Ciri 1: Ciri-ciri Perawat yang menggunakan jin perantaraan

CG Sponsors




Status
Not open for further replies.

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
Mengubat pesakit dengan cara menurun:

Amaran: Jangan berubat dengan perawat seperti ini:

Sebelum menurun, bomoh/dukun/pawang akan membaca serapah/jampi/mantera dan ada kalanya membaca beberapa potongan ayat Al-Quran yang diubahsuai. Ada juga yang menggunakan keris dan asap kemenyan. Ada yang berpakaian serba kuning, dan ada juga perawat/bomoh lelaki yang memakai rantai emas, gigi emas ataupun gelang emas.

Seketika kemudian jin akan meresap masuk ke badan bomoh tersebut dan menyebabkannya menggeletar seketika. (keadaan meresapnya jin ke badan perawat/bomoh tersebut biasanya berlaku sebelum pesakit tiba).

Suara perawat/bomoh akan bertukar dari suara asal kepada suara khadam tersebut. Suaranya biasanya terketar, perlahan manakala mata bomoh tersebut samada terpejam atau terbuka sangat sedikit. Kepala biasanya akan tertunduk ke bawah. Keadaan ini berlaku kerana jin yang meresap itu sudah sangat tua. Suara yang berubah itu sebenarnya mengikut jenis dan asalnya jin tersebut. Jika asalnya Indonesia, suaranya akan ikut loghat bahasa Indonesia atau Jawa.

Biasanya ucapannya akan bermula dengan, "Assalamualaikum, apa hajat cucu datang kemari". Ada keadaan juga, jin/perawat tersebut telah tahu niat hajat pesakit.

--------------------------------------------------------------------------------

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=65717
 
Last edited:
Sponsored Post

Landak_jantan

Active+ Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
3,884
Reaction score
0
Points
20
aku rasa daripada berubat dengan bomoh yang menurun2 ni...
baik berubat dengan doktor jer...
klu doktor pun tak tau, cari jer anak2 murid harun din...:)
 

mj12

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2008
Messages
11,812
Reaction score
0
Points
110
uikss.....

sampai ada 2 thread tuan sconsult....:">

sila...sila....:">
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
uikss.....

sampai ada 2 thread tuan sconsult....:">

sila...sila....:">
sebenarnya, ada yang tak follow thread saka, jadi saya kena buka thread ni sebagai sampingan. Cuma tajuk berlainan, tapi thread utama tetap di SAKA. :)
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
sebenarnya, ada yang tak follow thread saka, jadi saya kena buka thread ni sebagai sampingan. Cuma tajuk berlainan, tapi thread utama tetap di SAKA. :)
terus dan terus bro :)

:)cgrock

Ciri-ciri sebegini perlu kita semua tahu. Sebab masih ramai yang pergi jumpa "bomoh" dan PERCAYA sangat pada bomoh tu atas alasan depa pun jampi guna ayat quran... #:-S
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
terus dan terus bro :)

:)cgrock

Ciri-ciri sebegini perlu kita semua tahu. Sebab masih ramai yang pergi jumpa "bomoh" dan PERCAYA sangat pada bomoh tu atas alasan depa pun jampi guna ayat quran... #:-S
Itulah tipudaya syaitan.....
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
Itulah tipudaya syaitan.....
yup. saya setuju!!!

hm... bro ada cadangan tak bagaimana cara terbaik untuk kita jelaskan kepada mereka yang sampai ke hari ini masih sengaja menjadi "hamba" kepada bomoh-bomoh tu? :-?
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
yup. saya setuju!!!

hm... bro ada cadangan tak bagaimana cara terbaik untuk kita jelaskan kepada mereka yang sampai ke hari ini masih sengaja menjadi "hamba" kepada bomoh-bomoh tu? :-?
ermmm entahlah, lum ada idea, mana tahu kot2 forumer lain ada idea bernas.
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post
Top
Log in Register