BTC USD 61,175.6 Gold USD 1,767.63
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Covid-19: Angka kematian semalam (11/9) termasuk kes tertunggak

momoque

Legendary Member
Joined
Dec 26, 2011
Messages
11,115
Reaction score
365
Points
141
Semlm pun Kenalan sy meninggal .. umur 40.. sihat, Xde penyakit ..
dia dah lengkap 2 dos sebulan lebih.. kena covid mula2 demam minggu lepas.. Hari Ke 3 masuk ICU. Cepat Betul dlm sihat
Alamak dh 2 dos sebulan lebih tu..

Vaksin apa bos...

Aku ni baru sedos AZ...pishang nk tggu 2nd
 
Sponsored Post

mdnor34

CG Top Poster Club
Joined
Nov 12, 2008
Messages
48,071
Reaction score
286
Points
141
Alamak dh 2 dos sebulan lebih tu..

Vaksin apa bos...

Aku ni baru sedos AZ...pishang nk tggu 2nd

Dia sinovac....
Vaksin pun kalau mula demam kena cepat2 g check positif x... kalau tau positif sempat ambil ubat utk lawan ... kalau Kita biar & mkn panadol je virus Boleh masuk dalam paru2..
 

momoque

Legendary Member
Joined
Dec 26, 2011
Messages
11,115
Reaction score
365
Points
141
Dia sinovac....
Vaksin pun kalau mula demam kena cepat2 g check positif x... kalau tau positif sempat ambil ubat utk lawan ... kalau Kita biar & mkn panadol je virus Boleh masuk dalam paru2..
Costumer kwn sorg pakcik umo 80 tahun dah 2nd dos pfizer pun positif tp Alhamdulillah slmt dia

Punca dr anak sedara & isteri tumpang solat maghrib...nak balik pi salam pakcik dia tu

Anak sedara positif tp slmt..isteri meninggal...

Suami isteri ni ade kantin kat kilang...puncanye dr situ
 

zackpenang

Fun Poster
Joined
Jan 9, 2010
Messages
521
Reaction score
223
Points
33
Semlm pun Kenalan sy meninggal .. umur 40.. sihat, Xde penyakit ..
dia dah lengkap 2 dos sebulan lebih.. kena covid mula2 demam minggu lepas.. Hari Ke 3 masuk ICU. Cepat Betul dlm sihat2...
Ikut taksiran geng antivaxx, kalau sihat tak mungkin mati kena covid, sebab kata mereka yang ada penyakit saja boleh mati, imun badan kuat maaaa, boleh baik sendiri...
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
91,868
Reaction score
14,979
Points
1,906
Bagi September saja, sebanyak 7,910 jumlah kematian dicatatkan, terburuk berbanding bulan-bulan lain.

1632379349806.png


'September berdarah': Kit Siang tuntut penjelasan KJ

Diterbitkan: Sep 23, 2021 11:55 AM

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang meminta Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menjelaskan situasi buruk kes kematian yang direkodkan negara semalam.

"Khairy harus menjelaskan mengapa Malaysia mencatatkan angka kes kematian akibat Covid-19 terburuk dan juga angka kes kematian akibat Covid-19 yang dibawa ke hospital (BID) terburuk semalam sejak beliau mengangkat sumpah sebagai menteri kesihatan yang baharu pada 24 hari lalu pada 30 Ogos?

"Harapan untuk melihat Khairy menguruskan penularan wabak Covid-19 di negara ini dengan baik kian pudar, seperti yang berlaku sebelum ini.


ADS

"Meskipun tidak mengambil kira jumlah kematian akibat Covid-19 dan BID yang terburuk semalam, Malaysia masih diletakkan sebagai negara nombor satu di dunia untuk kategori 'kematian per sejuta penduduk sepanjang tujuh hari lalu'," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Semalam, Malaysia merekodkan 487 kes kematian akibat Covid-19 termasuk 161 kes kematian akibat Covid-19 yang dibawa ke hospital (BID).

Ini jumlah tertinggi yang pernah direkodkan untuk kedua-dua kategori sejak Khairy mengalas tanggungjawab sebagai menteri kesihatan.

Ia menjadikan jumlah terkumpul kes kematian akibat Covid-19 sebanyak 24,565, dan 4,809 daripadanya adalah kes BID.

Bagi September saja, sebanyak 7,910 jumlah kematian dicatatkan, terburuk berbanding bulan-bulan lain.

Kata Lim lagi, Malaysia mencatatkan markah sebanyak 76, menewaskan 20 negara lain yang mempunyai jumlah keseluruhan kes Covid-19 yang lebih tinggi berbanding Malaysia.

"Selain negara-negara kecil dan negara-negara pulau, tidak dapat disangkal lagi bahawa Malaysia berada di kedudukan teratas untuk kes kematian akibat Covid-19 per sejuta penduduk suatu pencapaian yang tidak dimahukan oleh rakyat Malaysia.

"Malaysia tewas teruk kepada Indonesia yang mempunyai jumlah penduduk lapan kali ganda berbanding jumlah penduduk di Malaysia dalam perang melawan wabak Covid-19.

"Sepanjang tiga minggu lalu, kes harian baru Covid-19 di Indonesia telah menurun ke bawah paras 10,000 kes dan dalam lingkungan julat empat angka sementara Malaysia; kes tidak pernah turun di bawah paras 14,000 selama dua bulan dan mencatatkan kes lima angka selama lebih dua bulan," katanya lagi.

Dalam pada itu, Lim berkata Khairy tidak boleh lagi mengelak untuk menjelaskan mengenai perkara ini.

Selain mempersoalkan apakah kerajaan sudah menyelesaikan masalah tunggakan (backlog) dalam pengurusan mayat di hospital awam.


 

TXT

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
317,627
Reaction score
15,501
Points
2,376
COVID-19 | 258 Kematian Dilapor Semalam

258 kematian akibat COVID-19 dilapor semalam termasuk kes maut tertunggak.

Mengikut laman sesawang COVIDNOW, kematian dalam tempoh tujuh hari pula, 87 kes.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan maut 25,695 orang.

Kes 'brought in death' atau kematian di luar hospital pula mencatat 75 kes semalam.

#vivoX70Pro #vivoXZeiss #PhotographyRedefined

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register