Dilema Peniaga stesen minyak

CG Sponsors




eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Tadi ada satu customer buat rawatan bekam kat tempat aku. Kerja Petronas bahagian setting station minyak. Opis kat Daya bumi.

Sambil merawat kami bersembang ler...dari satu cerita ke satu cerita. yang aku nak share ialah masalah/dilema peniaga station petronas sekarang ini. aku ringkaskan saja..

Modal minima RM500,000

Lokasi kena dapat kelulusan dari Petronas tak boleh main apply lagu tu saja. Lokasi dah diluluskan baru submit borang nak jadi agen station mintak

Tanah sendiri. Kalau tanah disewa tuan tanah kena serah hak pengurusan tanah tu kepada pemohon. Apa2 hal Petronas lepas tangan

Minima beli minyak 1 tanker

1 tanker 32,000 liter

Kena siap cek yang boleh ditunaikan sebelum jam 12 tengah hari kalau tak minyak tak turun lori

Komisen 0.11 sen seliter



Dilema diaorang ialah situasi sekarang...kerajaan main turunkan harga minyak ikut suka.

perkiraan kasar sekali minyak turun 15 sen makan:

Beli satu liter RM2.15

RM2.15 X 32,000 liter = RM68,800 bayar tunai

Komisen kalau jual habis semua = 11 sen X 32,000liter = RM3520

Beli pagi minyak sampai petang malam kerajaan umum minyak turun 15 sen = RM4800 rugi

Nak cover rugi tu kena jual 1 1/3 tanker


Aku dah kata dalam tread pasal isu minyak akan turun ikut pasaran semasa dulu yang peniaga nie akan masalah besar kalau ikut cara tu. sebab tu sekarang tetiba station minyak tarak stok. bukan tarak stok tapi depa tak berani beli stok ujung bulan atau tengah bulan sebab sekali rugi kena jual 1 1/3 tanker nak cover rugi tu yang belum termasuk sewa tanah, gaji pekerja, air dan letrik...

dan yang lebih teruk 90% owner ialah orang melayu. Walau pun masa kerajaan naikkan sampai 70sen serta merta tak ramai yang buat untung sebab tak beli stok. kalau ada yang untung pun cuma station yang besar2 saja sebab beli minyak setiap hari

~X(~X(~X(
 
Sponsored Post

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
ni mmg nampak kan..petronas tu dah tentu org melayu kita yg menjadi tokey.....tu la mase naik dulu tak pk panjang...
 

adela1183

Active+ Member
Joined
Apr 14, 2006
Messages
2,723
Reaction score
31
Points
30
ingat niaga minyak ni untung sangat...
sekarang ni tgh aliran menurun..
nnt time naik untung la pengusaha minyak..
ada timbal balik..:)
 

ikscentre

Super Active Member
Joined
Jun 14, 2008
Messages
7,905
Reaction score
1
Points
65
mmg dh dijangka masalah cmni.. hmm..
 

PainKiller

Super Active Member
Joined
Jan 21, 2008
Messages
7,913
Reaction score
41
Points
70
Bukan selalu rugi maaaaa.....:d
lain hari...musti untung jugak....:d

dalam perniagaan musti ada untung & rugi....
 

inspiron

Active Member
Joined
Jul 12, 2008
Messages
1,083
Reaction score
7
Points
25
running pam minyak ni leh buat sebagai side income je skang ni ... bukan mcm dulu2 leh buat family bisnes :D
 

NEMO

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 13, 2007
Messages
109,167
Reaction score
1,041
Points
1,101
apa aku leh komen....ni ler..time rugi nak bising..time untung..ada dorang bising..senyap je kan....

ambik cash flow utk setahun la...positif ke negatif....
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,686
Reaction score
359
Points
131
apa aku leh komen....ni ler..time rugi nak bising..time untung..ada dorang bising..senyap je kan....

ambik cash flow utk setahun la...positif ke negatif....
tu la pasal... time rugi camni baru nak merengek.... :mad::mad::mad:


masa untung diorang tak citer plak??? :(scam:(scam:(scam
 

fable

Freshie
Joined
Sep 10, 2008
Messages
4
Reaction score
0
Points
3
Dulu minyak naik, pengguna yang teruk..
Sekarang minyak turun, tokey minyak lak yang teruk..
Macam-macam masalah..tu belum lak kalau timbul kes VSS di mana orang pakat tak bekerja..sama-sama lah teruk..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register