Di manakah syurga, di manakah neraka?

CG Sponsors




Megat Al Fateh

Fun Poster
Joined
May 6, 2019
Messages
647
Reaction score
228
Points
33
Ramai org yg percaya masuk surga & neraka selepas mati, berbeza dgn sy percaya surga & neraka sudah wujud semasa kita masih hidup lg

Itu aje
ok bro

aku tak tanya lagi dah pasal syurga neraka ni.. :p

tp ade soalan baru plak hehe..

kalau syurga neraka tu dlm minda kita je.. omputeh kata state of mind..

mana alam barzakh?
mana alam akhirat?
mana soal munkar dan nakir?
mana titian sirat?
mana masa kita bersoal jawab dgn tuhan di mahkamah agung nanti?

yelah.. sbb semua dah dapat syurga neraka masa kita hidup lagi kan?.. mcm boleh short cut plak

surga ke sorga ke heaven ke jannah ke benda yg sama.. nama je lain2..

cuba ko share sket pandangan ko tentang benda ni kt aku.. aku serius nak tau nih..

ape pun jawapan ko, aku takde hal.. forum mmg tempat kita bincang idea pun.. ;)
 
Sponsored Post

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,914
Reaction score
1,361
Points
151
Laaa bnd2 yg secara biasanya manusia Akan buat nak dalil watpe hahahaha...

Ko lapa ko kena makan...nak kena dalil gak ke
bila kita percaya pd sesuatu
Maknanya kita ada sumber

mcm kita masa baby mkn nestum kenyang

Tp org kata mkn nasi lg kenyang
Maka da besar Kita pun mkn nasi
Dan kita percaya
ok bro

aku tak tanya lagi dah pasal syurga neraka ni.. :p

tp ade soalan baru plak hehe..

kalau syurga neraka tu dlm minda kita je.. omputeh kata state of mind..

mana alam barzakh?
mana alam akhirat?
mana soal munkar dan nakir?
mana titian sirat?
mana masa kita bersoal jawab dgn tuhan di mahkamah agung nanti?

yelah.. sbb semua dah dapat syurga neraka masa kita hidup lagi kan?.. mcm boleh short cut plak

surga ke sorga ke heaven ke jannah ke benda yg sama.. nama je lain2..

cuba ko share sket pandangan ko tentang benda ni kt aku.. aku serius nak tau nih..

ape pun jawapan ko, aku takde hal.. forum mmg tempat kita bincang idea pun.. ;)
Ok bagus soalan ni

alam barzah = alam kegelapan yakni mcm jahiliah laa..
Alam akhirat = akhirnya setiap perbuatan
Munkar nakir = setiap kali berjalan di adili
Titian sirat = jln yg lurus kene jln berhati2 utk protect diri kita

maksud nya semua ini berlangsung dlm kehidupan kita
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,298
Reaction score
484
Points
141
bila kita percaya pd sesuatu
Maknanya kita ada sumber

mcm kita masa baby mkn nestum kenyang

Tp org kata mkn nasi lg kenyang
Maka da besar Kita pun mkn nasi
Dan kita percaya


Ok bagus soalan ni

alam barzah = alam kegelapan yakni mcm jahiliah laa..
Alam akhirat = akhirnya setiap perbuatan
Munkar nakir = setiap kali berjalan di adili
Titian sirat = jln yg lurus kene jln berhati2 utk protect diri kita

maksud nya semua ini berlangsung dlm kehidupan kita
Jadi dalil dia Nabi Adam asalnya Dari syurga ...dah setel kat situ
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,298
Reaction score
484
Points
141
bila kita percaya pd sesuatu
Maknanya kita ada sumber

mcm kita masa baby mkn nestum kenyang

Tp org kata mkn nasi lg kenyang
Maka da besar Kita pun mkn nasi
Dan kita percaya


Ok bagus soalan ni

alam barzah = alam kegelapan yakni mcm jahiliah laa..
Alam akhirat = akhirnya setiap perbuatan
Munkar nakir = setiap kali berjalan di adili
Titian sirat = jln yg lurus kene jln berhati2 utk protect diri kita

maksud nya semua ini berlangsung dlm kehidupan kita
So pada kau lepas mati memang mati je la tak Ada apa2 Lepas tu
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,914
Reaction score
1,361
Points
151
So pada kau lepas mati memang mati je la tak Ada apa2 Lepas tu
Maksud aku
Dlm dunia masa hidup lg ko bole apply kenyataan dr quran n hadis utk protect diri drp terjerumus ke dlm neraka

lepas dunia
Lepas akhirat

tp ko tak pecaya surga neraka kat dunia ni lg kan?
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,298
Reaction score
484
Points
141
bila kita percaya pd sesuatu
Maknanya kita ada sumber

mcm kita masa baby mkn nestum kenyang

Tp org kata mkn nasi lg kenyang
Maka da besar Kita pun mkn nasi
Dan kita percaya


Ok bagus soalan ni

alam barzah = alam kegelapan yakni mcm jahiliah laa..
Alam akhirat = akhirnya setiap perbuatan
Munkar nakir = setiap kali berjalan di adili
Titian sirat = jln yg lurus kene jln berhati2 utk protect diri kita

maksud nya semua ini berlangsung dlm kehidupan kita
Lagi satu kalau org percaya apa lain Dari ko xyah la ko nak mocking kepercayaan org Tu...
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,298
Reaction score
484
Points
141
Maksud aku
Dlm dunia masa hidup lg ko bole apply kenyataan dr quran n hadis utk protect diri drp terjerumus ke dlm neraka

lepas dunia
Lepas akhirat

tp ko tak pecaya surga neraka kat dunia ni lg kan?
Ha tgk ko dok pusing gitu lak...Aku Tanya ko kalau ikut ko Lepas mati mmg tak Ada apa la...
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,914
Reaction score
1,361
Points
151
Lagi satu kalau org percaya apa lain Dari ko xyah la ko nak mocking kepercayaan org Tu...
ok sorry
Aku cuma tanya
Sbb nak tau kefahaman ko

apa yg ko jwb
Takde yg salah

betul pd diri ko sendiri
Ok je

sama2 kongsi apa salah nya
 

akudotcom

Super Active Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
6,914
Reaction score
1,361
Points
151
Ha tgk ko dok pusing gitu lak...Aku Tanya ko kalau ikut ko Lepas mati mmg tak Ada apa la...
mcm ko ckp gak
Ko takde masa zaman adam
Jd ko pun tak tau
Ikut common sense aje kan

So utk kepastian betul, tunggu aku da mati & hidup semula
Aku bole cite balik kat sini sebenar2nya
 

Megat Al Fateh

Fun Poster
Joined
May 6, 2019
Messages
647
Reaction score
228
Points
33
bila kita percaya pd sesuatu
Maknanya kita ada sumber

mcm kita masa baby mkn nestum kenyang

Tp org kata mkn nasi lg kenyang
Maka da besar Kita pun mkn nasi
Dan kita percaya


Ok bagus soalan ni

alam barzah = alam kegelapan yakni mcm jahiliah laa..
Alam akhirat = akhirnya setiap perbuatan
Munkar nakir = setiap kali berjalan di adili
Titian sirat = jln yg lurus kene jln berhati2 utk protect diri kita

maksud nya semua ini berlangsung dlm kehidupan kita
bunyi masih lagi mcm state of mind bro.. indirectly ko menafikan perkara ghaib,

rukun iman no 5, percaya pada HARI akhirat.. merujuk pada keadaan dan tempat ni

aku makin confuse sebenarnya ni dgn idea ko..

katalah hari ni aku buat baik.. besok aku buat jahat..

jadi hari ni aku masuk ke "surga" tp besok aku masuk ke "neraka" plak..

boleh keluar masuk plak ke camne?

cuba ko bagi satu benda yg paling simple yg boleh pahamkan aku idea ko nih..

kita sembang cara dewasa dan matang.. aku harapkan benda ni jadi diskusi berilmiah tapi santai2 je.. ;)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register