BTC USD 44,813.8 Gold USD 1,747.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

CIMB - Chinese 1st,, Indian 2nd, Malay 3rd ?

dhen

Fun Poster
Joined
May 6, 2006
Messages
801
Reaction score
6
Points
15
CIMB kini bagi aku seakan-akan meletakkan bangsa pelanggan di dalam keutamaan layanan mereka. Mungkinlah tidak keseluruhan sampai ke khidmat kaunter tapi bahagian kelulusan pinjaman bagi aku telah memberi gambaran sedemikian.

Aku tidaklah berhasrat untuk mencetuskan isu perkauman bila membuka thread nih...tp aku geram. Bbrp ari yg lepas aku ada jugak la bukak topik nih kat forum lain yg agak 'cool' tp respond takder. Harap2 kat CG ader yg bole bagi pandangan atau panduan apa tindakan sewajarnya bole dibuat. Aku copy, paste and edit jer la apa yg aku dah tulis seblm nih kat forum lain..Tak larat oo mau mengarang..:D

Mlm ni tadi anak sedara aku call..loan utk dia beli premis perniagaan telah di reject untuk kesekian kali oleh CIMB.. Keputusan kena reject kali ini bolelah dianggap kritikal kerana tempoh 3 bulan untuk mendapatkan pembiayaan yang dibagi oleh pihak pemaju selepas deposit dibayar hampir berakhir..Faedah harian akan dikenakan sekiranya masih berhasrat untuk memiliki premis tersebut. Sekiranya tak jadik pulak...wang deposit akan hangus camtu jer..

Aku tak berapa arif tentang loan nih..so mintak pandangan kengkawan yg lebih arif apa yg perlu dilakukan seterusnya...Refer kat CIMB nyer website...mmg nampak cam kacang tapi urusan sebenarnya macam simpulan tocang..Berikut sedikit huraian kes bagi anak sedara aku nih ( A )..

1. A seorang perempuan berumur 25 tahun...memiliki sebuah syarikat Enterprise. berhasrat membeli sebuah rumah kedai berharga RM250k..

2. Deposit 10% telahpun dibayar kepada pihak pemaju...Baki 90% lagi itulah A memohon pinjaman drp CIMB

3. Akaun syarikat sememangnya dengan CIMB. Carta aliran keluar masuk memang memuaskan dengan baki semasa melebihi RM 400K

4. Segala keperluan dokumen telahpun dipenuhi.

5. Ibu A, seorang pegawai kerajaan bergaji melebihi RM2k telah bertindak menjadi penjamin.

Begitulah lebih kurang...kali ini permohonan tersebut kena reject jugak lagi..kali ini pegawai CIMB berkenaan meminta A membuka akaun ASB dengan CIMB berjumlah minimum RM50k dan meletakkan buku ASB tersebut kat bank sebagai sandaran untuk tempoh sehingga 5 taun.

Persoalan aku..memang sebegini ker syarat2 yang perlu dipenuhi untuk approvekan pinjaman ? Bangsa lain yang sememangnya tidak layak mencarum di dalam ASB pulak bagaimana situasinya ?

Dua hari yang lepas..aku telah menyarankan supaya abang A bersama2 dengan A pergi balik ker CIMB dengan membawa persoalan ini. Menurut abang si A...pegawai cawangan yang menguruskan permohonan pinjaman tersebut mmg berbangsa Melayu. Selps diasak dgn persoalan demikian secara slow talk dia menjelaskan...Pegawai atasannya yg berkuasa meluluskan pinjaman tersebut mmg berbangsa Cha Ya Nun Alif...secara peribadi dia pun tidak tau alasan apa permohonan tersebut kena reject. Dia dengan semangat ingin menolong sesama bangsa telah berusaha sedaya upaya contohnya pegi sendiri beberapa kali ke premis yang hendak dibeli semata2 nak ambik gambar dgn angle terbaik bagi meyakinkan pihak atasan sehingga kini premis tersebut telahpun 100% siap sebagai gambaran permohonan ini serius.

Namun permohonan tersebut tetap kena reject mentah2. Malahan setiap kali kena reject pegawai berkenaan akan summit semula kpd pihak atas beberapa hari kemudian. Tetap reject jugak la jawabnya..Alasan yg dia dapat pun macam2..tp tak berapa kuat sebnrnya antaranya CIMB tak yakin A akan mampu melunaskan hutangnya kerana kebykan biz syarikat A dlm construction. Sok2 klu tak dapat kontrak camner nak bayar kata diaorg..Di waktu yg lain alasan diaorg kerana A tak penah buat loan seblm nih..Dan secara peribadi pegawai CIMB berkenaan juga menyarankan pinjaman dibuat dgn institusi lain selain CIMB..

So mbr CG..tlg2 la bagi pandangan dan cadangan...Klu ader yg keja ngan CIMB pun sila2 la bagi penjelasan..Masa terus berjalan..tempoh 3 bulan untuk mendapatkan pembiayaan hampir berlalu..Selps ni, penalti sebyk RM68 sehari akan dikenakan oleh pemaju sekiranya masih bertahan untuk memiliki premis tersebut dan gagal mendapat pembiayaan bank. Klu tarik diri, depo ngan pemaju sebyk 50k lupus camtu jer la pulak..
 
Sponsored Post

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
nak komen apa ek? saya pn x arif pasal loan ni..
mudah2 an adik sedara tuan akan dpt loan tersebut..
mgkin sebab recession, die reject byk permohonan kot...
 

ketamnakal

Fun Poster
Joined
Apr 28, 2008
Messages
185
Reaction score
6
Points
15
CIMB kini bagi aku seakan-akan meletakkan bangsa pelanggan di dalam keutamaan layanan mereka. Mungkinlah tidak keseluruhan sampai ke khidmat kaunter tapi bahagian kelulusan pinjaman bagi aku telah memberi gambaran sedemikian.

Aku tidaklah berhasrat untuk mencetuskan isu perkauman bila membuka thread nih...tp aku geram. Bbrp ari yg lepas aku ada jugak la bukak topik nih kat forum lain yg agak 'cool' tp respond takder. Harap2 kat CG ader yg bole bagi pandangan atau panduan apa tindakan sewajarnya bole dibuat. Aku copy, paste and edit jer la apa yg aku dah tulis seblm nih kat forum lain..Tak larat oo mau mengarang..:D

Mlm ni tadi anak sedara aku call..loan utk dia beli premis perniagaan telah di reject untuk kesekian kali oleh CIMB.. Keputusan kena reject kali ini bolelah dianggap kritikal kerana tempoh 3 bulan untuk mendapatkan pembiayaan yang dibagi oleh pihak pemaju selepas deposit dibayar hampir berakhir..Faedah harian akan dikenakan sekiranya masih berhasrat untuk memiliki premis tersebut. Sekiranya tak jadik pulak...wang deposit akan hangus camtu jer..

Aku tak berapa arif tentang loan nih..so mintak pandangan kengkawan yg lebih arif apa yg perlu dilakukan seterusnya...Refer kat CIMB nyer website...mmg nampak cam kacang tapi urusan sebenarnya macam simpulan tocang..Berikut sedikit huraian kes bagi anak sedara aku nih ( A )..

1. A seorang perempuan berumur 25 tahun...memiliki sebuah syarikat Enterprise. berhasrat membeli sebuah rumah kedai berharga RM250k..

2. Deposit 10% telahpun dibayar kepada pihak pemaju...Baki 90% lagi itulah A memohon pinjaman drp CIMB

3. Akaun syarikat sememangnya dengan CIMB. Carta aliran keluar masuk memang memuaskan dengan baki semasa melebihi RM 400K

4. Segala keperluan dokumen telahpun dipenuhi.

5. Ibu A, seorang pegawai kerajaan bergaji melebihi RM2k telah bertindak menjadi penjamin.

Begitulah lebih kurang...kali ini permohonan tersebut kena reject jugak lagi..kali ini pegawai CIMB berkenaan meminta A membuka akaun ASB dengan CIMB berjumlah minimum RM50k dan meletakkan buku ASB tersebut kat bank sebagai sandaran untuk tempoh sehingga 5 taun.

Persoalan aku..memang sebegini ker syarat2 yang perlu dipenuhi untuk approvekan pinjaman ? Bangsa lain yang sememangnya tidak layak mencarum di dalam ASB pulak bagaimana situasinya ?

Dua hari yang lepas..aku telah menyarankan supaya abang A bersama2 dengan A pergi balik ker CIMB dengan membawa persoalan ini. Menurut abang si A...pegawai cawangan yang menguruskan permohonan pinjaman tersebut mmg berbangsa Melayu. Selps diasak dgn persoalan demikian secara slow talk dia menjelaskan...Pegawai atasannya yg berkuasa meluluskan pinjaman tersebut mmg berbangsa Cha Ya Nun Alif...secara peribadi dia pun tidak tau alasan apa permohonan tersebut kena reject. Dia dengan semangat ingin menolong sesama bangsa telah berusaha sedaya upaya contohnya pegi sendiri beberapa kali ke premis yang hendak dibeli semata2 nak ambik gambar dgn angle terbaik bagi meyakinkan pihak atasan sehingga kini premis tersebut telahpun 100% siap sebagai gambaran permohonan ini serius.

Namun permohonan tersebut tetap kena reject mentah2. Malahan setiap kali kena reject pegawai berkenaan akan summit semula kpd pihak atas beberapa hari kemudian. Tetap reject jugak la jawabnya..Alasan yg dia dapat pun macam2..tp tak berapa kuat sebnrnya antaranya CIMB tak yakin A akan mampu melunaskan hutangnya kerana kebykan biz syarikat A dlm construction. Sok2 klu tak dapat kontrak camner nak bayar kata diaorg..Di waktu yg lain alasan diaorg kerana A tak penah buat loan seblm nih..Dan secara peribadi pegawai CIMB berkenaan juga menyarankan pinjaman dibuat dgn institusi lain selain CIMB..

So mbr CG..tlg2 la bagi pandangan dan cadangan...Klu ader yg keja ngan CIMB pun sila2 la bagi penjelasan..Masa terus berjalan..tempoh 3 bulan untuk mendapatkan pembiayaan hampir berlalu..Selps ni, penalti sebyk RM68 sehari akan dikenakan oleh pemaju sekiranya masih bertahan untuk memiliki premis tersebut dan gagal mendapat pembiayaan bank. Klu tarik diri, depo ngan pemaju sebyk 50k lupus camtu jer la pulak..


Salam. Saya pun tak arif juga, pernah buat
loan kena reject juga. Tapi bukan CIMB tapi
satu bank yang feymes juga. Namun urusan
saya sama CIMb tak pernah masam mencuka.

Apa yang saya boleh cadangkan saudara
jangan berputus asa. Cuba dan cuba lagi
sampai berjaya.

Mana2 bank selalu tengok performance,
tengok track record dan tengok
background punya history. Apa pernah
miss payment, apa pernah salah kasi
dokumen, apa pernah black listed
semua maklumat kena teliti.

Mungkin benar Cina sama India
selalu kena utamakan sebab
rekod bagus dan salah kita orang
Melayu sendiri selalu buat rekod
tak bagus. Saudara tentu faham
sendiri bukan. Kita selalu diberi
peluang, diberi sokongan dapat
kelebihan tetapi selalu
disalahgunakan.

Soal masalah saudara, saya cadangkan
begini. Bank selalu minta gerenti
maka jalan buka akaun ASB sebagai
jaminan duit mereka dapat kembali
kalau apa2 tak baik terjadi. Kalau
dapat buka akauan, bukalah satu
supaya saudara dapat lulus pinjaman.
Saudara pun sudah mula buat
simpanan di hari tua jadi jaminan
kewangan.

Cara lain, pegi CIMB tempat lain.
Kalau tidak pohon pinjaman tempat
bank lain.

Kalau tak puas hati membara di hati,
CEO dan atasan CIMB masih kalangan
bangsa kita sendiri. Tulis surat
adu masalah ini supaya mereka
dapat sedari ada kakitangan mereka
yang tak professionalisma dan
beretika tinggi.

Orang Islam akan terus istiqomah
kerana setiap kejadian ada hikmah.
Saya doakan saudara dapat hidayah.
 

dhen

Fun Poster
Joined
May 6, 2006
Messages
801
Reaction score
6
Points
15
Salam. Saya pun tak arif juga, pernah buat
loan kena reject juga. Tapi bukan CIMB tapi
satu bank yang feymes juga. Namun urusan
saya sama CIMb tak pernah masam mencuka.

Apa yang saya boleh cadangkan saudara
jangan berputus asa. Cuba dan cuba lagi
sampai berjaya.

Mana2 bank selalu tengok performance,
tengok track record dan tengok
background punya history. Apa pernah
miss payment, apa pernah salah kasi
dokumen, apa pernah black listed
semua maklumat kena teliti.

Mungkin benar Cina sama India
selalu kena utamakan sebab
rekod bagus dan salah kita orang
Melayu sendiri selalu buat rekod
tak bagus. Saudara tentu faham
sendiri bukan. Kita selalu diberi
peluang, diberi sokongan dapat
kelebihan tetapi selalu
disalahgunakan.

Soal masalah saudara, saya cadangkan
begini. Bank selalu minta gerenti
maka jalan buka akaun ASB sebagai
jaminan duit mereka dapat kembali
kalau apa2 tak baik terjadi. Kalau
dapat buka akauan, bukalah satu
supaya saudara dapat lulus pinjaman.
Saudara pun sudah mula buat
simpanan di hari tua jadi jaminan
kewangan.

Cara lain, pegi CIMB tempat lain.
Kalau tidak pohon pinjaman tempat
bank lain.

Kalau tak puas hati membara di hati,
CEO dan atasan CIMB masih kalangan
bangsa kita sendiri. Tulis surat
adu masalah ini supaya mereka
dapat sedari ada kakitangan mereka
yang tak professionalisma dan
beretika tinggi.

Orang Islam akan terus istiqomah
kerana setiap kejadian ada hikmah.
Saya doakan saudara dapat hidayah.

Timakasih atas pandangan, bbrp saranan sememangnya dalam perkiraan..Perasaan marah itu sebenarnya tidak timbul seandainya mendapat reason yg profesional drp mrk. Seandainya diberitahu seberat mana pun asalkan munasabah, kita bole terima. Mana-mana kelemahan Inshallah kita bole perbaiki.

Dalam peringkat skrg mmg tidak timbul masalah form tak lengkap, support document tak power> Company nyer current account ngan CIMB bukan dicreate semata2 untuk memohon pinjaman tersebut. Dah bertahun2 dah wujudnya...dari start mula bertatih hingga mampu berjalan tegak..Pinjaman yg dipohon hanya 207k, simpanan semasa ngan CIMB melebihi 400k.. Permintaan pertama untuk adanya penjamin telahpun dipenuhi..So ndak apakah lagi ? Klu ada pun dan dimaklumkan permintaan tersebut, Inshallah kita usahakan..Ini tidak ada, hanya penolakan yg sementah2nya..
 

vandetta

Junior Member
Joined
Jan 7, 2008
Messages
70
Reaction score
0
Points
6
Kenapa tak cuba bank lain?
Walaupun account syarikat dengan CIMB apa salahnya apply bank lain. Hakikatnya dalam certain loan untuk staff CIMB sendiri perlu apply bank lain dan selepas di luluskan baru CIMB akan transfer kan loan tadi ke CIMB semula.
Biasanya bank akan cuba untuk luluskan loan untuk KPI diorang akhir tahun, tak dapat luluskan kalau memang ada sebab yg kukuh jer.
Cuba bank lain jugak la bro..

BTW, saya staff CIMB, boleh cuba PM saya untuk beberapa persoalan yg saya perlu tahu. TQ.
 

Darkjahatz.inc

Fun Poster
Joined
Jul 22, 2008
Messages
475
Reaction score
0
Points
10
erm.....
macam best je kes nih....
biasa2 kalau buat cimb area town memang kaum makjuj yang handle..
lgpun dorang akan mintak angpow bawah meja kalau nak lulus.. biasa le bisnes ngan depa...
kalau kat pndalaman ckit ye..orang kita...
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,690
Reaction score
361
Points
131
carik je bank lain :mad::-w
 

shila70

Active Member
Joined
Oct 21, 2008
Messages
1,650
Reaction score
0
Points
20
banyak lagi bank kat malaysia ni...cuba ler bank lain lak..tak kan semua reject kot..kalao reject pun mesti diorang ada reason tu kan..
 

tawkeyestate

Active Member
Joined
Jul 6, 2007
Messages
1,642
Reaction score
7
Points
25
Timakasih atas pandangan, bbrp saranan sememangnya dalam perkiraan..Perasaan marah itu sebenarnya tidak timbul seandainya mendapat reason yg profesional drp mrk. Seandainya diberitahu seberat mana pun asalkan munasabah, kita bole terima. Mana-mana kelemahan Inshallah kita bole perbaiki.

Dalam peringkat skrg mmg tidak timbul masalah form tak lengkap, support document tak power> Company nyer current account ngan CIMB bukan dicreate semata2 untuk memohon pinjaman tersebut. Dah bertahun2 dah wujudnya...dari start mula bertatih hingga mampu berjalan tegak..Pinjaman yg dipohon hanya 207k, simpanan semasa ngan CIMB melebihi 400k.. Permintaan pertama untuk adanya penjamin telahpun dipenuhi..So ndak apakah lagi ? Klu ada pun dan dimaklumkan permintaan tersebut, Inshallah kita usahakan..Ini tidak ada, hanya penolakan yg sementah2nya..

akaun ada rm400k tu, buat la od rm200k utk byr cash, then bln2 byr balik kat akaun od cam byr balik pinjaman... ok ka...:D
aku ni melayu tapi kadang2 aku pun heran dgn org bank ni, yg dah sah bangsa lain mmg la diaorg utamakan bangsa dia, ni yg sama bangsa dgn aku pun sikit punya susah nak tlg bangsa sendiri. kalau kita tak tanya dgn sedalam-dalamnya, diaorg pun cerita la permukaan je...:mad:
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register