Crude Palm Oil Futures (FCPO) News

CG Sponsors




Sponsored Post

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,470
Reaction score
56
Points
120
Perkara yang perlu diambil tahu sebelum membuka akaun:

1. platform - TC Pro, JTrader, QTrader, ...
2. bayaran untuk platform - free, RM 68, RM 100, RM 150, RM 160, RM 300
3. Fee Waiver untuk platform - ada ke tak?
4. charting software - free, ada @ tiada, 3rd party free, 3rd party berbayar
5. intraday margin - 0.25, 0.50 dari full margin
6. brokerage fee - RM 10, 12, 14, 16, 20, 25, 30
7. jika trade as scalper, perlu memilih platform yang sesuai

untuk pembukaan akaun, biasanya memerlukan deposit RM 5000.
 
Last edited:

Bateleur

Active Member
Joined
Sep 22, 2015
Messages
1,514
Reaction score
105
Points
33
Perkara yang perlu diambil tahu sebelum membuka akaun:

1. platform - TC Pro, JTrader, QTrader, ...
2. bayaran untuk platform - free, RM 68, RM 100, RM 150, RM 160, RM 300
3. Fee Waiver untuk platform - ada ke tak?
4. charting software - free, ada @ tiada, 3rd party free, 3rd party berbayar
5. intraday margin - 0.25, 0.50 dari full margin
6. brokerage fee - RM 10, 12, 14, 16, 20, 25, 30
7. jika trade as scalper, perlu memilih platform yang sesuai

untuk pembukaan akaun, biasanya memerlukan deposit RM 5000.


Salam Tuan..

ada byk soalan FCPO kat thread "sembang sembang FCPO"

harap Tuan sudi masuk bagi panduan.

kalau sudi ajar trading terus lagi cantik :D
 

pew853

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2015
Messages
395
Reaction score
7
Points
20
Salam semua,

Bagi yang dah lama dalam dunia trading ni tahulah bahawa rahsia kejayaan dalam trading ni bukanlah set UP yang terbaik

or holy grail ataupun MODAL yang paling banyak. Rahsianya cumalah kekuatan emosi apabila market bergerak dalam arah yang

berlainan daripada entry kita. Bila market gerak arah berlawanan tu cuma membawa 2 maksud, entry kita salah or market just

nak take out position holder yg goyah. Bagi yang banyak masa bolehlah dok mengadap chart tengok Tf1 or Tf5 untuk hit n

run, tapi kalau nak buat curi2 masa waktu bekerja baiklah dihentikan. Memang tak berkat ler and sekejap jer akaun tuan2

akan susut(pengalaman rakan2 saya yang baru nak berjinak2 dengan Fcpo). Kalau nak trade OV kena ada modal yang besar pula

kerana biasanya entry berdasarkan TF60 or Daily.

Kalau ada rakan2 yang mempunyai modal tapi tiada masa untuk trade tu bolehlah PM,

saya sedang kumpulkan rakan2 JV untuk kita sama2 gerak dalam 1 syarikat untuk trading FCPO ni. Insya Allah bila dalam jemaah

ni risiko kita dapat minimakan & keuntungan dimaksimakan. Sekarang sudah ada 5-6 orang yang betul2 berminat dan ada yang

mencadangkan nama setiap ahli dimasukkan dalam share holder syarikat dan ada juga yang mahukan side agreement sahaja.

Insya Allah semua pandangan akan diambil kira sebelum kita proceed next step. Yang penting hak2 semua rakan JV terjaga

dan kita menjana keuntungan yang konsisten setiap bulan.
minat tuan..pm daetail
 

shawnchester

Freshie
Joined
Feb 15, 2016
Messages
19
Reaction score
0
Points
3
Sarawak Oil Palms: the RSI is overbought

The upside prevails as long as 4.42 is support.

Below 4.42, expect 4.18 and 4.04.

Supports and resistances:
5.38 **
5.24 *
5.09 **
4.95
4.65 last
4.51
4.42 **
4.18 *
4.04 **
 

Lee_85

Freshie
Joined
Dec 23, 2018
Messages
19
Reaction score
0
Points
3
Leaving a comment so I can come back to learn more from here
 

zakara

Banned
Joined
Jul 6, 2018
Messages
6
Reaction score
0
Points
8
Malaysia Palm oil may rise in Jan 2019
As crude oil demand from Asia, coupled with recent price volatility has led to an increased need to hedge the commodity. This increased demand, as well as a surge in the United States' oil production and export to Asia, has pushed the adoption of the WTI as a leading crude benchmark in Asia.

There is a good chance that palm oil may regain some market share it lost previously in India after the government announced a reduction in import duties on crude palm oil and refined palm oil, effective since Jan 1. 2019.
The duty on crude palm oil from Malaysia, Indonesia, and other Asian countries was cut to 40% from 44% while the tax on refined palm oil was reduced to 45% from 54%.
According to Bernama India’s comparatively higher import duty cut for Malaysia’s refined palm oil (vis-a-vis Indonesian refiners) would provide a further boost to Malaysia’s palm oil export competitiveness,”

For More Details on Crude Oil technical analysis fro January 2019, Kindly Visit the link Given below.
https://www.cari.gold/blog/weekly-commodity-forecast-05-jan-12-jan-2019/
 

zakara

Banned
Joined
Jul 6, 2018
Messages
6
Reaction score
0
Points
8
Malaysia Palm oil may rise in Jan 2019

As crude oil demand from Asia, coupled with recent price volatility has led to an increased need to hedge the commodity. This increased demand, as well as a surge in the United States' oil production and export to Asia, has pushed the adoption of the WTI as a leading crude benchmark in Asia.

There is a good chance that palm oil may regain some market share it lost previously in India after the government announced a reduction in import duties on crude palm oil and refined palm oil, effective since Jan 1. 2019.
The duty on crude palm oil from Malaysia, Indonesia, and other Asian countries was cut to 40% from 44% while the tax on refined palm oil was reduced to 45% from 54%.
According to Bernama India’s comparatively higher import duty cut for Malaysia’s refined palm oil (vis-a-vis Indonesian refiners) would provide a further boost to Malaysia’s palm oil export competitiveness,”

For More Details on Crude Oil technical analysis fro January 2019, Kindly Visit the link Given below.
https://www.cari.gold/blog/weekly-commodity-forecast-05-jan-12-jan-2019/
 
Sponsored Post
Top
Log in Register