BTC USD 40,917.4 Gold USD 1,804.29
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Di German Bayi 6 bulan pun dapat surat dari Income Tax..tapi anda tahu manfaatnya?

planar

Active Member
Joined
May 28, 2008
Messages
2,263
Reaction score
65
Points
30
Xyah duk german...kita simpan je tiap2 bulan 40% gaji...

Tak payah 40% bro,10% dr gaji nak spend kat insurance/takaful menggigil dah kebanyakkan rakyat malaysia terutama melayu

Hbs blajar dah tanggung hutang ptptn,kalau degree rate gaji rm2500 starting.kata la amik insurance rm150/month ini je dah 6%, byr ptptn amik la 5% so total dah 11%

Yang lain2 bole kira sendiri
 
Last edited:
Sponsored Post

frez313

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2010
Messages
154
Reaction score
14
Points
15
Memang btl ape yg tt bgtau.. aku selalu ke german sbb oem aku kat situ.. abis je keje dorg trs blk.. xde istilah "overtime" n kalo ada pn sebab nk meet dateline.. tu pn kna buat surat bertulis kat kerajaan german.. aku lak jenis yg bese stay bbrp jam lg sblm blk.. dorg bgtau aku kalo lps kul 5 ada org still buat keje kt ofis org tu dianggap "gila".. brg2 mmg murah..

gaji bersih kat mesia rm3500 beli coklat snickers rm3.. kat german gaji euro 3500 (selepas tolak cukai) beli coklat snickers bru 75 sen euro.. minyak dorg mahal? try kira blk... mesia gaji rm3500 n petrol rm2.10 seliter.. german gaji euro 3500 minyak euro 1.43 seliter.. jgn convert.. :D
 

planar

Active Member
Joined
May 28, 2008
Messages
2,263
Reaction score
65
Points
30
lepat ni cmne boleh dapat duk rumah atas tanah..biasa org ckp kat german ni rumah mahal mesti dapat duduk flat je..dia kerja apa?

Dia kerja melukis kat sana,tak tau la rmh bini dia kot.bini dia org german
 

kopi313

Freshie
Joined
Apr 13, 2014
Messages
49
Reaction score
0
Points
6
Tak payah 40% bro,10% dr gaji nak spend kat insurance/takaful menggigil dah kebanyakkan rakyat malaysia terutama melayu

Hbs blajar dah tanggung hutang ptptn,kalau degree rate gaji rm2500 starting.kata la amik insurance rm150/month ini je dah 6%, byr ptptn amik la 5% so total dah 11%

Yang lain2 bole kira sendiri

Hehe...sama gak la kat german...bayar tax 40% tapi dpt benefit free education + insurance + etc...
Beza kat sini xde tax 40% tapi benefit2 mcm kat german tu x dpt tp kena kuar duit poket sendiri utk cover semua tu...
 

Syedz

CG Top Poster Club
Joined
Dec 23, 2008
Messages
21,979
Reaction score
109
Points
128
wah, bagusnya hidup di Jerman..
 

vaksin

Active Member
Joined
Jul 4, 2006
Messages
1,696
Reaction score
11
Points
25
aku suka gk duk sana...mengganggur jer cukup dpt 2/3 gaji terakhir.
 

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
8,176
Reaction score
457
Points
91
hmm bende ni mmg nampak la pro & con dia,cukai tingi tp dpt benifit,kat sini cukai xdela tingi melangit mcm kat sana,tp lebih kpda rakyatnya independent..tp kot mana pun aku pilih yg malaysia jgkla yg terbaek..xnk la aku gaji aku kene tolak 40%,yg skrg ni epf tolak 11% pun aku rase dah banyak dah haha
 

Tuan CoLoNeL

Fun Poster
Joined
Sep 16, 2010
Messages
485
Reaction score
15
Points
15
Buang masa buat cerita macam ni! nanti ada yang halau suruh duduk jerman.
Korang telan je apa yang ada depan mata. kalau bagi sekupang dua, cakap je boleh guna selama setahun. :eek::eek:
 

biskutmari

Banned
Joined
Aug 21, 2010
Messages
1,283
Reaction score
0
Points
20
tu pasal la negara2 europe/scndinavia ni asyik konker top10 most liveable countries on earth:)paid
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register