Definisi perkataan Allah;kenapa Christian TIDAK layak menggunakannya.

CG Sponsors




matttiya88

Active+ Member
Joined
Mar 21, 2008
Messages
3,166
Reaction score
244
Points
43
Mintak perhatian kepada Hakim Mahkamah Tinggi, Lau Bee Lan dan akhbar mingguan Katholik Herald.

Definition of Allah:
"Allah adalah perkataan Dalam bahasa arab dan merujuk kepada the only one,absolute worthy of worship.No partner,No father and no Son, no holy ghost.The Only Absolute One,not 2 in 1, not 3 in 1 but absolute one!There is none worthy of worship except Allah,the creator of heaven and earth and the universe.No one like Him and we cannot take anyone, anything to be a par or same with Him.He is the most powerful with all His beautiful attributes.And He sent down all of the prophets from Adam a.s to Jesus a.s and to the last and final messenger Muhammad s.a.w(peace be upon them all) that bring the same message, that is to call people to worship the only One and Powerful God,the creator of heaven and earth without associate Him with any partner.To Him we,*Islam summit ourself and to Him shall we return..Moses never call people to worship trinity God,human being,animal,sun,moon but the most forgiveness God,the Only ONE and he is *Islam.And for muslim they worship and summited them self to this God call Allah in Arabic.

http://www.google.com.my/search?hl=en&safe=off&q=define:+Allah&btnG=Search&meta=&aq=f&oq=

Dan secara rumusannya perkataan Allah dalam bahasa arab memang panjang dan merangkumi semua aspek yang telah diterangkan diatas iaitu tuhan yang SATU dan layak disembah dan inilah tuhan yang disembah oleh penganut Islam iaitu Muslim 5 kali sehari.

Bagi Christian tuhan mereka adalah satu tetapi gabungan antara father,son and holy ghost(3 in 1).Oleh itu perkataan Allah tidak sesekali BOLEH digunakan oleh mereka sebagai nama ganti tuhan mereka kerana tidak menepati definisi bagi perkataan Allah itu sendiri iaitu perkataan dalam bahasa arab yang telah diterangkan seperti diatas.Dan perkataan Allah tidak boleh ditambah 's' dibelakangnya menjadi Allahs tidak seperti perkataan God boleh dipluralkan menjadi Gods.

Dan bagi christian digalakkan untuk mereka menggunakan perkataan "Trinity God" atau "tuhan 3 dalam 1" yang lebih menepati kepercayaan mereka sendiri dan bukannya menggunakan perkataan Allah yang hanya layak diguanakan oleh muslim dan orang Islam.Dan ini adalah untuk mengelakkan kekeliruan dan keconfiusan antara penganut Islam dan christian apabila christian mensalahgunakan perkataan Allah dimana perkataan Allah itu mempunyai definisinya yang tersendiri dan Allah bukanlah tuhan yang disembah oleh penganut Christian mengikut kepercayaan mereka.Tetapi Bagi Muslim memang Allah lah tuhan yang disembah oleh mereka sesuai dengan difnisi perkataan Allah.Oleh itu untuk mengelakkan kekeliruan dan penyalahgunaan perkataan pada tempatnya dimintak usul ini diusulkan kepada hakim yang tidak tahu asal usul untuk diluluskan ketidakbolehan penggunaan perkataan Allah oleh akhbar mingguan Katholik Herald dan orang Christian.

Nota Tambahan;Definition of *Islam:

Islam juga merupakan perkataan dalam bahasa Arab dan apabila ditranslatekan ianya bermaksud summit ourself to the will of absolute One God,Allah.menyerahkan diri kepada Allah dengan mengikut perintah dan meninggalkan laranganNya.And Islam is not a new word because all the prophets from Adam to Jesus to Muhammad(pbut) adalah Islam kerana mereka menyerahkan diri mereka kepada Tuhan yang satu dengan mengikut perintah dan meninggalkan laranganNya.

And One thing to be reminded to Christian is that Jesus a.s(prophet send by God) never came to abolish the law of Moses but to fulfill.

(Matt. 5:17), "Do not think that I came to abolish the Law or the Prophets; I did not come to abolish, but to fulfill."

tapi

menurut ajaran paul pula(Non believer) he teach that the law of moses (the Law) is "a curse".

Galatians 3:10-13 -- For as many as are of the works of the law are under the curse: for it is written, Cursed is every one that continueth not in all things which are written in the book of the law to do them. But that no man is justified by the law in the sight of God, it is evident: for, The just shall live by faith. And the law is not of faith: but, The man that doeth them shall live in them. Christ hath redeemed us from the curse of the law, being made a curse for us: for it is written, Cursed is every one that hangeth on a tree.

http://www.google.com.my/search?hl=en&safe=off&q=define:+islam&btnG=Search&meta=

Jesteru itu dapat disimpulkan disini bahawa Jesus a.s adalah seorang Nabi yang benar lagi dipercayai dan beliau merupakan seorang muslim atau Islam kerana mempertahan dan menyempurnakan perintah dan larangan Tuhan yang satu(undang-undang Tuhan).Dan mengikut analisa secara tidak formal Paul bukanlah seorang Islam kerana beliau menyatakan dengan terbukanya bahawa perintah dan undang-undang tuhan adalah satu sumpahan dan tidak perlu diikut oleh orang ramai..Dan oleh itu disarankan oleh penganut yang berkenaan untuk menganalisa dahulu sejarah dan dalil2 yang menyokong kenyataan Paul tersebut dan tidak menerima bulat2 segala apa yang disampaikan oleh ketua2 mereka melainkan membuat sedikit kajian tentang kebenaran atau kepalsuan yang telah terselah itu.Disamping itu mereka juga boleh menggunakkan brain mereka sebagai alat bagi membantu mereka melakukan sedikit kajian dan penyelidikan because God give us brain for reasoning,not a blind faith.Truth Faith must be built upon proof.

Sorry for grammar mistakes and
Wallauham'(Only God Know the Best)
http://kembalikan-keagungan-islam.blogspot.com/
 
Last edited:
Sponsored Post

buttercup

Banned
Joined
Sep 21, 2007
Messages
794
Reaction score
32
Points
20
tahniah.....i love you all....
saya sayang ALLAH....
saya sayang NABI....
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
sorry to say but, Perlembagaan Malaysia membenarkan Herald Church boleh pakai nama Allah.

Mahkamah Tinggi @ Hakim Lau Bee Lan membuat keputusan berdasarkan Perkara 11 (1) Perlembagaan Malaysia - tiap-tiap orang berhak mengamalkan dan menyebarkan - dan ini ialah hak kebebasan yang dijamin oleh Perlembagaan Malaysia.

so, what's now?
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,420
Reaction score
21,052
Points
1,671
agaknya klo hakim melayu nnt dorang ckp bias pulak (kena pulak hakim melayu tu bole bagi herald gune "Allah" mau mati kena tembak)..letakla apek cina cong ceng cong ceng..terus kalah..seingat aku tahun 2007 dorang dh kalah pastu fight balik n 2ari dorang menang..2la kita ni terlalu amik mudah kot ingat semua nak menang jer..mcm kes lina joy..menang mangkuk tu akhirnye setelah kalah dan kalah byk kali..sape2 yg mampu berbuat sesuatu tu buatla yg terbaik..xberapa manis la dah kalah baru nak bising..lawanla betol2..dah byk sgt dalam internet belah sana tu xpuas hati ngan kita..kalau dh mmg xbole dorang fight cmne pun make sure mesti kalah..dah menang kita wat rayuan pastu dorang kalah balik..adoi bole main2kan je undang2 ni..entahla ape aku merepek ni..ape pun BERSATU kita..:)paid..Allahuakbar
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
agaknya klo hakim melayu nnt dorang ckp bias pulak (kena pulak hakim melayu tu bole bagi herald gune "Allah" mau mati kena tembak)..letakla apek cina cong ceng cong ceng..terus kalah..seingat aku tahun 2007 dorang dh kalah pastu fight balik n 2ari dorang menang..2la kita ni terlalu amik mudah kot ingat semua nak menang jer..mcm kes lina joy..menang mangkuk tu akhirnye setelah kalah dan kalah byk kali..sape2 yg mampu berbuat sesuatu tu buatla yg terbaik..xberapa manis la dah kalah baru nak bising..lawanla betol2..dah byk sgt dalam internet belah sana tu xpuas hati ngan kita..kalau dh mmg xbole dorang fight cmne pun make sure mesti kalah..dah menang kita wat rayuan pastu dorang kalah balik..adoi bole main2kan je undang2 ni..entahla ape aku merepek ni..ape pun BERSATU kita..:)paid..Allahuakbar
inilah akibatnya UMNO mengguna undang-undang kafir dan menolak undang-undang Islam.

so, kesimpulannya sekarang, melalui Perkara 11 Perlembagaan Malaysia hari ini :

1) orang Islam boleh MURTAD @ keluar agama Islam asalkan ikut prosedur.
2) orang bukan Islam boleh menggunapakai nama Allah dalam pengamalan ajaran agama diorang.

 

buttercup

Banned
Joined
Sep 21, 2007
Messages
794
Reaction score
32
Points
20
Ingat...dalam bible takde pun perkataan Allah...
betapa hinanya Paderi Gereja mengajak manusia memeluk ajaran Christian dengan cara menipu pula....

Betapa benarnya ISLAM....use your brain...
 

KLVIPER

Legendary Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
16,578
Reaction score
488
Points
131
Entahlah labu....! Pergi cepat buatkan labi tu air kopi!

Apa2 pun tunggu dan lihat.
 

biosumber

Active Member
Joined
Nov 26, 2007
Messages
2,162
Reaction score
38
Points
30
bkn ke zaman nabi pon org jahiliah pon kata tuhan depa Allah...ini bkn la nk kata Islam je yg ada hak guna nama Allah. Allah 2 tuhan kita. lgpun agama Islam, Kristian dan Yahudi 2 pon dulu guna nama Allah gak tuk tuhan depa. Cuma jalan yg dilalui 2 lurus ke terpesong...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register