Santai Covid-19 : Pengalaman korang

CG Sponsors




Emeseaen

Freshie
Joined
Mar 3, 2019
Messages
2
Reaction score
3
Points
8
Assalamualaikum...
Korang semua ada tak pengalaman berhadapan dengan situasi yang tak diduga berkenaan dengan virus covid-19 ni..
Kalau ada sudi-sudilah untuk share supaya dapat menjadi pengajaran bagi yang lain...

Aku mulakan dengan aku la ye...

Ceritanya begini...

Minggu lepas dlm hari jumaat 16/10 bini aku balik kerja dia ckp ada sorang staf peringkat atasan tempat dia kerja telah disahkan +ve covid-19 ni...punca dapat dari perjumpaan keluarga di negeri yg sedang dalam pkpb skarang ni...tempat kerja dia kemudian ada keluarkn notis supaya sesiapa yg ada contact rapat dgn pesakit tersebut bermula 01/10 untuk buat swab test...

Pada mulanya aku anggap biasa je la sbb bini aku ckp dia takde pun contact dgn pihak atasan die tu sepanjang tempoh tu sebab berlainan department..aku cuma minta dia berhati-hati je la...sehinggalah hari isnin 19/10 masa die blk kerja die ckp yang die termasuk dlm kategori C...bermakna pesakit tu kategori A..ada pula sorg staf ni kategori B yang telah pun ber contact rapat dgn pesakit tersebut...dan bini aku ni ada berjumpa dengan staf kategori B ni pada 8/10...

Lepas bini aku bagitau je hal tu terus aku rasa lain macam...situasi masa tu btul-btul merisaukan aku...yg jadi tak sedap ht tu pasal anak-anak...aku ada 3 org anak kecik-kecik lg...mak dan adik aku pun ada duduk sekali ngan aku...bini aku ni pula ada resdung...dlm sminggu ni mmg die ada sikit-sikit selsema tu...adoii la..btul ke sbb resdung atau sbb lain...mcm2 yg aku pk kan....

Esoknya hari selasa 20/10 aku stop kan dua orang anak aku dari pergi sekolah...duduk rumah dulu buat sementara...kalaulah kami ni +ve dan virus tu dah ada dlm bdn anak aku mmg naya la sbb start 8/10 haritu anak-anak aku bersekolah mcm biasa...boleh je klau nak tersebar kpd kwn-kwn die yang lain....tindakan aku ni sia-sia je la...dah terlambat...sbb kami pun baru tau dan baru mula nak kuarantin...dahla kerap dgr bnyak sekolah terpaksa ditutup sebab ada murid +ve covid ni...jgn la skolah anak aku dtutup dsebabkan kami...

Aku pula kerja hari-hari jumpa dgn customer/client...ada lebih kurang 200 org yg aku dh jumpa dlm tempoh tu...apa aku nak xplen kat dorg ni nnt...mcm nk gila rsnya bl dlm sutuasi camni....tu blum kira aku ke pasar...ke kedai makan...ke sana sini lg....wlaupun aku mmg kemana-mana akan pkai mask...masih lagi blum btul-btul selamat....

Dalam 3 4 hari ni aku perati je kot la ada perubahan @ gejala kat anak-anak aku...sambil duk kira belum lg ckup 14 hari dari tempoh 8/10 haritu masih blum selamat lg...tapi mmg takde la gejala tu kecuali bini aku yang resdung tu...hari selasa 20/10 kwn bini aku yg kategori B ni buat swab test...kalau result dia +ve barula bini aku kena buat swab test...sepanjang masa tu la aku susah nak rs tenang...baru aku tau apa rs org yg dh lalui detik ni semua...

Harini khamis 22/10...Alhamdulillah....aku bersyukur kpd ALLAH...sbb result kwn bini aku tu keluar -ve......untuk sehari ni baru aku rs tenang skit...perkara buruk yg aku pk mungkin akan berlaku tak jadi pun....

Tapi hal ni mmg buatkn aku bnyk berfikir...bagaimana ada kluarga yg terjadi sebaliknya...harap mereka tabah...memang btul-btul buatkn aku mnghargai apa yg aku ada dan lebih berhati-hati untuk masa yg akan dtg...wlaupun blum diuji dengan ujian yg lebih berat oleh ALLAH SWT...apa yg akan terjadi esok kita semua belum tahu....

Terima kasih kerana sudi membaca...
 
Top
Log in Register