News China Lancar Percubaan Satelit 6G Pertama Di Dunia

CG Sponsors
Defxz

Fun Poster
Joined
Oct 2, 2010
Messages
349
Reaction score
29
Points
20
1605185397605.pngChina kini benar-benar lebih pantas dalam arena teknologi apabila mereka baru sahaja melancarkan percubaan satelit 6G pertama di dunia ke orbit.

Satelit yang dinamakan University of Electronic Science and Technology of China dilancarkan dari Taiyuan Satellite Launch Center pada 6 November 2020.
Dilaporkan bahawa satelit itu dilengkapi dengan muatan komunikasi satelit terahertz yang dikembangkan bersama oleh universiti tersebut dan sejumlah makmal teratas China.

Menurut pengumuman universiti itu di saluran WeChatnya, ia akan membuat pautan transceiver di platform satelit dan menjalankan percubaan pertama teknologi komunikasi terahertz di angkasa lepas.
Tambahan lagi, satelit itu juga akan digunakan untuk aplikasi bandar pintar, pencegahan bencana, perancangan tanah, perlindungan alam sekitar dan pemantauan pembinaan infrastruktur utama selain 6G.

Projek ini merupakan satu lagi usaha oleh China untuk terus mendahului dalam perlumbaan rangkaian 6G walaupun 5G masih belum dilancarkan pada skala yang lebih luas.
China adalah peneraju teknologi 5G dan perlumbaan ini juga disebabkan sekatan perdagangan antara AS dan China terhadap Huawei dimana Huawei adalah pengeluar 5G terkemuka.
Nampaknya sekatan AS terhadap China tidak memberikan kesan kepada mereka. China juga seperti negara Jepun dan beberapa negara lain yang sudah mengusahakan teknologi 6G.


Sumber: AsiaTimesFinancial via

 
Sponsored Post

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,539
Reaction score
584
Points
126
sendiri buat sendiri klaim
pakai satelite dia jadi satelite internet bukan 6 7 8 9G
1 2 3 4 5G merujuk kepada sistem telekuminikasi tanpa wayar cellular
 
Sponsored Post
Top
Log in Register