Di Dalam Dilema Tentang LOAN ASB..+ASB+ Housing Loan..boleh bantu aku!!argh!

CG Sponsors




helmihussain

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2007
Messages
3,205
Reaction score
7
Points
25
Assalamualaikum Guys..

Aku nak minta pendapat dan kalau boleh advise lagi lagi dari bro bro otai yang mahir tentang LOAN ASB Dan Home Loan...

Aku Sekarang Dalam Dilema la gak..
Ok Camni Cerita nih...LAst 2 days ...aku pergi la ke EASY RHB Kat AU3 Keramat...Mula mula niat tuh nak Check la KWSP...nak Print Out Penyata...:">

Tapi...bila tengok promotion dengan officer rhb tuh pulak...kata nak apply loan atau nak check affordability banyak mana loan kita leh pergi...so aku check la..then...dalam masa 10 minit dah approved loan PL RM10000 dan on the spot leh kuarkan duit...

aku ingat saja saja la nak tengok boleh ke dapat loan dengan komitment tinggi...dapat pulak..then si mamat oficer kata kiita leh generate income guna asb loan pualk...jadi dah approved lak loan ASB 100k....cuma bayar interest selama 5 tahun...so..bila calculate balik..aku rolling duit tu just and then tak payah bayar apa apa selama 5 tahun..complete dengan habih nya PL dia...

SO INI DELIMA skrng ni...
AKu ni
1)saving takda....
2)nak beli rumah dah tanya kat CIMB Loan kata layak...(joint acct.),....tak tahu approved ke dak...
3)takut bila amik PL + ASB ni...effect lak kat Rumah...adui!~X(~X(
4)harga Rumah mmg sebulan RM1035..luar dari kemampuan ku sorang...kalau joint acct mampu...
5)rumah CONDO siap 2012...
6) umur 28...tua sangat dah...

so cam na bro bro..mintak pendapat...camna..adakah aku patut cansel rumah...then buat investment 100K tu...dan dapat sara untuk study...Atau beli rumah....???

:(:(#:-S:-?:-?:-?
Bantu aku .....
 
Last edited:
Sponsored Post

helmihussain

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2007
Messages
3,205
Reaction score
7
Points
25
Kalau...Salah Tempat...Tulung alih kan...yer..Sorry...
Help me!!huhuhhuh
 

Mailie

Active Member
Joined
Sep 30, 2009
Messages
1,050
Reaction score
170
Points
38
kurang paham sket bab byr interest 5 thn tu. klu asyik byr interest, bila masa nk byr pokok nyer ?

lps 5 thn tu apa jd lak ? leh dpt 100k tu ker ?
 

helmihussain

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2007
Messages
3,205
Reaction score
7
Points
25
Bro Easy RHB tuh....cuma bayar interest ja...selama 5 tahun...
after 5 years boleh terminate...so ..kita akan dapat dalam 37000
 

helmihussain

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2007
Messages
3,205
Reaction score
7
Points
25
uiks...adoi...dalam dilema lagi lah aku nih...help me please..
 

helmihussain

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2007
Messages
3,205
Reaction score
7
Points
25
Assalamualaikum Guys..

Aku nak minta pendapat dan kalau boleh advise lagi lagi dari bro bro otai yang mahir tentang LOAN ASB Dan Home Loan...

Aku Sekarang Dalam Dilema la gak..
Ok Camni Cerita nih...LAst 2 days ...aku pergi la ke EASY RHB Kat AU3 Keramat...Mula mula niat tuh nak Check la KWSP...nak Print Out Penyata...

Tapi...bila tengok promotion dengan officer rhb tuh pulak...kata nak apply loan atau nak check affordability banyak mana loan kita leh pergi...so aku check la..then...dalam masa 10 minit dah approved loan PL RM10000 dan on the spot leh kuarkan duit...

aku ingat saja saja la nak tengok boleh ke dapat loan dengan komitment tinggi...dapat pulak..then si mamat oficer kata kiita leh generate income guna asb loan pualk...jadi dah approved lak loan ASB 100k....cuma bayar interest selama 5 tahun...so..bila calculate balik..aku rolling duit tu just and then tak payah bayar apa apa selama 5 tahun..complete dengan habih nya PL dia...

SO INI DELIMA skrng ni...
AKu ni
1)saving takda....
2)nak beli rumah dah tanya kat CIMB Loan kata layak...(joint acct.),....tak tahu approved ke dak...
3)takut bila amik PL + ASB ni...effect lak kat Rumah...adui!
4)harga Rumah mmg sebulan RM1035..luar dari kemampuan ku sorang...kalau joint acct mampu...
5)rumah CONDO siap 2012...
6) umur 28...tua sangat dah...

so cam na bro bro..mintak pendapat...camna..adakah aku patut cansel rumah...then buat investment 100K tu...dan dapat sara untuk study...Atau beli rumah....???


Bantu aku .....
 

hafizuka

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
6,956
Reaction score
261
Points
81
ko kena carik CFP buat kira2 utk ko senang

ko buat PL nak buat apa? takde keje carik keje unless ko ada plan baik ngan PL tu nak kasik buat duit lagi

ASB loan tu okay

Umah carik la loan umah yang start bayar lepas umah siap atau bayar progress payment je masa construction

ko keje ke study? banyak maklumat tak tahu, gaji, kos hidup sebulan, kalau ko keep track patut ko tahu camne ko punya financial sendiri
 

helmihussain

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2007
Messages
3,205
Reaction score
7
Points
25
ko kena carik CFP buat kira2 utk ko senang

ko buat PL nak buat apa? takde keje carik keje unless ko ada plan baik ngan PL tu nak kasik buat duit lagi

ASB loan tu okay

Umah carik la loan umah yang start bayar lepas umah siap atau bayar progress payment je masa construction

ko keje ke study? banyak maklumat tak tahu, gaji, kos hidup sebulan, kalau ko keep track patut ko tahu camne ko punya financial sendiri
Thanks bro...Actually PL tuh...tak buat apa apa pun...just nak masuk balik dalam ASB loan...100K tuh...
so..bayar 1 tahun...then amik dividen rolling balik....
rasa takeffect kat aku la...tapi kat komitment effect kot...
aku...kerja ..tapi baru nak amik degree...actually financial aku agak ok la...tapi...tu la nak mintak pendapat mana yang baik mana yang tak baik...so biar tebukak sikit kepala aku nih...whahaha..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register