BTC USD 32,402.0 Gold USD 1,801.77
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Debat Jarak Saf Dalam Mendepani Covid-19 | Dr. Rozaimi Ramle dan Syeikh Mohib Khouli

Sponsored Post

g-man

Super Active Member
Joined
Jan 16, 2011
Messages
5,103
Reaction score
769
Points
121
Menarik, tq atas sharing👍
 

chel_fi82

Active+ Member
Joined
Nov 25, 2009
Messages
4,618
Reaction score
79
Points
40
banyak ilmu kita dapat dr debat ni..
 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
28,761
Reaction score
2,102
Points
206
dua2 ustaz ni den stuju

jadi dlm keadaan skg, klu musafir luar rumah singgah rnr atau masjid/surau solat lah jarak2 ikut sop

tapi bilo blk rumah solatlah jemaah rapat2 dgn ahli keluarga

apo susah? x perlu gaduh2 isu ni

nanti org2 kaki smayang gaduh2, yg ketawakan kito ialah org yg tak smayang

ekekekekekeke
 

chel_fi82

Active+ Member
Joined
Nov 25, 2009
Messages
4,618
Reaction score
79
Points
40
dua2 ustaz ni den stuju

jadi dlm keadaan skg, klu musafir luar rumah singgah rnr atau masjid/surau solat lah jarak2 ikut sop

tapi bilo blk rumah solatlah jemaah rapat2 dgn ahli keluarga

apo susah? x perlu gaduh2 isu ni

nanti org2 kaki smayang gaduh2, yg ketawakan kito ialah org yg tak smayang

ekekekekekeke

bab jgn kena ketawa dgn org tak sbyg tu win.
 

chel_fi82

Active+ Member
Joined
Nov 25, 2009
Messages
4,618
Reaction score
79
Points
40
Alhamdulillah selesai sudah program dialog: Jarak Sof Dalam Mendepani Covid-19: Tuntutan Agama atau Pemahaman Songsang?

Saya ucapkan terima kasih kepada Mufti Perlis, Saudara Zamri Vinoth, staf-staf One Centre Perlis yang telah menyediakan Pentas Kangar untuk saya. Terima kasih juga kepada Dr Irwan selaku moderator untuk dialog semalam.

Akhirnya, penghargaan saya adalah buat sahabat saya Ustaz Mohib Khouli yang dikasihi. Terima kasih kerana sudi berdialog dengan saya yang marhaen ini. Saya menyayangi beliau dan sebagaimana beliau menyayangi saya.

Moga dialog ini menjadi ruang kita bertukar-tukar fikiran. Walau mungkin kita berbeza, anda tetap sahabat saya. Ukhuwwah tetap dipelihara.

Itulah dia medan perdebatan. Biarpun kita nampak agresif atau bertarung hakikatnya kita tetap muslim yang bersaudara.

Maafkan saya juga jika ketegasan saya tidak menyenangkan sebahagian orang. Pada saya, kebenaran tetap akan dipelihara. Nilailah hujah yang diberikan dengan penuh objektif.

Saya dalam perjalanan balik ke Tanjong Malim, Perak. Doakan saya selamat sampai.

Dr Rozaimi Ramle
 

JiwaTenang

Active Member
Joined
Sep 9, 2008
Messages
2,023
Reaction score
23
Points
30
dua2 ustaz ni den stuju

jadi dlm keadaan skg, klu musafir luar rumah singgah rnr atau masjid/surau solat lah jarak2 ikut sop

tapi bilo blk rumah solatlah jemaah rapat2 dgn ahli keluarga

apo susah? x perlu gaduh2 isu ni

nanti org2 kaki smayang gaduh2, yg ketawakan kito ialah org yg tak smayang

ekekekekekeke
U rock abang man...ekekeke
 

konaLeper

Fun Poster
Joined
Dec 22, 2016
Messages
288
Reaction score
87
Points
30
Debat Jarak Saf Dalam Mendepani Covid-19 | Tuntutan agama atau pandangan songsang? Dr. Rozaimi Ramle - Syeikh Mohib Khouli


16:57 nyawa kita terancam…..

Analogi diberi: berada dlm keadaan dipaksa utk mengucap kalimah kufur atau kena bunuh tidak kena tempat. Dlm kes ni, tak ucap kalimah kufur, 100% gerenti mati (kena bunuh).

Tapi tidak dlm kes covid19.
Macam mana boleh terancam nyawa jika recovery rate = 99.78%?
makna kata, dlm 100 orang, takde sorang pun mati (melainkan 0.22 orang boleh dianggap lengkap sbg 1 orang).

Terbukti secara saintifik?
Mengenai lockdwon terutamanya, ni pandangan saintis yg berbeza.

Aku tak dengar smpai habis sbb bagi aku, ni usaha nak tepis kritikan terhadap menteri.
Pastinya, aku mungkin silap.
 

wan_rizal70

Fun Poster
Joined
Oct 15, 2020
Messages
744
Reaction score
230
Points
23
16:57 nyawa kita terancam…..

Analogi diberi: berada dlm keadaan dipaksa utk mengucap kalimah kufur atau kena bunuh tidak kena tempat. Dlm kes ni, tak ucap kalimah kufur, 100% gerenti mati (kena bunuh).

Tapi tidak dlm kes covid19.
Macam mana boleh terancam nyawa jika recovery rate = 99.78%?
makna kata, dlm 100 orang, takde sorang pun mati (melainkan 0.22 orang boleh dianggap lengkap sbg 1 orang).

Terbukti secara saintifik?
Mengenai lockdwon terutamanya, ni pandangan saintis yg berbeza.

Aku tak dengar smpai habis sbb bagi aku, ni usaha nak tepis kritikan terhadap menteri.
Pastinya, aku mungkin silap.

Aku setuju dengan great barrington drclaration tu
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,473
Reaction score
2,571
Points
201
Penjarakan saf itu sunnah atau bidaah?
1613240063898.png
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register