Cerita Cost Contaiment Yang korang dengar skang di Malaysia!

CG Sponsors




Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
182
Points
78
Salam semua, just wanna to know some good or bad stories mengenai kisah2 "COST CONTAIMENT" yang diamalkan di seluruh pelusuk Malaysia skang akibat kegawatan ekonomi yang dijangkakan akan lebih teruk di masa hadapan. Contohnya ada kilang tutup kat tempat anda ker, pekerja diberhentikan ker, pengeluaran dihadkan ker, overtime dipotong dan sebagainya. Bukan hendak menakutkan kita semua tetapi beringat-ingatlah dahulu di dalam menempuhi "STAGFLATION" yang dijangkakan akan berlaku dalam masa yang agak lama nanti bermula tahun 2009.

Kisah di banting hari nie masa beli paper, tokei kedai Cina cakap kebanyak pengeluar majalah/suratkhabar mengurangkan pengeluaran majalah sebanyak 30% bermula hari ini, they do not want any return magazines or newspaper so much back to them (bahasa senang tak laku ler), so kalau nak baca berita terkini dalam bentuk hardcopy, kena beli majalah/paper cepat ler setiap pagi.

So, as for us, majalah/suratkhabar internet menjadi alternatif. So apa pula kisah di tempat anda!:-?
 
Sponsored Post

eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
Salam semua, just wanna to know some good or bad stories mengenai kisah2 "COST CONTAIMENT" yang diamalkan di seluruh pelusuk Malaysia skang akibat kegawatan ekonomi yang dijangkakan akan lebih teruk di masa hadapan. Contohnya ada kilang tutup kat tempat anda ker, pekerja diberhentikan ker, pengeluaran dihadkan ker, overtime dipotong dan sebagainya. Bukan hendak menakutkan kita semua tetapi beringat-ingatlah dahulu di dalam menempuhi "STAGFLATION" yang dijangkakan akan berlaku dalam masa yang agak lama nanti bermula tahun 2009.

Kisah di banting hari nie masa beli paper, tokei kedai Cina cakap kebanyak pengeluar majalah/suratkhabar mengurangkan pengeluaran majalah sebanyak 30% bermula hari ini, they do not want any return magazines or newspaper so much back to them (bahasa senang tak laku ler), so kalau nak baca berita terkini dalam bentuk hardcopy, kena beli majalah/paper cepat ler setiap pagi.

So, as for us, majalah/suratkhabar internet menjadi alternatif. So apa pula kisah di tempat anda!:-?
kilang sony paksa staff abiskan cuti tahun...wajib...tak ada OT...kalau cuti tahun dah abis boleh amik tahun depan punya...khabar angin kenaikan gaji bulan 4 nanti tak ada...silap2 bonus pun tak ada...
 

brozul

Super Active Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
8,469
Reaction score
28
Points
70
susah cmni...
tmpt saya OT dikurangkan or maybe tkda OT lansung...
tp keje byk camne?
 

lastshark

Active+ Member
Joined
Aug 27, 2007
Messages
4,505
Reaction score
4
Points
25
aiseh.. minyak tulun kilija tade.. olang kine buang... aiseh maa
 

Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
182
Points
78
Susah hidup skang, berniaga lagi baik, tapi masalah modal ler pulak...:-?
 

epbx

Super Active Member
Joined
Jun 9, 2008
Messages
7,015
Reaction score
6
Points
65
kilang kt penang sruh pekerja ambik cuti gak...
pengeluaran susut 50%...bonus sbulan gaji jer...
 

epbx

Super Active Member
Joined
Jun 9, 2008
Messages
7,015
Reaction score
6
Points
65
Susah hidup skang, berniaga lagi baik, tapi masalah modal ler pulak...:-?
susah jg...
takut org semua nak berjimat...
makan kt umah jer...
bercucuk tanam sendiri...
x ada ler pusingan duit...~X(
 

private_eye217

Active+ Member
Joined
Aug 12, 2008
Messages
2,724
Reaction score
47
Points
30
hidup kat mesia makin haru biru..
kenapa?
xkan sebab pendatang asing kot...
bos xda duit..?
baik xyah buka syarikat...
gomen plak apa tindakan?
kurangkan gaji?buang pekerja?
 

Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
182
Points
78
hidup kat mesia makin haru biru..
kenapa?
xkan sebab pendatang asing kot...
bos xda duit..?
baik xyah buka syarikat...
gomen plak apa tindakan?
kurangkan gaji?buang pekerja?
Kena tunggu kesan Rangsangan 7 billion yang diperkenalkan tuh....:D
 

azmimazda

Super Active Member
Joined
Jan 30, 2007
Messages
6,317
Reaction score
1
Points
65
keadaan ekonomi yg sukar melanda dunia.. semua gara2 sistem yahudi laknat laa..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register