Crude Palm Oil Futures (FCPO) News

CG Sponsors




Kaneshiro

Fun Poster
Joined
Jul 3, 2011
Messages
357
Reaction score
222
Points
23
Nak kata Otai tu taklah bro, baru 4 tahun jer. Tapi dalam apapun bidang seniority tu bukanlah faktor kejayaan. Kalau pengalaman dah
10 tahun pun tapi asyik bertukar2 teknik dan set up, money management yang salah, ego dan perasan bagus memang takkan ke mana lah.
Tahun pertama mula trade dengan modal rm50K dan baru join 1-2 class oleh otai2 FCPO, saya dah rasa bagus pada masa tu. Akibatnya
dalam masa beberapa bulan jer modal hangus. Lepas tu mulalah emosi tak stabil dan beralih daripada satu sifu ke sifu yang lain
dengan teknik yang pelbagai. Akan tetapi semuanya masih tidak menghasilkan hasil yang konsisten sehinggalah akhirnya pada tahun 2015
ni saya menjumpai teknik hasil olahan sendiri yang sesuai dengan jiwa saya yang mampu predict zone peak/bottom pada mana2 tf
sekalipun. Akan tetapi untuk sampai ke tahap ini telah memakan banyak modal kerana saya tidak suka paper trade. Pada saya paper
trade agak useless kerana memang tak sama langsung feelnya dengan real market. Pengalaman bila kena cl n TP itu adalah priceless.
Setahun paper trade dengan sebulan real trade adalah sesuatu yang amat berbeza. So, dalam masa 4 tahun ni saya memang sentiasa dalam
market sehinggakan sekarang memang langsung tak rasa apa2 debaran jika dah entry. Kena TP pun alhamdulillah, kena CL pun alhamdulillah.
Insya Allah bro Bateleur, mungkin kita juga boleh bekerjasama di masa hadapan untuk memajukan lagi dunia trading FCPO ini terutamanya.


Salam

Wah, Bro Kaneshiro ni pasti sifu FCPO!, harap sudi bagi panduan sedikit sebanyak kat sini.

Saya setuju banyak dgn Bro Kaneshiro, trading FCPO ni susah kalau nak dibuat sambil sambil. Munkin utk saham, boleh. Tapi FCPO ni dia "makan besar".


Sebagai cth, pagi ni sja,.. Market buka : 2278 , dalam 3 minit (lebih kurang) dah sampai 2285 (naik RM 7 = rm175 satu lot ) dan kemudian terus junam dlm lebih sikit 10 minit dah sampai 2262 ( 2285 - 2262 ...beza RM 23 ....dah RM 575 satu lot! )

waktu saya taip ni harga di RM 2272


Maksudnya, dalam tempoh tak sampai setengah jam sja, ada org yg boleh buat untung beribu juga rugi beribu.

Dengan potential hasil yg sebegini, memang pada sayalah, memanglah kalau nak buat serius money, kena buat full timelah!

Good Luck pada Bro Kaneshiro, tapi, saya memang "lone ranger" sejak dulu, jadi,walau munkin tak sesuai utk saya... munkin tawaran bro kaneshiro ni sesuai utk yg berkenaan, silakan.


Pagi ni saya agak teruja dgn FCPO sbb semalam agak mendatar ..hari ni pagi2 dah meletup letup. Munkin sekali ada kawan kawan kita di sisn dah menuai hasil dipagi hari :D
 
Last edited:
Sponsored Post

mzak

Legendary Member
Joined
Nov 3, 2009
Messages
15,880
Reaction score
152
Points
128
FCPO nie ade demo account macam forex..???
 

Bateleur

Active Member
Joined
Sep 22, 2015
Messages
1,514
Reaction score
105
Points
33
FCPO nie ade demo account macam forex..???

Setahu saya, tak ada demo acc.

Tapi, buka acc free je .

Bro boleh tanya direct dgn FBR/Investment bank yg bro berkenan.

Buka je acc, kalau nak trade nanti baru depo
 

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,470
Reaction score
56
Points
120
Tengok situ memang support CME globex , apa kod instrument untuk FCPO dalam ninjatrader, sebab cari symbol mapping dia tak jumpa plak. Kalau ada guide untuk link FCPO punya graph chart kedalam ninjatrader lagi bagus. Terima kasih tuan.
kalau setakat nak buat backtest menggunakan Ninja Trader, free je... yang perlu bayar cuma real-time data.

dalam Ninja Trader, kod untuk FCPO adalah KPO. data² tersebut perlu download terlebih dahulu.
 

mocet

Active Member
Platinum Member
Joined
Aug 10, 2014
Messages
1,717
Reaction score
60
Points
40
kalau setakat nak buat backtest menggunakan Ninja Trader, free je... yang perlu bayar cuma real-time data.

dalam Ninja Trader, kod untuk FCPO adalah KPO. data² tersebut perlu download terlebih dahulu.
Terima kasih tuan, memang dapat , apa2 pertanyaan saya akan tanya pada tuan .:)cgrock
 

muslimtrader

Fun Poster
Joined
Nov 20, 2012
Messages
207
Reaction score
0
Points
10
Salam

Betul kata bro akaifx

tengok senarai broker kat Bursa.(Selain yg ada dalam senarai, jangan sesekali rapat )

Mudah je, kontek je , depa ni, cth yg saya biasa Maybank Investment Bank, RHB (dulu OSK ), Philip Futures, IF (selain ni saya tak biasa )

Mcm sekrg saya guna Maybank Invest Bnk..buka acc free je, dah berjaya buka acc, nti depa bagi pasword dsbnya utk masuk TC Pro (kira mcm MT4 le kalau forex)

Kat situ nti tengok chart puas2, nak try trade dalam buku sendiri...catat harga buy dsbnya ...(kami panggil paper trade)

Nanti dah yakin , baru start masuk oder betul2.


Duit margin tu masuk kemudian.Bukak acc sja dulu - Free je.

(Philip futures pun free, rasanya semua broker pun buka acc free)
Ok bro..thanks...br nk start tgk fcpo...kot2 bleh cari duit lebih..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register