BTC USD 40,802.6 Gold USD 1,802.41
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Di German Bayi 6 bulan pun dapat surat dari Income Tax..tapi anda tahu manfaatnya?

sepek

Active+ Member
Joined
Oct 1, 2009
Messages
4,774
Reaction score
8
Points
25
malaysia perlu singkirkan terlebih dahulu pemimpin yang suka menyelewengkan wang hasil cukai untuk projek yang tidak bermanfaat. malaysia banyak projek, tetapi tidak mendatangkan manfaat secara langsung, sama ada kepada rakyat, mahu pun kepada kerajaan sendiri.
 
Sponsored Post

sranua

Fun Poster
Joined
Jul 25, 2012
Messages
322
Reaction score
4
Points
15
Yg tu aku setuju...kita baca Laporan Audit Negara..mmg ada yg tak beres..tp bagaimana hasil penambahbaikan..yg tu mmg tak pernah umum.
Ikutkan Malaysia ni hasil mahsul termasuk minyak sgt kaya..tp bila bab nk mengagih tu...kepada golongan bangsawan...nakkan Istana beratus juta...nak bina masjid plg gempak..walhah kariah masjid rendah...
Kadang2 org biasa tengok pening..mcm mana projek boleh lulus sdgkan manfaat ada setengah puak je yg yg dapat..
 

papacomel

Fun Poster
Joined
Oct 9, 2012
Messages
587
Reaction score
1
Points
20
Bagi aku xyah la nak buat kat msia nie...
Kalo start buat kompom rakyat bankrup...
Sebab harge barang keperluan dah sedia tinggi... kalo buat tax mcm nie... aku gerenti taukey2 xmo turun kan rege... kalo bole nak untung banyak...
Pas tue gaji minimum kite sekitar 800... kalo dah tolak 40% nak mkn aper...
Then paling penting duit kutipan cukai tue kompom masuk poket kenkawan... bukan ntok rakyat...
 

Viere

CG Top Poster Club
Joined
Aug 8, 2008
Messages
26,579
Reaction score
179
Points
123
gaji 3500

- tax 40%

- insurance?

- church tax 9%

- EPF? / keje kat german tak de KWSP ke? or kene amek inusrance lain sbg pencen.

- tolak sewa umah ? (negara maju propersties sgt mahal)

- gas heather / air 200, hujung tahun kene top up 2000

- barang dan perkhidmatan ada VAT/GST 19%

silap2 gaji 3500 kategori miskin tegar dah ni...

tapi rasanya 3500 tu utk pekerja bukan profesional... kat euorpe dan US upah dan gaji di bayar ikut jam

kalo kat belanda pulak ada kawan citer ada tax yg memang tak leh lari sbb nak bayar maintenance dams....dan kalu ada anak bujang yg dah keje tak leh dok sama dgn mak ayah sbb tax akan jadi lagi mahal...sini pencen umur dulu 55 naik 60 kat sana 63 tahun kot, german pun pencen umur 65, gila la umur 64 tahun masih keje kat opis.

kelebihan diorg sbb Euro/dollar/Pound tu duit dia besar....kalau dia nak import brg dari china/asia baper kupang je diorg kene keluarkan modal....kalo baju kat sini kilang jual sehelai RM50...diorg punya kuasa beli tak sampai 11 euro pun kalau dia pakai kuasa duit dia 50 euro boleh beli 5 helai...

dan minyak wangi yg ada jual kat airport sini/kedai perfume kat sana jual cuma 20 30 euro je (sbb omputeh tak mandi pagi) kalau convert dah seratus lebih sebotol...takkan dah beli 20 / 30 euro sampai kat malaysia jual RM 50 sebotol

kalau Value Euro = RM mmg muntah darah diorg

kalau gaji 1200 euro pitam....tu pun ada yg kata cukup heran...sewa apartmen je dah 1350 euro...sewa kira kepala pun dah 500 euro.

jgn tgk jauh2 tgk singapore dah le sewa umah sana baper umah flat satu bilik je dah SGD 700-900

tablet lenovo kat sana jual 90 euro je takkan nak suruh jual kat malaysia RM 90.00 mmg la bab gajet diorg champion.

Malaysia ni cuma satu je masalah sbnrnya....value RM kita tak kuat dan tak stabil.

aritu jumpa sorg india malaysia kerja di dubai. kerja dkt ski dubai. tanya dia berapa gaji. 7000 dirham.. aku pun wooww banyak tu mau convert duit malaysia. tp dia kata tak semanis yg disangka. dia punya sewa bilik ikut kepala 2500 dirham.. :eek::eek: makan tak kira lagi. sekali makan mau tak 15-30 aed.

kalau dia tipu aku maknanya aku tipu korg la. tapi dari apa yg dibagitau itulah perjalanan dia di sana. :)):))

walaupun takda kena mengena dgn jarman atleast hidup di luar tidak semanis yg di sangka kecuali gaji puluh riban
 
Last edited:

kopi313

Freshie
Joined
Apr 13, 2014
Messages
49
Reaction score
0
Points
6
Xyah duk german...kita simpan je tiap2 bulan 40% gaji...
 

AdamFayyadh

Active Member
Joined
Apr 1, 2013
Messages
2,266
Reaction score
4
Points
25


Hasil kutipan cukai yg tinggi diuruskan kerajaan untuk perkara berikut

Manfaat secara langsung

Manfaat ini dinikmati secara terus oleh rakyat atau pekerja di sini di mana mereka memperolehi:

1. Sistem penjagaan kesihatan yang terbaik.

Tiada klinik atau hospital kerajaan di sini yang ada cuma hospital swasta.
Servis yang diberikan adalah terbaik yang mana semuanya dibiayai oleh insurans kesihatan yang dipotong dari gaji dan turut dicarum oleh majikan.

Anda akan mempunyai perlindungan perubatan cukup komprehensif (mengikut piawaian antarabangsa) untuk membayar semua perjalanan ke hospital, doktor dan penjagaan pergigian asas dan ubat-ubatan yang ditetapkan dari farmasi.

2. Manfaat Pengangguran

Sekiranya anda hilang pekerjaan, anda akan dibayar 2/3 daripada gaji bersih terakhir anda setiap bulan sehingga anda mendapat pekerjaan baru. :eek:

3. Skim pencen

Setelah pencen ketika berumur 65 tahun, pencen akan dibayar setiap bulan berjumlah 70% daripada purata gaji anda.

4. Manfaat Kurang Upaya

Sekiranya anda menjadi seorang yang kurang upaya maka anda akan mendapat pelbagai kemudahan dan bantuan yang disediakan kerajaan.

5. Manfaat Kanak-Kanak

Setiap kanak-kanak yang lahir di Jerman layak mendapat “child benefit” berupa elaun tunai yang dimasukkan ke dalam bank setiap bulan berjumlah €184 (RM800) sebulan untuk setiap 2 anak yang pertama,

€190 (RM 830) untuk anak ke-3 dan

€215 (RM940) untuk anak seterusnya sehingga usia mereka 18 tahun atau sehingga usia mencecah 25 tahun sekiranya mereka masih belajar ketika itu.

6. Manfaat Ibu-bapa

Sekiranya seorang ibu atau bapa mengambil keputusan untuk bercuti tanpa gaji selama 12 bulan bagi menjaga bayi yang baru lahir,

elaun berjumlah 67% daripada jumlah gaji bersih akan dimasukkan ke dalam akaun setiap bulan bagi menggantikan gaji yang tidak dapat semasa tempoh bercuti tersebut.
:eek:
Bagi ibu yang tidak bekerja juga akan menerima elaun bulanan sekitar €300 sebulan.

7. Pendidikan Percuma

Pendidikan percuma bermula dari tadika sehinggalah ke universiti.
:)paid:)paid

8. Tiada cukai jalan

Tiada cukai jalan atau roadtax dikenakan terhadap setiap kenderaan yang dimiliki. Harga kereta pun murah. :)paid:)paid

9. Tiada Tol

Jaringan lebuhraya “Autobahn” tanpa had laju dan tanpa tol diseluruh Jerman. :)paid:)paid


sumber http://khairulabdullah.com/cukai-pendapatan-manfaatnya-di-jerman/#more-3330

Byk manfaat utk rakyat takpe .......
Kalau kutip cukai tp tak plg pd rakyat mmg hmph le
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register