar model...satu lagi ko belom sign agreement kan?...lagi senang la cerita..jumpa direct dgn sales manager dorang terus...ckp ko takleh bayar utk SE tu...tak susah la bro..
yes...blom sign, sbb kene pikir dulu, blom sign means belom setuju atas loan ditawarkan kan?

ayat y di boldkan tu ape maksudnye?

adakah price kete y dimohon pinjaman utk loan?

atau price utk kete y kite nak tukar model tu?
 

bahtiar

Active Member
Joined
Mar 6, 2007
Messages
1,872
Reaction score
180
Points
33
yes...blom sign, sbb kene pikir dulu, blom sign means belom setuju atas loan ditawarkan kan?

ayat y di boldkan tu ape maksudnye?

adakah price kete y dimohon pinjaman utk loan?

atau price utk kete y kite nak tukar model tu?
maksud aku...sebelum ko beli...ko dah tahu ke berapa nak kena bayar downpayment??...kalau ko dah tahu...tapi last2 minit ko takde duit..mmg la salesman tu malas nak buat agreement baru..nak kena inform bank lagi..bagi dorang kerja leceh la...kalau ko tak tahu lain cerita la...tapi apa2 hal..boleh kawtim lagi..coz belom sign agreement...slow talk aje ngan bdk2 sales tu..kata tak cukup duit...kalau dorang taknak..direct terus jumpa manager..klu dorang byk songeh gak...cancel terus loan tu...tapi kemudian ko mmg susah la nak buat loan...coz dah ada track record :D
 

CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
maksud aku...sebelum ko beli...ko dah tahu ke berapa nak kena bayar downpayment??...kalau ko dah tahu...tapi last2 minit ko takde duit..mmg la salesman tu malas nak buat agreement baru..nak kena inform bank lagi..bagi dorang kerja leceh la...kalau ko tak tahu lain cerita la...tapi apa2 hal..boleh kawtim lagi..coz belom sign agreement...slow talk aje ngan bdk2 sales tu..kata tak cukup duit...kalau dorang taknak..direct terus jumpa manager..klu dorang byk songeh gak...cancel terus loan tu...tapi kemudian ko mmg susah la nak buat loan...coz dah ada track record :D

oh, yer mmg dah tau amount downpayment, tapi kalau dah bank approved, pastu tukar model..nak kene tukar agreement, dan wat loan baru ke?pastu apply amount lain?tak leh gune yang already approved amount?

aku pon berpikir macam tu gak..kalau cancel loan...tanpe sign agreement..mmg terus ade bad rekod ke?
 

ayoi82

Fun Poster
Joined
Jul 6, 2008
Messages
385
Reaction score
3
Points
15
sesekali pernah bertanya pada agent...tapi dia kata 'tak boleh bang...' / ' nanti nak bincang ngan bos dulu' (tapi tak de pa pe hasil pon...macam tak bincang je...

pernah jadi sales?nak tau la..sales ni dibayar commission based kan?apekah commission ni ditentukan melalui harga keter?model kete?

kalau boleh tukar model...dari Myvi SE ke Myvi standard atau premium...macamana nak pastikan y sales ni tukar kan model kete utk kite?

risau jugak kalau da sign agreement, tp sales ni nak senang dia teruskan je ngan model Myvi SE tu...malas nak banyak kerenah...dan force aku utk carik jgk downpayment tu...

ada langkah2 procedure?mind to share?:)


thanx in advance...~!
kalau hang was was mamat tu tak bincang dgn bos dia... lebih baik hang ambil masa sikit pergi terus jumpa bos dia... ini berkaitan duit hang dan kereta hang... salesman tu lepas kereta kuar dari kedai dia dah tak ambik pot... cadangan la...
 

CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
kalau hang was was mamat tu tak bincang dgn bos dia... lebih baik hang ambil masa sikit pergi terus jumpa bos dia... ini berkaitan duit hang dan kereta hang... salesman tu lepas kereta kuar dari kedai dia dah tak ambik pot... cadangan la...
tu mmg btul..

akan ku usahakan esok utk ke tempat bos dia...cumenye skang ni..nak lebih banyak pendapat...berdasarkan keadaan ku skang ni...:)
 

CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
hoh...sape ade idea lagi?meh gtau sini cepat...

aku dah p ke showroom, tapi sales tu tak de lak...

anak dia meninggal pagi tadi, alfatihah buat anak beliau...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register