Movie Cipta sejarah, ‘Parasite’ filem bahasa asing pertama menang Oscars

CG Sponsors




fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,070
Reaction score
244
Points
123
biasa je cite ni..munkin sbb aku x suka tgk cite Korea yg jenis byk bercakap..lagipon ingatkan cite zombie..
tapi mesej cerita mmg bagus..biasa berlaku kat dunia ni..bole laa bagi teladan kecuali part raba2..haha
 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
61,902
Reaction score
9,726
Points
1,746
Astro AWANI
2 jam ·
"Kita sudah berdepan banyak masalah dengan Korea Selatan dalam isu perdagangan, mereka pula diangkat sebagai Filem Terbaik tahun ini," kata Trump.


Teruk sangat ke filem AS? - Trump cemuh kemenangan filem Parasite di Anugerah Akademi
Bloomberg | Diterjemahkan oleh: Najmi Syahiran Mamat
Diterbitkan pada
Februari 21, 2020 11:29 MYT

Facebook Twitter Email

Teruk sangat ke filem AS? - Trump cemuh kemenangan filem Parasite di Anugerah Akademi

Trump, bagaimanapun, berkata dia lebih memilih filem klasik Hollywood seperti Gone With The Wind (1939) dan Sunset Boulevard (1950) berbanding filem arahan Bong Joon-ho itu. - Gambar fail

PRESIDEN Amerika Syarikat (AS) Donald Trump bertindak mencemuh keputusan Anugerah Akademi yang mengiktiraf filem Korea Selatan, Parasite sebagai Filem Terbaik.

“Adakah anda tonton? Betapa teruknya Anugerah Akademi tahun ini?,” tanya Trump kepada ribuan penyokongnya yang hadir dalam kempen satu perhimpunan di Colorado Springs semalam.

“Dan pemenangnya adalah, filem dari Korea Selatan, apa yang dah berlaku ini?

"Kita sudah berdepan banyak masalah dengan Korea Selatan dalam isu perdagangan, mereka pula diangkat sebagai Filem Terbaik tahun ini? Adakah itu berita baik? Saya tidak tahu,” tegasnya.

Trump, bagaimanapun, berkata dia lebih memilih filem klasik Hollywood seperti ‘Gone with the Wind’ (1939) dan ‘Sunset Boulevard’ (1950) berbanding filem arahan Bong Joon-ho itu.

“Saya ingat filem-filem itu filem terbaik sebelum ini, bukan?


"Tidak. Adakah ia pernah berlaku sebelum ini?” tanya Trump, seperti yang dipetik dari Bloomberg.

Sebelum ini filem berbahasa asing yang pertama kali merangkul empat anugerah di pentas Oscars itu, turut mencetuskan kontroversi apabila terdapat penerbit filem Tamil mengumumkan akan menyaman penerbit filem Parasite atas sebab plagiarisme.


BACA: Penerbit filem Tamil akan saman pengeluar 'Parasite', dakwa plagiat karya

Wakil dari syarikat produksi filem itu, CJ Entertainment, bagaimanapun, berkata pihaknya tidak tahu mengenai isu berkenaan.

BACA: Isu tiru filem Tamil, produksi Parasite tak tahu menahu

Terdahulu, produksi filem Parasite telah mencipta sejarah dengan menjadi filem berbahasa asing pertama memenangi anugerah Filem Terbaik di Oscars, selain turut membawa pulang anugerah Pengarah Terbaik, Skrip Asal Terbaik dan Filem Luar Terbaik.


 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
17,654
Reaction score
3,219
Points
236
lepas download .. ada tengok setakat 1/4 semalam sampai scene maid dia tu keluar rumah, jalan cerita macam slow, tapi kena ada masa duduk tengok .. tengok pun masa makan, dahla mengantuk lepas tu, terus tutup ..

18+ la .. budak2 xsesuai tengok .. nanti ada masa sambung balik tengok ..

:D
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,472
Reaction score
2,110
Points
151
lepas download .. ada tengok setakat 1/4 semalam sampai scene maid dia tu keluar rumah, jalan cerita macam slow, tapi kena ada masa duduk tengok .. tengok pun masa makan, dahla mengantuk lepas tu, terus tutup ..

18+ la .. budak2 xsesuai tengok .. nanti ada masa sambung balik tengok ..

:D

Ye betul. .budak2 x sesuai
 

aeolian

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
3,186
Reaction score
115
Points
48
Astro AWANI
2 jam ·
"Kita sudah berdepan banyak masalah dengan Korea Selatan dalam isu perdagangan, mereka pula diangkat sebagai Filem Terbaik tahun ini," kata Trump.


Teruk sangat ke filem AS? - Trump cemuh kemenangan filem Parasite di Anugerah Akademi
Bloomberg | Diterjemahkan oleh: Najmi Syahiran Mamat
Diterbitkan pada
Februari 21, 2020 11:29 MYT

Facebook Twitter Email

Teruk sangat ke filem AS? - Trump cemuh kemenangan filem Parasite di Anugerah Akademi

Trump, bagaimanapun, berkata dia lebih memilih filem klasik Hollywood seperti Gone With The Wind (1939) dan Sunset Boulevard (1950) berbanding filem arahan Bong Joon-ho itu. - Gambar fail

PRESIDEN Amerika Syarikat (AS) Donald Trump bertindak mencemuh keputusan Anugerah Akademi yang mengiktiraf filem Korea Selatan, Parasite sebagai Filem Terbaik.

“Adakah anda tonton? Betapa teruknya Anugerah Akademi tahun ini?,” tanya Trump kepada ribuan penyokongnya yang hadir dalam kempen satu perhimpunan di Colorado Springs semalam.

“Dan pemenangnya adalah, filem dari Korea Selatan, apa yang dah berlaku ini?

"Kita sudah berdepan banyak masalah dengan Korea Selatan dalam isu perdagangan, mereka pula diangkat sebagai Filem Terbaik tahun ini? Adakah itu berita baik? Saya tidak tahu,” tegasnya.

Trump, bagaimanapun, berkata dia lebih memilih filem klasik Hollywood seperti ‘Gone with the Wind’ (1939) dan ‘Sunset Boulevard’ (1950) berbanding filem arahan Bong Joon-ho itu.

“Saya ingat filem-filem itu filem terbaik sebelum ini, bukan?


"Tidak. Adakah ia pernah berlaku sebelum ini?” tanya Trump, seperti yang dipetik dari Bloomberg.

Sebelum ini filem berbahasa asing yang pertama kali merangkul empat anugerah di pentas Oscars itu, turut mencetuskan kontroversi apabila terdapat penerbit filem Tamil mengumumkan akan menyaman penerbit filem Parasite atas sebab plagiarisme.


BACA: Penerbit filem Tamil akan saman pengeluar 'Parasite', dakwa plagiat karya

Wakil dari syarikat produksi filem itu, CJ Entertainment, bagaimanapun, berkata pihaknya tidak tahu mengenai isu berkenaan.

BACA: Isu tiru filem Tamil, produksi Parasite tak tahu menahu

Terdahulu, produksi filem Parasite telah mencipta sejarah dengan menjadi filem berbahasa asing pertama memenangi anugerah Filem Terbaik di Oscars, selain turut membawa pulang anugerah Pengarah Terbaik, Skrip Asal Terbaik dan Filem Luar Terbaik.


nak jugak si tua ni komen, muka dah la macam tupperware yang baru lepas kena sos pasta tomato.
 

aeolian

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
3,186
Reaction score
115
Points
48
lepas download .. ada tengok setakat 1/4 semalam sampai scene maid dia tu keluar rumah, jalan cerita macam slow, tapi kena ada masa duduk tengok .. tengok pun masa makan, dahla mengantuk lepas tu, terus tutup ..

18+ la .. budak2 xsesuai tengok .. nanti ada masa sambung balik tengok ..

:D
ya, muvi cmni kena tengok sikit2, saya pun 3 kali tengok baru habis, sebab dah tua ni satu hal banyak lagi benda lain nak buat selain dari tengok muvi, zaman2 belajar dulu best la layan muvi lama2.
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
17,654
Reaction score
3,219
Points
236
sambung balik bahagian 2 masa makan tengahari tadi .. tngk sampai maid lama datang balik, ada masuk jumpa suami dia yang dia nyorokkan kat bunker bawah tanah .. awas adegan panas atas sofa ..

tutup, masuk CG .. nanti free kalo sambung part 3 :D
 
Last edited:

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,472
Reaction score
2,110
Points
151
aku dah tengok....

bagi aku, takda la best mana pun movie ni...

tapi still boleh layan....walaupun aku ngantok, tapi aku teruja nk tgk sampai habis...menyebabkan aku tak jadi tidur....

dan aku tak tahu mcm mana diorang MENILAI SESEBUAH FILEM....

tapi ikut pendapat aku (aku bukan pakar dlm industri hiburan)...tapi ni pendapat aku, aku rasa logik jugak filem ni menang oscar...
walaupun aku rasa mcm besye2 je, tapi filem ni sebenarnya banyak unsur-unsur yg kuat...

maksud aku..
- unsur komedi (boleh kata dari awal sampai habis, komedi bersahaja dan menjadi)
- unsur kekeluargaan (dari awal sampai habis ada cerita pasal keluarga miskin dan keluarga kaya)
- unsur masyarakat (masyarakat yg hidup susah, dan masyarakat yg kaya)
- unsur horror/psiko/thriller (boleh kata agak saspen jugak utk sesetengah scene)
- yang paling penting, pengajaran dari filem ni pun agak kuat

yang menjadikan filem ni tak sesuai utk budak2 mungkin dari scene bunuh/psiko tu dan scene sex...

tapi jgn bimbang la...scene sex tu sikit je...dlm 1 minit kalau tak silap..
scene bunuh tu pulak waktu last2 filem...waktu mula2 tu mcm filem biase je...

so, aku tak de anak lagi...aku pun tak tahu korang patut tengok sekeluarga atau tak...
pandai2 lah....
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
17,654
Reaction score
3,219
Points
236
aku dah tengok....

bagi aku, takda la best mana pun movie ni...

tapi still boleh layan....walaupun aku ngantok, tapi aku teruja nk tgk sampai habis...menyebabkan aku tak jadi tidur....

dan aku tak tahu mcm mana diorang MENILAI SESEBUAH FILEM....

tapi ikut pendapat aku (aku bukan pakar dlm industri hiburan)...tapi ni pendapat aku, aku rasa logik jugak filem ni menang oscar...
walaupun aku rasa mcm besye2 je, tapi filem ni sebenarnya banyak unsur-unsur yg kuat...

maksud aku..
- unsur komedi (boleh kata dari awal sampai habis, komedi bersahaja dan menjadi)
- unsur kekeluargaan (dari awal sampai habis ada cerita pasal keluarga miskin dan keluarga kaya)
- unsur masyarakat (masyarakat yg hidup susah, dan masyarakat yg kaya)
- unsur horror/psiko/thriller (boleh kata agak saspen jugak utk sesetengah scene)
- yang paling penting, pengajaran dari filem ni pun agak kuat

yang menjadikan filem ni tak sesuai utk budak2 mungkin dari scene bunuh/psiko tu dan scene sex...

tapi jgn bimbang la...scene sex tu sikit je...dlm 1 minit kalau tak silap..
scene bunuh tu pulak waktu last2 filem...waktu mula2 tu mcm filem biase je...

so, aku tak de anak lagi...aku pun tak tahu korang patut tengok sekeluarga atau tak...
pandai2 lah....
dah abis tgk dah .. saling bunuh membunuh untuk kemewahan dan harta, last2 bapak dia duduk dalam tu jugak, masuk ikut garaj kete lepas teringat CCTV jiran kat situ kan maid lama ada potong wayarnya ..

keliru mana mayat maid lama tu tiba2 hilang xder dalam storyline dan last tu aku x faham skit .. dia beli rumah tu ke? atau saja -saja datang untuk tengok pastu ajak ayah dia balik ..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register