Denda RM56j miliki lagu cetak rompak

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,410
Reaction score
256
Points
81
KUALA LUMPUR - Tidak masuk akal! Tetapi itulah hakikat akibat memiliki 28,353 koleksi lagu cetak rompak boleh dikenakan denda sebanyak RM56 juta oleh mahkamah jika disabitkan kesalahan mengikut Seksyen 41(1) Akta Hakcipta 1987.

Perkara berkenaan membuatkan seorang pemilik pusat karaoke tersentak apabila diberitahu dia akan berdepan dengan hukuman itu selepas serbuan yang dilakukan ke atas premisnya oleh sepasukan Unit Khas Hakcipta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kuala Lumpur di Taman Tasik Permaisuri tiga hari lalu.

Serbuan yang diketuai Pegawai Hakcipta, Octavia Maisi ke premis berkenaan menemui 15 unit karaoke yang boleh memuatkan empat orang setiap sesi, mendapati pemilik premis gagal membayar royalti kepada Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) sebanyak RM3 bagi satu lagu yang digunakan selama setahun.:

Ketua Penguat kuasa KPDNKK Kuala Lumpur, Othman Nawang berkata, pemeriksaan mendapati hanya tujuh daripadanya beroperasi dan selebihnya dalam proses baik pulih oleh pemilik.

"Kita mendapati semua lagu yang digunakan adalah cetak rompak dan menggunakan sistem pelayan (server) dalaman," katanya dalam sidang akhbar di pejabatnya di sini, semalam.

Menurutnya, dalam serbuan berkenaan, KPDNKK menahan dua lelaki dipercayai pekerja pusat terbabit, bagaimanapun dia dibebaskan selepas keterangan dirakamkan.

"Premis berkenaan menawarkan perkhidmatan hiburan kepada pelanggan dengan kadar RM10 selama satu jam, sebaliknya pelanggan boleh juga menyanyi dengan kadar RM1 bagi satu lagu. Ketika serbuan hanya satu unit digunakan pelanggan," katanya.
 
Sponsored Post

nazim5123

Active+ Member
Joined
Apr 9, 2007
Messages
4,698
Reaction score
41
Points
30
waaaaaa mcm nie punya denda pun ada ker
 

CL's

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 28, 2009
Messages
14,094
Reaction score
246
Points
128
hambik ko....jgn main2 ngan hasil seni orang....
 

anak_jatiperak

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2009
Messages
5,360
Reaction score
6
Points
65
Salam..nyaa skrg da kalu ada cd etak..masalahnya cd ori masih mahal da
 

theBLOGGERboy

Super Active Member
Joined
Aug 21, 2009
Messages
7,437
Reaction score
30
Points
70
aku drps dok nyanyi kat karaoke lbih baik nyanyi depan lappy sambil layan utube..muahahaha x yah bayar royalti pon..:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register