Di manakah syurga, di manakah neraka?

CG Sponsors




akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,913
Reaction score
1,360
Points
151
bunyi masih lagi mcm state of mind bro.. indirectly ko menafikan perkara ghaib,

rukun iman no 5, percaya pada HARI akhirat.. merujuk pada keadaan dan tempat ni

aku makin confuse sebenarnya ni dgn idea ko..

katalah hari ni aku buat baik.. besok aku buat jahat..

jadi hari ni aku masuk ke "surga" tp besok aku masuk ke "neraka" plak..

boleh keluar masuk plak ke camne?

cuba ko bagi satu benda yg paling simple yg boleh pahamkan aku idea ko nih..

kita sembang cara dewasa dan matang.. aku harapkan benda ni jadi diskusi berilmiah tapi santai2 je.. ;)
aku stuju tu
Kita santai2 aje
Takde yg betul
Takde yg salah

ikut diri sendiri aje yg pakai

itu la maksudnya surga di kelilingi oleh kesusahan, neraka di kelilingi oleh godaan

make ur own choice
Blue pil or red pill

———
percaya hari akhirat
Qada & qadar

maksud nya apa yg kita buat di akhiri setimpal dgn balasan

——-

RUKUN IMAN


An Nisa 136
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي نَزَّلَ عَلَىٰ رَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي أَنْزَلَ مِنْ قَبْلُ ۚ وَمَنْ يَكْفُرْ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَعِيدًا


Wahai orang-orang yang PERCAYA [beriman], tetaplah beriman [PERCAYA] kepada:-
▪Allah dan
▪Rasul-Nya dan
▪kepada kitab yang Allah turunkan kepada Rasul-Nya serta
▪kitab yang Allah turunkan sebelumnya.
Barangsiapa yang INGKAR kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya, dan YAUMUL AKHIRI (hari kemudian/akhir), maka *sesungguhnya orang itu telah sesat sejauh-jauhnya*


Kita apply kan la dlm kehidupan kita
Takkan tuhan & nabi ajar kita sesat kot
Untung dunia akhirat tu ;)

Sabda Rasulullah s.a.w:
قَالَ: فَأَخْبِرْنِي عَنْ الْإِيمَانِ. قَالَ: أَنْ تُؤْمِنَ بِاَللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ، وَتُؤْمِنَ بِالْقَدَرِ خَيْرِهِ وَشَرِّهِ

“KEPERCAYAAN (iman) itu ialah: Engkau percaya penuh (BERIMAN) dengan


▪Allah = TUHAN


▪para malaikatNya = kerajaan/PENJAGA YG TAAT


▪kitab-kitabNya = BUKU2 eg undang2 negara/ sistem pendidikan


▪rasul-rasulNya dan (PENYAMPAI eg ibubapa/guru2 sekolah kita etc)


▪YAUMUL AKHIR (hari kemudian/akhir) serta Qadar (untung) baik dan yang tidak baik [PENGAKHIRAN YG BAIK SETIMPAL DGN PERBUATAN KITA - ikut kata mereka, kita selamat (surga)]

(Hadis riwayat Muslim)

Amacam? Make sense tak? Huhuh
 
Sponsored Post

lats840

Active Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,042
Reaction score
197
Points
43
Den respect org yg mmpu melayan abam storm troopers tu... Kalo den, tak larat dah...
Hehehehe....

Ok, sambung perbincangan.. Sambil2 tu den makan pop corn.. Sblum makan baca doa...

Jgn tnya dalil kat den lak, nape nak baca doa sebelum makan...
😛
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,913
Reaction score
1,360
Points
151
Den respect org yg mmpu melayan abam storm troopers tu... Kalo den, tak larat dah...
Hehehehe....

Ok, sambung perbincangan.. Sambil2 tu den makan pop corn.. Sblum makan baca doa...

Jgn tnya dalil kat den lak, nape nak baca doa sebelum makan...
😛
Jenuh woi menaip
Ramai2 lawan sorang huhu

apa yg baik
Korang pakai

yg kalu rasa tak baik
Takyah ikut huhuh
 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,625
Reaction score
291
Points
51
mcm ko ckp gak
Ko takde masa zaman adam
Jd ko pun tak tau
Ikut common sense aje kan

So utk kepastian betul, tunggu aku da mati & hidup semula
Aku bole cite balik kat sini sebenar2nya
Sama la,kita pun xde masa zaman nabi Muhammad.
Mcm mana nak tau cara kita solat,puasa ni sama mcm Nabi buat?
 

juhan

Active+ Member
Joined
Mar 30, 2010
Messages
3,961
Reaction score
537
Points
81
mcm ko ckp gak
Ko takde masa zaman adam
Jd ko pun tak tau
Ikut common sense aje kan

So utk kepastian betul, tunggu aku da mati & hidup semula
Aku bole cite balik kat sini sebenar2nya
Cepat lah sikit mati. Hidup pun asyik nak sesatkan org aje. Biar mati cpt, ramai sikit yg dpt diselamatkan
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,585
Reaction score
2,971
Points
201
tanya dalil bagai..

bila di tafsir sendiri tanpa guru..

gini laa jadinya..

pandai2 buat kesimpulan sendiri..

sebijik apa yang dia buat dalam tread bumi pinggan..
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,913
Reaction score
1,360
Points
151
Sama la,kita pun xde masa zaman nabi Muhammad.
Mcm mana nak tau cara kita solat,puasa ni sama mcm Nabi buat?
Cuba ko tanya mamat yg kata Adam mengajar anak2 dia tentang surga tu :ROFLMAO:
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,913
Reaction score
1,360
Points
151
tanya dalil bagai..

bila di tafsir sendiri tanpa guru..

gini laa jadinya..

pandai2 buat kesimpulan sendiri..

sebijik apa yang dia buat dalam tread bumi pinggan..
la aku tanya dia
Dr mana dia dpt tau adam ngajo anak2 dia tentang surga

Dia kata tak perlu dalil
Tgk cara mkn je hehe

aku rasa semayang puasa pun sama gak tu

takyah pakai guru katanya
Guna common sense :p
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,913
Reaction score
1,360
Points
151
Cepat lah sikit mati. Hidup pun asyik nak sesatkan org aje. Biar mati cpt, ramai sikit yg dpt diselamatkan
patut nya ko yg kene cepat2 matikan diri
Sbb org yg tak sesat masuk surga :p
 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,625
Reaction score
291
Points
51
Cuba ko tanya mamat yg kata Adam mengajar anak2 dia tentang surga tu :ROFLMAO:
Laa..Ingatkan ko tau.
Xtau jgk rupanya mcm mana nabi solat, puasa.
Ibadah yg utama yg menentukan umat Muhammad ni ke ni kafir ke muslim ni pun xtau, nak kupas bab syurga neraka mcm mana.
Boring..
:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
 
Sponsored Post
Top
Log in Register