Daftar plat nombor kereta elak dipalsu

CG Sponsors




AMICO66

Super Active Member
Joined
May 5, 2008
Messages
9,629
Reaction score
258
Points
91
Dari Ruangan Forum Utusan Malaysia...

KEBELAKANGAN ini berlaku banyak kes jenayah seperti rompakan dan ragut yang menggunakan nombor pendaftaran kenderaan palsu bertujuan untuk mengelak daripada dikesan oleh pihak berkuasa. Ini disebabkan plat nombor pendaftaran mudah diperoleh dan kosnya yang murah.

Perkara ini pernah menjadi isu hangat satu ketika dahulu membabitkan pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan orang awam. Namun sehingga kini, pada pendapat saya tidak ada sebarang tindakan daripada pihak yang bertanggungjawab untuk membasmi jenayah ini.

Saya tertanya, apakah JPJ tidak pernah terfikir untuk mengatasi masalah ini? Saya, malah mungkin kebanyakan masyarakat mahu pihak berkaitan mengambil tindakan proaktif seperti yang dilakukan di negara barat di mana mereka sentiasa berusaha mencari jalan bagi membanteras jenayah ini.

Sebagai masyarakat prihatin, saya mencadangkan agar nombor pendaftaran kenderaan di seluruh negara diseragamkan mengikut spesifikasi JPJ. Penguatkuasaan perlu diperketatkan terhadap pembelian plat nombor pendaftaran kenderaan. Contohnya, setiap butir peribadi pembeli harus direkodkan. Dengan cara ini, sekurang-kurangnya ia dapat dijadikan rujukan kepada pihak berkaitan pada masa hadapan.

Ini diikuti dengan pelaksanaan penggunaan plat cetakan timbul (embossed) yang diyakini dapat membantu mengelakkan daripada berlakunya kes penipuan nombor pendaftaran kenderaan. Pelaku tidak mudah untuk menukar plat sewenang-wenangnya dalam tempoh yang singkat melainkan mereka terpaksa menempah plat baru serta disahkan oleh JPJ.

Bersama membasmi jenayah demi kesejahteraan negara.

Miri, Sarawak">

Daftar plat nombor kereta elak dipalsu

KEBELAKANGAN ini berlaku banyak kes jenayah seperti rompakan dan ragut yang menggunakan nombor pendaftaran kenderaan palsu bertujuan untuk mengelak daripada dikesan oleh pihak berkuasa. Ini disebabkan plat nombor pendaftaran mudah diperoleh dan kosnya yang murah.

Perkara ini pernah menjadi isu hangat satu ketika dahulu membabitkan pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan orang awam. Namun sehingga kini, pada pendapat saya tidak ada sebarang tindakan daripada pihak yang bertanggungjawab untuk membasmi jenayah ini.

Saya tertanya, apakah JPJ tidak pernah terfikir untuk mengatasi masalah ini? Saya, malah mungkin kebanyakan masyarakat mahu pihak berkaitan mengambil tindakan proaktif seperti yang dilakukan di negara barat di mana mereka sentiasa berusaha mencari jalan bagi membanteras jenayah ini.

Sebagai masyarakat prihatin, saya mencadangkan agar nombor pendaftaran kenderaan di seluruh negara diseragamkan mengikut spesifikasi JPJ. Penguatkuasaan perlu diperketatkan terhadap pembelian plat nombor pendaftaran kenderaan. Contohnya, setiap butir peribadi pembeli harus direkodkan. Dengan cara ini, sekurang-kurangnya ia dapat dijadikan rujukan kepada pihak berkaitan pada masa hadapan.

Ini diikuti dengan pelaksanaan penggunaan plat cetakan timbul (embossed) yang diyakini dapat membantu mengelakkan daripada berlakunya kes penipuan nombor pendaftaran kenderaan. Pelaku tidak mudah untuk menukar plat sewenang-wenangnya dalam tempoh yang singkat melainkan mereka terpaksa menempah plat baru serta disahkan oleh JPJ.

Bersama membasmi jenayah demi kesejahteraan negara.

Miri, Sarawak"

Betul juga saranan dia ni....
setuju ke kalau dibuat macam tu?
akan ada masalah lain ke nanti?:-?
 
Sponsored Post

cay3869

Active+ Member
Joined
Mar 11, 2007
Messages
3,095
Reaction score
43
Points
30
molek gak.. tp nnti sure ada yg ambik kesempatan kaut keuntungan..
 

ajak86

Fun Poster
Joined
Apr 3, 2007
Messages
464
Reaction score
14
Points
25
Cara untuk mengatasi penjenayah dari menggunakan nombor palsu ni aku rasa boleh kita wat cam ni, 'jpj atau polis' buat saja satu laman web yg membolehkan kita mencari nombor dan jenis kenderaan, cthnya, klu kita rasa kenderaan yg memasuki kawasan perumahan kita itu mencurigakan kita masuk web yg telah disediakan klu ternyata palsu terus kita report polis, maksud aku palsu ni mcm ni, biasanya no plate yg selalu digunakan penjenayah ni tak sama dgn jenis kenderaan yg mereka gunakan, skg ni aku percaya setiap rumah pasti ada talian internet...lepas tu sebarkan mengenai laman web ni di mana2 papan iklan dan surat khabar, aku rasa klu kita buat mcm ni penjenayah pun pikir dua tiga kali gak utk guna nombor palsu dah....:D:D:D:D:D:D:D
 
Last edited:

waktong

Super Active Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
7,520
Reaction score
97
Points
80
Cara untuk mengatasi penjenayah dari menggunakan nombor palsu ni aku rasa boleh kita wat cam ni, 'jpj atau polis' buat saja satu laman web yg membolehkan kita mencari nombor dan jenis kenderaan, cthnya, klu kita rasa kenderaan yg memasuki kawasan perumahan kita itu mencurigakan kita masuk web yg telah disediakan klu ternyata palsu terus kita report polis, maksud aku palsu ni mcm ni, biasanya no plate yg selalu digunakan penjenayah ni tak sama dgn jenis kenderaan yg mereka gunakan, skg ni aku percaya setiap rumah pasti ada talian internet...lepas tu sebarkan mengenai laman web ni di mana2 papan iklan dan surat khabar, aku rasa klu kita buat mcm ni penjenayah pun pikir dua tiga kali gak utk guna nombor palsu dah....:D:D:D:D:D:D:D
ha..cam no lak pjenayah tu celik IT,dia org masuk web then tgk no plate n jenis kete,so dia org cari jenis kete yg sama :D
 

EXTINCT

Banned
Joined
Jan 31, 2010
Messages
72
Reaction score
0
Points
6
Hello brother..............passport and IC pun orang boleh copy.

Tak payah! nanti semakin banyak kroni2 yang timbul dan semakin banyak rasuah yang ada.
 

EXTINCT

Banned
Joined
Jan 31, 2010
Messages
72
Reaction score
0
Points
6
negara maju mana yang dimaksudkan tu? penjenayah tak boleh guna plat palsu?
 

ceria28

Legendary Member
Joined
Mar 13, 2007
Messages
11,901
Reaction score
109
Points
123
Aduh sengal. Buat lah mcm mana pun jika dah kaki penyamun tu mmg akan tahu dan lebih handal lg dr penguatkuasa krn mrka lebih mahir.
 

virtualbiz

Active+ Member
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,899
Reaction score
177
Points
33
Aduh sengal. Buat lah mcm mana pun jika dah kaki penyamun tu mmg akan tahu dan lebih handal lg dr penguatkuasa krn mrka lebih mahir.
tau takpe...secanggih2 sistem sekalipun tetap org blh hack jgk..#:-S
 

malkovich

Active Member
Joined
Oct 24, 2008
Messages
2,399
Reaction score
85
Points
30
ape bdk miri ni merepek? selama ni plat nomber kat mlesia ni xberdaftar ke?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register