BTC USD 37,726.2 Gold USD 1,792.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cuti beramai-ramai jika isu tindas rider E-Hailing tak diendah kerajaan

SMI6

Active+ Member
Messages
3,902
Joined
Jan 3, 2016
Messages
3,902
Reaction score
941
Points
86
suruh je la e-hailing ke P-hailing org suruh rider bukan muslim amek order babi or arak.

tak kan la tu pun nak kene ajar.
 
Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
36,072
Joined
Jul 1, 2008
Messages
36,072
Reaction score
2,745
Points
261
Awards
1
suruh je la e-hailing ke P-hailing org suruh rider bukan muslim amek order babi or arak.

tak kan la tu pun nak kene ajar.

Rider kapir tak ramai.. grabcar ada kapir pon tak ramai.. sebb tu kira nasib la dpt bab1
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
36,072
Joined
Jul 1, 2008
Messages
36,072
Reaction score
2,745
Points
261
Awards
1
Aku ada terbaca bila apps local baru nak up.. tapi geng rider ni sendiri jawap ada job ke.. kencang ke... Rider sendrii tak support pon susah la

Ada gak apps offer fare tinggi apps amik caj rendah pun rider leh complain.. eh betul ke rider dpt lebih.. entah2 awal2 je.. bla bla bla...

Rider sendiri perangai melayu.. nasib la
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,390
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,390
Reaction score
3,213
Points
261
Awards
1
Apps melayu ada
Tp pemandu ckp
Upah seciput
Tak berbaloi katanya 🤣
 

stillFX

Super Active Member
gem
Messages
7,937
Joined
Nov 11, 2016
Messages
7,937
Reaction score
1,065
Points
151
Aku ada terbaca bila apps local baru nak up.. tapi geng rider ni sendiri jawap ada job ke.. kencang ke... Rider sendrii tak support pon susah la

Ada gak apps offer fare tinggi apps amik caj rendah pun rider leh complain.. eh betul ke rider dpt lebih.. entah2 awal2 je.. bla bla bla...

Rider sendiri perangai melayu.. nasib la
betu;... kena tengok jugak
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,460
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,460
Reaction score
22,262
Points
1,831
Awards
1
Oh ni time jumaat la kot. Bila time lunch sume rider seluruh msia ni stop kerja sejam pg masjid, jd ramai yg kebulur
 

juhan

Active+ Member
Messages
4,695
Joined
Mar 30, 2010
Messages
4,695
Reaction score
881
Points
81
Awards
1
suruh je la e-hailing ke P-hailing org suruh rider bukan muslim amek order babi or arak.

tak kan la tu pun nak kene ajar.
Utk foodpanda rider sendiri yg pilih nonhalal. Vendor nanhalal ni yg takde sijil halal, mcm gerai nasi lemak, kedai tomyam, charkuetiaw, kedai burger, jual satay, kedai mamak, kedai mkn india n kedai mkn cina.
So stay lah tmpt yg area kedai muslim aje..
 

juhan

Active+ Member
Messages
4,695
Joined
Mar 30, 2010
Messages
4,695
Reaction score
881
Points
81
Awards
1
Oh ni time jumaat la kot. Bila time lunch sume rider seluruh msia ni stop kerja sejam pg masjid, jd ramai yg kebulur
Salah sendiri. Yg pi amik shift kn time solat jumaat buat apa.
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,390
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,390
Reaction score
3,213
Points
261
Awards
1

Rider ditindas: Mana SUHAKAM? Malulah ada agensi sebegini​

Pengiktirafan gender ketiga laju pula nak buat kajian dan program​

Siti Hafidah2 days ago
Untitled-design-2021-12-07T204142.837-780x470.png

DALAM isu eksploitasi para rider p-hailing yang tular baru-baru ini, di mana didakwa Rider akan ‘dihukum’ kerana berhenti bersolat, dinafikan hak-hak pekerja dan seumpamanya nampaknya tidak mendapat simpati dan perhatian pihak SUHAKAM pun.

SUHAKAM selaku sebuah agensi bertaraf suruhanjaya mengenai hal-hal hak asasi sepatutnya bertindak membuat sesuatu.

Sekurang-kurangnya, mereka kemukakan syor supaya suatu pasukan siasatan atau kajian kepada Parlimen dan menteri lebih-lebih lagi mereka di bawah pejabat Menteri Undang-Undang dan Parlimen.



Pasal kajian pengiktirafan gender ketiga laju pula nak buat kajian dan program-program!

Kali terakhir kita lihat SUHAKAM keluar kenyataan rasmi ialah mengenai Belanjawan, di mana mereka menggesa agar peruntukan kepada mereka ‘dicukupkan’ selaras cadangan Ahli Parlimen DAP yang menggesa peruntukan kepada mereka ditambah kepada RM12.5 juta.

Sebenarnya saya sengaja beri peluang waktu kepada SUHAKAM untuk respon isu ini, kalau-kalau mereka ‘terlalu sibuk’. Ini dah hari ke berapa entah, senyap sahaja.

Takkanlah nak tunggu rakyat desak dan marah baru nak bertindak? Padahal pada masa yang sama, hak golongan ‘songsang’, hak pekerja asing, himpunan haram, konvensyen-konvensyen antarabangsa (seperti ICERD) boleh pula proaktif, laju dengan bersungguh-sungguh?

Malulah kita ada agensi sebegini.

Haji Aminuddin Yahaya
Pengerusi PEMBELA
7 Disember 2021

Penafian:
Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register