Dakwa Lebih Berkesan, China Dilapor Guna Kaedah Calitan Dubur Untuk Kesan COVID-19

CG Sponsors




nationagainstzionist

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2012
Messages
5,782
Reaction score
226
Points
83
Dakwa Lebih Berkesan, China Dilapor Guna Kaedah Calitan Dubur Untuk Kesan COVID-19

Seperti yang diketahui, ujian swab perlu dilakukan bagi mengesan jangkitan COVID-19 dengan sampel dapat diambil melalui calitan di dalam hidung dan tekak.


Namun berbeza pula ceritanya di Beijing, China apabila ujian calitan itu dilakukan di bahagian dubur, pakar mendakwa bahawa ia lebih tepat dan mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi untuk mengesan virus.

Menurut Daily Mail, swab perlu dimasukkan sekitar tiga hingga lima sentimeter (1.2 hingga 2 inci) ke dalam rektum dan dipusingkan beberapa kali untuk mengumpul sampel ujian.

Keseluruhan prosedur itu dikatakan memakan masa sekitar 10 saat.

Timbalan pengarah di Hospital You’an, Li Tongzeng, berkata bahawa virus bertahan lebih lama di dalam dubur dan najis daripada saluran badan bahagian atas, lapor Taiwan News.
Pun begitu, dia mengakui bahawa cara tersebut tidak semudah yang dilakukan pada bahagian tekak, dia menyarankan agar cara calitan tersebut hanya diterapkan kepada kelompok berisiko yang berada di pusat kuarantin.
China telah menguatkuasakan syarat yang lebih ketat bagi kedatangan pelancong antrabangsa dalam usaha untuk memastikan jangkitan tempatan kekal sifar.

Negara itu juga telah mengetatkan sekatan di dalam negeri dengan Beijing mengumumkan bahawa orang-orang dari kawasan berisiko sederhana atau tinggi dilarang memasuki bandar itu sejak Khamis lalu untuk mengurangkan risiko penularan virus.

sumber : https://www.dailymail.co.uk/news/ar...gins-using-anal-swabs-test-Covid-Beijing.html
 
Sponsored Post

eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
8,723
Reaction score
634
Points
116
rasa geli2 gitu...
tapi dak2 kunyit mesti dh x rasa apepe ...
 
  • Haha
Reactions: WnB

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
154,271
Reaction score
21,163
Points
1,671
Dh jolok 2 inci ada bau hamis
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
12,013
Reaction score
2,601
Points
201
China advance..
Tgk la nnt kita akan tiru..
 

rasyid.ahmad

Fun Poster
Joined
Feb 15, 2017
Messages
262
Reaction score
96
Points
20
Timbalan pengarah di Hospital You’an, Li Tongzeng, berkata bahawa virus bertahan lebih lama di dalam dubur dan najis daripada saluran badan bahagian atas, lapor Taiwan News.
adoyai Li Tonggeng, lepas ni ujian covid buat macam ujian urine tu dah la.
berak dalam bekas, tak payah la kena tonggeng nak swab
 

Mad_Hatter

Super Active Member
Top Poster #3
Joined
Apr 12, 2011
Messages
9,440
Reaction score
1,421
Points
151
Memang nie tempat segala kuman virus lepak.
Tu pun ada jugak manusia suka tempat nie :ROFLMAO:
Mau cari penyakit ke? :sneaky:
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
10,791
Reaction score
672
Points
171
bang none ada jarum besarrrrrrrr
 

lats840

Active Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,321
Reaction score
370
Points
51
Adeh....
Kne mntak elaun jub0r la lpas ni kat majikan...
Dah puas korek hidung dgn tekak...
Dia nk korek lubang lain plak...

Mak tak rela nyah...
Auwww...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register