Denda kelewatan proses jual beli rumah

CG Sponsors




Ikr4m

Freshie
Joined
Jan 20, 2020
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
Salam, nak bertanya macam mana kiraan denda dalam proses jual beli rumah. Kelewatan atas masalah dari penjual, dan sy pun dh mula membayar loan rumah
 
Sponsored Post

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,101
Reaction score
239
Points
83
Case aku...subsale...aku claim pada buyer...2nd redemption belum jelas dan dah lepas tempoh 5+1 months..
Refer SnP, lewat kena caj 8% setahun pada baki belum jelas. Ada la lbhkurang 58 hari...
Sebab aku x engage lawyer, so masa lawyer buyer call untuk collect baki payment, aku cakap nk tgk kronologi case...dorang admit ada lewat. So aku tk accept cheque tu. Kira kira kasar dalam Rm900 lbh..

8%/365 hari x Rm80,000 (baki belum jelas). Dalam Rm17 sehari....x 58 hari...=RM900..
kat kronologi proses jualbeli ada lewat dari side aku selller dan lewat dari side buyer....tp bila kira net, mmg buyer side lewat 58 hari tu....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register