Cemuh agama

CG Sponsors
eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
KUALA LUMPUR: Cukup hina bagi umat Islam apabila pemain permainan komputer boleh menghidupkan karekter berasaskan manusia, tetapi menamakannya sebagai Allah, malah lebih meluapkan perasaan marah apabila watak terbabit hanya berseluar dalam.

Mungkin kerana cetek pengetahuan agama menyebabkan segelintir remaja yang gemar melayari permainan komputer secara terus di Internet menjadikannya medan untuk mencaci serta menghina agama.

Mereka sepatutnya menguji kecekapan atau minda, bukannya memburuk-burukkan agama melalui permainan dalam talian berkenaan.

Berdasarkan pendedahan seorang ‘kaki’ permainan komputer, siasatan Harian Metro mendapati wujudnya pemain yang sengaja mempersendakan agama berikutan tiada tapisan mengenai sensitiviti agama atau kaum.

Pemain terbabit yang dikenali sebagai Hazdi berkata, hampir semua permainan di Internet yang pernah dicubanya tidak mempunyai tapisan membabitkan agama atau kaum.

Ini menyebabkan kebanyakan pemain yang didakwanya berusia belasan tahun itu sewenang-wenangnya mencerca dan menghina agama.

“Saya tidak faham dengan pembangun perisian ini. Jika dilihat daripada alamat pertubuhan yang menyediakan permainan terbabit, mereka beroperasi di negara ini, malah dipercayai berdaftar dengan MSC.

Bagaimanapun, mereka langsung tidak peka terhadap sensitiviti agama.

Dia yang sering berkunjung di kafe siber untuk bermain permainan komputer berkata, pembuat perisian sepatutnya membuat tapisan terhadap nama watak sama ada dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris bagi menjaga sensitiviti agama di negara berbilang kaum ini.

“Janganlah benarkan pemain sesuka hati menamakan watak yang dihidupkan bagi mengelak tindak balas daripada pihak tertentu,” katanya.

Kata Hazdi, ada permainan membabitkan beberapa pemain yang melayari permainan berkenaan di tempat lain.

Ketika berbual, pemain sengaja memaki-hamun kaum tertentu dan bercakap perkara lucah.

Dia seterusnya mengesan sesetengah pemain senior secara terus di Internet itu suka menjerat pemain baru untuk mendapatkan wang atau kad tambah nilai.

Situasi itu boleh dilihat apabila pemain senior itu menawarkan barangan yang boleh ditukar dengan kad tambah nilai atau wang.

“Kebanyakan pemain senior itu pelajar sekolah. Jadi mereka sememangnya tidak mempunyai sumber kewangan tetap untuk berkunjung di kafe siber. Disebabkan itu, mereka berani menipu pemain baru dengan menawarkan barangan yang boleh ditukar dengan kad tambah nilai atau wang yang dibayar menerusi akaun bank.

“Penipuan itu pernah terjadi kepada beberapa rakan saya ketika mula-mula mencuba permainan. Apabila mereka menyerahkan nombor pin kad tambah nilai yang diminta untuk ditukarkan dengan barangan dipersetujui, pemain senior itu tiba-tiba memutuskan talian.

“Ini menyebabkan rakan saya itu kerugian ratusan ringgit. Mengikut dakwaan mengatakan ada mangsa kerugian ribuan ringgit,” katanya.


Kena amik tindakan tegas dan segera...
 
Sponsored Post

iorichee

Active+ Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
4,681
Reaction score
11
Points
25
baik berhenti main benda alah yg x de fekdah nie...
 

building

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Apr 2, 2007
Messages
9,831
Reaction score
57
Points
70
apsal x dedahkan nama game tu?
 

alep

Fun Poster
Joined
Oct 6, 2008
Messages
498
Reaction score
16
Points
15
bdak skrg nie maen je game tp xtaw ape2.............
 

rasna

Freshie
Joined
Dec 23, 2008
Messages
11
Reaction score
0
Points
3
ran online..kaki online game mesti tau game nie..die nier seantero ngan dota, myrosso n etc..
 

nash_d

Active Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
2,287
Reaction score
0
Points
20
ran online..kaki online game mesti tau game nie..die nier seantero ngan dota, myrosso n etc..
kalau game ni...aku tak pernah cuba... kalau dota tu...biasa lah... :eek:
 

alluring_angel

Fun Poster
Joined
Jun 27, 2008
Messages
995
Reaction score
76
Points
20
terkejut gak aku tgk paper tadi...nama pada karektor watak dalam game tu diberi nama Allah..mcm x der nama lain..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register