BTC USD 57,170.1 Gold USD 1,831.42
Time now: Jun 1, 12:00 AM

(News) Data Sensitif Pengguna Android Boleh Di Akses Aplikasi Pihak Ketiga

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #1
Joined
Nov 23, 2012
Messages
27,213
Reaction score
3,898
Points
236
Penyelidik keselamatan data dari AppCencus baru-baru ini mendedahkan bahawa peranti-peranti pintar Android telah menyebabkan berlakunya kebocoran data sensitif penggunanya. Menurut penyelidik itu, kebocoran data itu berlaku pada log data telefon Android yang didapati boleh diakses oleh sebahagian aplikasi pihak ketiga yang ditawarkan kepada pengguna Android.

Penyelidik itu menambah, walaupun tidak semua aplikasi pihak ketiga boleh mengakses sistem log data tersebut, tetapi Google ada membenarkan sebahagian pengilang perkakasan, penyedia rangkaian serta rakan kerjasama mereka untuk memasang aplikasi pihak ketiga terus ke dalam peranti Android dan membenarkan akses ke sistem log data peranti Android.

Sebagai contoh, penyelidik tersebut telah mengesan sebanyak 54 aplikasi yang terdapat di dalam telefon pintar Xiaomi Redmi Note 9 dibenarkan akses ke sistem log data peranti tersebut. Malah penyelidik juga mengesan sebanyak 89 aplikasi di dalam peranti Samsung Galaxy A11 menerima trafik data privasi penggunanya. Penemuan ini membolehkan penyelidik AppCencus dianugerahkan sebanyak USD198,600 oleh Jabatan Keselamatan Negara A.S (DHS).


Sumber asal https://www.zdnet.com/google-amp/ar...were-leaking-sensitive-data-find-researchers/

androids-army.jpg
 

CG Sponsors
Top
Log in Register