BTC USD 36,015.4 Gold USD 1,842.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Investor Chat Cash sejuta: Ada cadangan?

teapear

Active Member
Messages
2,199
Joined
Jan 25, 2009
Messages
2,199
Reaction score
369
Points
51
Salam semua..

Inshaa Allah tahun depan suami akan dapat keluar EPF anggaran dalam satu juta.. sekarang tgh bincang2 dengan suami apa nak buat dengan duit tu untuk kembangkan lagi

Paling senang yang kami fikirkan ialah letak semua dalam ASB dengan (400k di ASB saya dan 400k di ASB suami, 200k di ASB anak). So dari dividen setiap bulan dapat around RM4,100. Ini paling mudah, in fact sebenarnya dah cukup untuk kami.

Tapi kalau rakan-rakan kat sini ada cadangan lain yang lebih baik boleh la utarakan di sini ya. Terima kasih.

Kalau aku,

First sekali aku akan invest pada diri..
Iaitu kesihatan..
Ye lah, dah kerja penat2 selama ni tapi kesihatan tak terjaga..
Ramai orang suka invest pada kereta, rumah..tapi invest pada diri sendiri tak mahu..
Beli alat exercise, macam treadmill, basikal etc..
Dan juga invest barang makanan kesihatan organic, berries, sayuran organic, ikan salmon..etc
Asalkan bukan produk2 kesihatan yang mengarut tu..

Seterusnya invest untuk kenangan keluarga..
Travel lah ke sana-sini bersama keluarga..
Kenangan ini akan terpahat sampai bila2 terutamanya pada anak2 dan cucu..

Hati2 invest pada bisnes2... sebab mindset bekerja dan berniaga ni lain..
Kalau nak buat bisnes juga buat bisnes kecil2 lah je.. yang modal tak lebih RM5K..
Kalau bisnes tu hangus so tak rasa sangat kepedihan hilang modal tu..
Bisnes yang sesuai mcam jual nasi lemak, dan masakan2 ringan..

Try migrate ke kampung dan beli tanah dalam 3-5 ekar..
Usahakan tanah tu dengan tanam buah2an macam pisang etc..
Boleh juga buat kolam kecil dan ternak ikan talapia dan keli..
Mungkin kos ni dalam rm80k-200k.
Tapi kalau diusahakan dengan betul, rm5k bulan2 tak lari..

Dan juga invest 30-50k untuk rumah burung walit..
Sekarang memang pasaran agak slow, tapi 2-3 tahun akan datang pasaran mungkin akan naik balik..

So baki 200-300k tu boleh simpan dalam ASB sebagai duit kecemasan..
 
Sponsored Post

Name:

Active Member
Messages
2,240
Joined
Dec 25, 2012
Messages
2,240
Reaction score
309
Points
51
ASB paling selamat ...tak yah pening2...
 

sakura-chan

Freshie
Messages
45
Joined
Jan 21, 2016
Messages
45
Reaction score
6
Points
11
Kalau aku,

First sekali aku akan invest pada diri..
Iaitu kesihatan..
Ye lah, dah kerja penat2 selama ni tapi kesihatan tak terjaga..
Ramai orang suka invest pada kereta, rumah..tapi invest pada diri sendiri tak mahu..
Beli alat exercise, macam treadmill, basikal etc..
Dan juga invest barang makanan kesihatan organic, berries, sayuran organic, ikan salmon..etc
Asalkan bukan produk2 kesihatan yang mengarut tu..

Seterusnya invest untuk kenangan keluarga..
Travel lah ke sana-sini bersama keluarga..
Kenangan ini akan terpahat sampai bila2 terutamanya pada anak2 dan cucu..

Hati2 invest pada bisnes2... sebab mindset bekerja dan berniaga ni lain..
Kalau nak buat bisnes juga buat bisnes kecil2 lah je.. yang modal tak lebih RM5K..
Kalau bisnes tu hangus so tak rasa sangat kepedihan hilang modal tu..
Bisnes yang sesuai mcam jual nasi lemak, dan masakan2 ringan..

Try migrate ke kampung dan beli tanah dalam 3-5 ekar..
Usahakan tanah tu dengan tanam buah2an macam pisang etc..
Boleh juga buat kolam kecil dan ternak ikan talapia dan keli..
Mungkin kos ni dalam rm80k-200k.
Tapi kalau diusahakan dengan betul, rm5k bulan2 tak lari..

Dan juga invest 30-50k untuk rumah burung walit..
Sekarang memang pasaran agak slow, tapi 2-3 tahun akan datang pasaran mungkin akan naik balik..

So baki 200-300k tu boleh simpan dalam ASB sebagai duit kecemasan..

Actually dulu suami mmg pernah buat bisnes.. tak boleh cakap kat sini bisnes apa sebab bisnesnya niche, dia sorang je Melayu buat masa tu, takut ada orang dalam ni yang kenal dia haha.. rasanya dalam 200k jugak dia invest masa tu kat bisnes dia. Tutup, sbb growth masa tu sangat slow, cash flow tak berapa bagus, bisnes terpaksa tutup sblm sempat betul2 berkembang... Kata suami, "i started to early".. sekarang niche yg dia usahakan tu baru betul2 boom.. bisnes ni mmg ada dlm perancangan suami, tapi untuk saya kalau dia nak buat, hanya dengan modal tak lebih 20k.. retirement money is too expensive to waste on something yg bg saya agak berisiko

Ada juga perkara lain dalam perancangan yg tak melibatkan byk modal. Contoh, training n consultancy- cuma zaman covid ni byk bisnes tak jalan sbb mcm2 SOP.. in fact suami byk buat bisnes dengan event, sekarang zero income sebab event companies sekarang byk bungkus haha. Booking semua cancel . So income pun jadi zero haha. Training n consultancy pun camtu gak, selagi covid tak reda, mmg tak boleh jalan..

Burung walit tu menarik juga cuma tak pasti suami minat ke tak. Dia kalau nak bisnes mmg bisnes bidang yg dia minat je..

Dari segi self indulge tu mmg macam2 dah merancang untuk tahun depan..tapi itulah selagi covid tak reda, nak buat apa2 pun susah.. to be honest sekarang kami dengan 2k pun boleh hidup termasuk bayar sewa rumah tapi jimat cermat gila.. kalau 4k rasanya kami dah boleh mewah haha.. sebab dah biasa live below means..

Sekarang ni aim selain dari nak tambah sumber pendapatan, saya aim juga untuk membalas balik jasa2 parents, belanja keluarga2 terdekat dan orang tersayang, dan dalam masa yg sama kami sedang jalankan satu projek untuk kemashlahatan orang Melayu- sesuatu untuk mendidik anak bangsa menjadi bangsa terdidik.. ini dalam perancangan bisnes juga.. tapi this one is more than money, its more about responsibility towards the society

Apa pun saya terbuka kepada sebarang cadangan 😊
 

blessme81

Fun Poster
Messages
354
Joined
Dec 17, 2007
Messages
354
Reaction score
0
Points
20
Salam semua..

Inshaa Allah tahun depan suami akan dapat keluar EPF anggaran dalam satu juta.. sekarang tgh bincang2 dengan suami apa nak buat dengan duit tu untuk kembangkan lagi

Paling senang yang kami fikirkan ialah letak semua dalam ASB dengan (400k di ASB saya dan 400k di ASB suami, 200k di ASB anak). So dari dividen setiap bulan dapat around RM4,100. Ini paling mudah, in fact sebenarnya dah cukup untuk kami.

Tapi kalau rakan-rakan kat sini ada cadangan lain yang lebih baik boleh la utarakan di sini ya. Terima kasih.

Saya ada proposal,low risk invesment.
Involved dalam saham guna pro trader.
15%-20% monthly.

Wasap no saya,Zul 0177576747.
 

SMI6

Active+ Member
Messages
3,876
Joined
Jan 3, 2016
Messages
3,876
Reaction score
920
Points
86
Actually dulu suami mmg pernah buat bisnes.. tak boleh cakap kat sini bisnes apa sebab bisnesnya niche, dia sorang je Melayu buat masa tu, takut ada orang dalam ni yang kenal dia haha.. rasanya dalam 200k jugak dia invest masa tu kat bisnes dia. Tutup, sbb growth masa tu sangat slow, cash flow tak berapa bagus, bisnes terpaksa tutup sblm sempat betul2 berkembang... Kata suami, "i started to early".. sekarang niche yg dia usahakan tu baru betul2 boom.. bisnes ni mmg ada dlm perancangan suami, tapi untuk saya kalau dia nak buat, hanya dengan modal tak lebih 20k.. retirement money is too expensive to waste on something yg bg saya agak berisiko

Ada juga perkara lain dalam perancangan yg tak melibatkan byk modal. Contoh, training n consultancy- cuma zaman covid ni byk bisnes tak jalan sbb mcm2 SOP.. in fact suami byk buat bisnes dengan event, sekarang zero income sebab event companies sekarang byk bungkus haha. Booking semua cancel . So income pun jadi zero haha. Training n consultancy pun camtu gak, selagi covid tak reda, mmg tak boleh jalan..

Burung walit tu menarik juga cuma tak pasti suami minat ke tak. Dia kalau nak bisnes mmg bisnes bidang yg dia minat je..

Dari segi self indulge tu mmg macam2 dah merancang untuk tahun depan..tapi itulah selagi covid tak reda, nak buat apa2 pun susah.. to be honest sekarang kami dengan 2k pun boleh hidup termasuk bayar sewa rumah tapi jimat cermat gila.. kalau 4k rasanya kami dah boleh mewah haha.. sebab dah biasa live below means..

Sekarang ni aim selain dari nak tambah sumber pendapatan, saya aim juga untuk membalas balik jasa2 parents, belanja keluarga2 terdekat dan orang tersayang, dan dalam masa yg sama kami sedang jalankan satu projek untuk kemashlahatan orang Melayu- sesuatu untuk mendidik anak bangsa menjadi bangsa terdidik.. ini dalam perancangan bisnes juga.. tapi this one is more than money, its more about responsibility towards the society

Apa pun saya terbuka kepada sebarang cadangan 😊

kalau bussiness sorang je melayu lain cha ya nun alip, mmg terusk sis, especially kalau distributor pun org dia. sampai satu tahap kalau diorg nak melingkup kan business kita dia start main harga. ada masa ada yg spoilt kan market dgn turunkan harga tak masuk akal.

tapi tu la org kita ni pun ingat diorg tu pandai sgt meniaga, kawan sy masuk open market business ****** kereta siap, cha ya nun alip call marah siap tanya mana dapat brg, bila dinner company satu malaysia cuma ada dua org je melayu sorg johor dgn kawan sy area bukit jalil dia skg dia ada dua kedai bukit jalil dan dengkil.

utk company event management mmg sakit skg ni, modal starting pun blh tahan, berebut job pun ye, kos nak sewa letak barang pun satu hal, upah pekerja dll.

kalau consultancy sis kene cuba kerja dulu, baru tau nature kerja dia mcm mana atleast 1 - 2 years. kalau sis blh in dengan nature kerja sebagai consultant baru cuba ambil lesen compatence utk buka company / firm.Kalau properties blh cuba ambil di inspens, utk safety and health dekat NIOSH.

or sis juga blh cuba sewa sapa2 pemegang lesen compatence yang kekurangan modal utk buka firm, diorg akan jadi prinsipal kepada syarikat dan sis sebagai investor yang manage firm.

lepas tu cuba la sis selalu bersedakah dan buat amal jariah insya allah, tu sebagai satu cara nak kembangkan perniagaan. kadang-kadang benda unexpected sis akan terima sebagai balasan yang baik.

sekadar pendapat sahaja.
 

abah5851

Active+ Member
Messages
2,808
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,808
Reaction score
253
Points
51
Balik kampung...rehat lah.. kalau Muslim cari bisnes yang mudah beribadat... bela lah binatang ternakan atau tumbuhan.. senang jaga binatang/tumbuhan dari jaga orang ni...hihihiii
 

lah7772

Active Member
Messages
2,017
Joined
Jan 14, 2011
Messages
2,017
Reaction score
10
Points
30
Assalamualaikum.. Kami mencari pelabur yang ingin sama² membina kejayaan bersama syarikat kami.. Syarikat kami menjalankan beberapa perniagaan antaranya Restaurant Marrybrown, Pusat Bowling, Kedai Emas, Courier, Fresh Mart & Seafood Restaurant. Restaurant Marrybrown kami berada di Taman Universiti Skudai , Kangkar Pulai & Iskandar Puteri (dlm proses renovasi) dan akan membuka 20 cawangan Marrybrown dalam masa terdekat..

Kami ingin menawarkan saham dengan pulangan 10% (fixed) setiap tahun.. segala urusan dan dokumen hitam putih akan dibuat di Pejabat kami.. ingin mengetahui lebih lanjut blh hubungi kami 0177212721 atau https://fndempirecapital.wasap.my/

Terima Kasih 😇
13C6CB87-A4BC-458E-AC9E-C6DC8821C7FD.jpeg
E7C43C52-5B79-4D8D-85C7-D9D7DB567232.jpeg
34A569EE-D755-4A4F-BCE1-9F8BA1255EDC.jpeg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register