Cuba Try Program Excell kira OD

CG Sponsors




aliffaisy

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2007
Messages
222
Reaction score
1
Points
15
Aku ada dapat satu program Excell utk kira OD dari satu laman web.
Program tu aku dah modified sikit untuk pengiraan OD berdasarkan perancangan perbelanjaan aku.

Skrg aku nak minta kekawan download dan beri komen tentang pengiraaan aku nie betul ke tidak :">:">

overdraft-calculator real.xls
 
Sponsored Post

azam575

CG Hardcore Club
Joined
Jul 19, 2007
Messages
98,958
Reaction score
830
Points
576
Aku ada dapat satu program Excell utk kira OD dari satu laman web.
Program tu aku dah modified sikit untuk pengiraan OD berdasarkan perancangan perbelanjaan aku.

Skrg aku nak minta kekawan download dan beri komen tentang pengiraaan aku nie betul ke tidak :">:">

overdraft-calculator real.xls
salam bro,

erm... bukan maksud aku nak perlecehkan kebaikan ko share excel file nie... cuma satu rule jer yang Sifu Ahmad bagitau aku pasal OD nie....

Jgn ko letak online file2 berkaitan OD nie di dunia maya kerna takut ado org salah guna dan buat ebook plak pasal OD nie dan jual huhuhuhuhu

sbb Ilmu OD nie sifu Ahmad kasi free jer.....erm... sbb aku pon pernah buat mcm ko pastu kena tegur hehehehe :D

so harap ko bleh delete balik file tuh..... dan ko terus direct emel ke sifu ahmad utk nilaikan pengiraan ko nie :D ok......

maaf kalau terkasar bahasa :D ........ cuma aku takmo ado org komersilkan ilmu OD yang di share oleh SIFU aku dan ko hehehe AHMAD :D

Sekian
 

aidiryatim

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
14,011
Reaction score
22
Points
120
xleh donload.. xpe la .. hehe.. leh blajo ngan cikgu ahmad100:)
 

aliffaisy

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2007
Messages
222
Reaction score
1
Points
15
salam bro,

erm... bukan maksud aku nak perlecehkan kebaikan ko share excel file nie... cuma satu rule jer yang Sifu Ahmad bagitau aku pasal OD nie....

Jgn ko letak online file2 berkaitan OD nie di dunia maya kerna takut ado org salah guna dan buat ebook plak pasal OD nie dan jual huhuhuhuhu

sbb Ilmu OD nie sifu Ahmad kasi free jer.....erm... sbb aku pon pernah buat mcm ko pastu kena tegur hehehehe :D

so harap ko bleh delete balik file tuh..... dan ko terus direct emel ke sifu ahmad utk nilaikan pengiraan ko nie :D ok......

maaf kalau terkasar bahasa :D ........ cuma aku takmo ado org komersilkan ilmu OD yang di share oleh SIFU aku dan ko hehehe AHMAD :D

Sekian
Salam Azam,
Maaflah jika tindakan aku nie salah. Aku cuma berkongsi maklumat selepas aku baca thread pasal OD nie. Software excell nie aku dah email kat kelas OD Ahmad100 tapi takde balasan.Aku cuba nak mintak pendapat tiada niat langsung nak komesialkan.
Itu saja niat aku.... :D
 

black7

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
522
Reaction score
11
Points
15
Salam Azam,
Maaflah jika tindakan aku nie salah. Aku cuma berkongsi maklumat selepas aku baca thread pasal OD nie. Software excell nie aku dah email kat kelas OD Ahmad100 tapi takde balasan.Aku cuba nak mintak pendapat tiada niat langsung nak komesialkan.
Itu saja niat aku.... :D
bro..pengiraan dividen tu ada silap...pengiraan dividen atas baki minimum bulanan...yg bro kira atas jumlah wang yg masuk dlm ASB setiap bln..
cth...Jan hingga Dis

[1500+3000+4500+...18000]/12*8.75%...

p/s...pendptn ASB dikira secara berasingan antara dividen dan bonus...
 

aliffaisy

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2007
Messages
222
Reaction score
1
Points
15
bro..pengiraan dividen tu ada silap...pengiraan dividen atas baki minimum bulanan...yg bro kira atas jumlah wang yg masuk dlm ASB setiap bln..
cth...Jan hingga Dis

[1500+3000+4500+...18000]/12*8.75%...

p/s...pendptn ASB dikira secara berasingan antara dividen dan bonus...
Terima kasih atas respon diatas. Pengiraan OD bulanan OK tak ???:-?
 

black7

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
522
Reaction score
11
Points
15
Terima kasih atas respon diatas. Pengiraan OD bulanan OK tak ???:-?
bro dah start guna OD ke?kalo tak silap interest OD min Rm5 setiap bln..sama da guna RHB atau CIMB..kalo ikut OD calculator tu(yg d download dekat web bebas hutang kan:D)lebih kurang jumlah interest OD tu..tak tepat sgt..

tapi yg dekat total dlm asb tu saya tak paham yg jumlah dia RM4937.18..dari mana dtg duit tu??
 

aliffaisy

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2007
Messages
222
Reaction score
1
Points
15
bro dah start guna OD ke?kalo tak silap interest OD min Rm5 setiap bln..sama da guna RHB atau CIMB..kalo ikut OD calculator tu(yg d download dekat web bebas hutang kan:D)lebih kurang jumlah interest OD tu..tak tepat sgt..

tapi yg dekat total dlm asb tu saya tak paham yg jumlah dia RM4937.18..dari mana dtg duit tu??
tu dari jumlah simpanan bulanan ASB+dividen tolak jumlah OD+interest yang kita pakai.Memang program tu dari website bebas-hutang.
Aku harap program excell tu betul pengiraannya, sebab aku tengah apply RHB OD nie, bln depan on lah OD aku. Sebab itulah aku minta
pandangan kekawan kat CG nie, tiada niat lain langsung.
Bro black7, apa pandangan peribadi bro tentang penggiraan excel nie. Boleh guna(walaupun tidak setepat mana) sebagai panduan newbie OD tak
:)
 
Last edited:

black7

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
522
Reaction score
11
Points
15
tu dari jumlah simpanan bulanan ASB+dividen tolak jumlah OD+interest yang kita pakai.Memang program tu dari website bebas-hutang.
Aku harap program excell tu betul pengiraannya, sebab aku tengah apply RHB OD nie, bln depan on lah OD aku. Sebab itulah aku minta
pandangan kekawan kat CG nie, tiada niat lain langsung.
Bro black7, apa pandangan peribadi bro tentang penggiraan excel nie. Boleh guna(walaupun tidak setepat mana) sebagai panduan newbie OD tak
:)
salah tu bro...jumlah tu takde dlm ASB..kalo ikut bro punya excel tu total ASB adalah:

(1500*12)+Div[(1500+3000+4500...18000)/12*8.75%]+Sijil RM20 = RM38k++...

tapi dalam pengiraan excel tu kurang dari jumlah sepatutnya..

pandangan sy yg newbie gak nie..excel tu leh guna sebagai panduan je..

p/s - bro dah g kelas OD ke...kalo g kelas senang ckit nak paham...dekat semenanjung tu byk2 otai2 OD...
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register