champion of champions - versi CG

CG Sponsors




personaliti sukan paling berjaya....


  • Total voters
    0
  • Poll closed .

nuex

Active+ Member
Joined
Feb 23, 2008
Messages
4,039
Reaction score
33
Points
30
pilih ahli sukan yg paling berjaya sepanjang tahun 2008 nih. kat bawah ni dsenaraikan 10 ahli sukan yg berjaya. so sekarang nih kita pilih yg 'berjaya antara yg berjaya'!!

champion of champions..
Choose Your favourite Sports performer from 2008 to decide the Sports Personality to have made the biggest impact on sport in the calendar year 2008.
The criteria for selection are that the "nominee" should have made an "impact" on sport during the year 2008. It is not solely a performance related vote. It is your vote that will decide who wins.

Below, you'll see a list of ten athletes who have excelled in 2008. When voting opens, we're looking for you to decide exactly who was the "Best of the Best."

1. kobe bryant



belian telah membawa team 'Los Angeles Lakers' pegi NBA final dan telah menerima MVP (most valuable player) kerana sumbangan dia. beliau jugak dah bantu USA dlm perfomance beliau utk negara. dan beliau jugak da tersenarai dlm NBA all-star team

2. michael phelps



perenang amerika, mmenangi 8 pingat emas di olimpik 2008 di beijing bru2 nih dan 14 emas sepanjang karier nya. beliau jugak dah memecahkan 7 rekod dunia pada olimpik lalu.

3. cristiano ronaldo



sapa xknal mamat nih?cristiano ronaldo. menyumbat 42 gol dlm sezen lepas brsama manchester united dan telah mmbantu manutd mrangkul juara eropah dan juara liga perdana inggeris. telah mnerima bnyak anugerah berprestij, FIFpro dan ballon d'or.

4. rafael nadal



tahun telah mncatat sejarah apabila roger federer telah trun ke tngga kedua dan beliau telah mnaiki tmpat pertama dalam rangking player lelaki dalam dunia tenis setelah mngalahkan federer dlm ptembungan sengit pada final wimbledon. memenangi emas di beijing, terbuka perancis, lima grand slam,dan beliau telah bertemu dgn roger federer sbnyak 6 kali pada final yg berlainan dlm satu musim.

5. nicol ann-david



warganegara malaysia yg berada di ranking pertama dalam dunia squash dan pertama di asia. memenangi terbuka dunia dan terbuka british. beliau jugak telah menerima DATUK drpd kerajaan pulau pinang.

6. lewis hamilton



memenangi formula 1 musim 2008. pelumba kulit hitam pertama britain dan telah memenangi perlumbaan di Australia, Monaco, Britain, Germany dan China.

7. usain bolt



telah memenangi 100 meter, 200 meter dan 4x400 meter di olimpik 2008. beliau jugak telah memecahkan rekod ketiga2 emas yg telah beliau menangi itu.

8. fernando torres



fernando torres telah mmbantu Sepanyol memenagi euro 08 dgn gol tunggal pda final mnentang german. telah mmcahkan rekod dgn menjaringkan 24 gol bg debut musimnya bg liverpool. berpindah dari athletico madrid dgn rekod perpindahan.

9. tiger woods



harimau kayu nih telah membuat 18-hole play-off pada US Masters. thun 2008 beliau tlah mmnangi 13 kjuaraan utama dan mngalami kecederaan mnyebabkan beliau berehat panjang.

10. valentino rossi



telah mncatat sejarah apabila mmenangi lapan Grand Prix World Championships. memulakan musim dgn Honda dan menjadikan beliau pelumba paling bernilai.





undi...:D
 
Sponsored Post

StanNero

Super Active Member
Joined
Mar 12, 2006
Messages
7,442
Reaction score
164
Points
73
alaahai xperasan nicol david.. dah tervote CR..huhuh
 

hazwan17

Super Active Member
Joined
Nov 24, 2007
Messages
7,442
Reaction score
3
Points
65
nicol david
sokong org malaysia hehe
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,266
Reaction score
524
Points
176
nicol david masih terlalu jauh utk bersaing ngan jaguh2 dlm senarai tu
 

thereds

Super Active Member
Joined
Dec 22, 2006
Messages
5,329
Reaction score
3
Points
65
nicol david paling hebat..
unbeatable sepanjang 2008..
rekod tu..
tak pernah lagi aku dgr pemain dapat menang semua game sepanjang tahun..
memang superb..
cuma sukan squash tu kurang popular..
 

leica

Fun Poster
Joined
Nov 7, 2007
Messages
426
Reaction score
19
Points
25
nicol david paling hebat..
unbeatable sepanjang 2008..
rekod tu..
tak pernah lagi aku dgr pemain dapat menang semua game sepanjang tahun..
memang superb..
cuma sukan squash tu kurang popular..
aku setuju
 

crixerity

Fun Poster
Joined
Jun 20, 2008
Messages
404
Reaction score
0
Points
10
nicol ann david memang gempak...
dah ar rakyat malaysia...WOOOWHO!!
 
Sponsored Post
Top
Log in Register