Dari makan gaji nak buat bisnes..

Recommended Brokers


Latest Threads

abah5851

Active Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,241
Reaction score
67
Points
0
Aslm..

Minta tolong sahabat cg untuk kondem dan bagi semangat untuk saya bertukar dari bekerja makan gaji ke perniagaan...

Saya bekerja swasta gaji dlm lingkungan rm7K..anak ade 3 org..ade lah komitmen bayar hutang mcm biasa..

Saya nak berhenti kerja dan bertukar ke jadi driver lori...beli lori 3 tan dan ambil kontrak bawa barang di sebuah kilang ni...

Boleh ke saya dari kerja opis lepas itu bertukar ke driver lori? larat tak saya? penat ke jadi driver lori ? cukup ke bulan2 nak bayar komitmen hutang?

Arghh byk persoalan di fikiran ni..~X(.
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,501
Reaction score
1,740
Points
163
Aslm..

Minta tolong sahabat cg untuk kondem dan bagi semangat untuk saya bertukar dari bekerja makan gaji ke perniagaan...

Saya bekerja swasta gaji dlm lingkungan rm7K..anak ade 3 org..ade lah komitmen bayar hutang mcm biasa..

Saya nak berhenti kerja dan bertukar ke jadi driver lori...beli lori 3 tan dan ambil kontrak bawa barang di sebuah kilang ni...

Boleh ke saya dari kerja opis lepas itu bertukar ke driver lori? larat tak saya? penat ke jadi driver lori ? cukup ke bulan2 nak bayar komitmen hutang?

Arghh byk persoalan di fikiran ni..~X(.

park...nk tahu jgk...

boleh tahu kerja office tu kerja apa?
 

joee

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,589
Reaction score
905
Points
113
Location
Kulim - JB -SB
makesure ada 'tangki spare' 3 bulan punya belanja..nti tak pening kepala tuan..
 

zfa85

Active Member
Joined
Apr 26, 2012
Messages
1,100
Reaction score
23
Points
38
Income saving replacement selama 6 bulan tuan ade simpan x?kalo xde jangan berenti dulu.takut bisnes tuan x lancar mcm tuan harapkan.
 

Lee Tan

Permanently Banned
Joined
Jun 19, 2019
Messages
11
Reaction score
5
Points
0
kerja sambil buat business dulu, bila business dah boleh bagi lebih dari gaji sekarang baru berhenti dan kembang business...

bro upah pekerja dulu untuk bawak lori..

aku umur 28 tahun, gaji rm11k, ada buat side business..tak berani nak berhenti lagi.. sbb business ada ups and down
 

nokia3210

Active Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
1,289
Reaction score
90
Points
53
lau lori tuan sendiri bwk, mmg penat la..tp lau ada perancangan susulan spt beli lori2 dan suruh org bwk , mmg ok..tuan monitor je..byk menda kena fikir..lau lori meragam, mau seminggu tak masuk duit.. belum masuk lagi roadtax,pemeriksaan puspakom berkala..etc
 

abah5851

Active Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,241
Reaction score
67
Points
0
kerja sambil buat business dulu, bila business dah boleh bagi lebih dari gaji sekarang baru berhenti dan kembang business...

bro upah pekerja dulu untuk bawak lori..

aku umur 28 tahun, gaji rm11k, ada buat side business..tak berani nak berhenti lagi.. sbb business ada ups and down
selain income..masa tu yang saya nak...masa selepas kerja paling penting...ni cuti, sabtu ahad, malam..whatapss kerja sentiasa ada...

Thank you bagi pendapat...
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,923
Reaction score
1,407
Points
163
Location
wherever you are
kerja bawa lori agak penat..

dptkan lesen gdl..
cdgn ambil cuti seminggu..
join mana2 partner yg ada lori..

belajar mcm mana nak survive bawa lori..

simpanan kena btol2 cover up.. 3 - 6 month..

pastikan boleh buat grab..
untuk sustain time2 terdesak..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register