CariGold new forum board 2019

CG Sponsors




Dann

Administrator
Staff member
Joined
Nov 19, 2005
Messages
3,194
Reaction score
1,834
Points
101
Salam @Dann .. bos, tahniah CG Team atas fungsi Telegram baru tadi, saya pun guna Telegram tapi memang jarang daripada Whatsapp .. nak tahu apa kelebihannya? saya / fellow member dapat makluman jika ada topik / reply dan sebagainya?

:unsure:
Great news lebih kpd pengguna iphone since semua notification (spt di atas tu) akan dpt dihantar ke Telegram dan seterusnya muncul di skreen iphone kita.



Untuk pengguna Android mmg dah sedia ada dpt direct notification dari forum, so tak perlu utilise penggunaan Telegram pun takpe unless kalau berminat utk hantar notification ke situ.
lagi satu team, sejak topik 5G saya dipindahkan dari Internet World ke Networks & Broadband, tidak dapat saya kemaskini reply baru .. jadi tertangguh di reply yang ke 52 sebab tiada butang Mark As Update, xder pun takperla, malas jugak saya nak tekan2 :D ..

Okay skrg should be dah ada Mark As Update di subforum Network, Broadband.
 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
270,149
Reaction score
9,984
Points
2,226
Great news lebih kpd pengguna iphone since semua notification (spt di atas tu) akan dpt dihantar ke Telegram dan seterusnya muncul di skreen iphone kita.



Untuk pengguna Android mmg dah sedia ada dpt direct notification dari forum, so tak perlu utilise penggunaan Telegram pun takpe unless kalau berminat utk hantar notification ke situ.


Okay skrg should be dah ada Mark As Update di subforum Network, Broadband.
Baiklah
Ada dapat jgk noti utk paka Telegram
Saya pengguna android memang dah selalu dapat noti dari CG jika ada org reply thread/mention/like komen
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
16,315
Reaction score
3,057
Points
236
setiap kali dah lepas "tick" ke semua fungsi notification Telegram, ianya "untick" balik selepas beberapa session secara automatik.. tak tau kenapa :unsure:

check balik dalam Preferences, semua dah "untick" ..

 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
16,315
Reaction score
3,057
Points
236
setiap kali dah lepas "tick" ke semua fungsi notification Telegram, ianya "untick" balik selepas beberapa session secara automatik.. tak tau kenapa :unsure:
check balik dalam Preferences, semua dah "untick" ..
UPDATE

ok dah boleh dah terima notification kat Telegram, ada masalah teknikal dibahagian saya sebenarnya :D

nak tanya Admin, bila kita klik link kat Telegram tu, ianya akan re-route kepada internal browser, katakan saya tersedia login di komputer guna WiFi dan login pada masa sama guna broadband kat telefon, sudah dikira guna dua tempat berbeza (multiple login same ID) ..

adakah suspend / ban account seperti sebelum ni ? .. just for confirmation .. TQ

 

Dann

Administrator
Staff member
Joined
Nov 19, 2005
Messages
3,194
Reaction score
1,834
Points
101
UPDATE

ok dah boleh dah terima notification kat Telegram, ada masalah teknikal dibahagian saya sebenarnya :D

nak tanya Admin, bila kita klik link kat Telegram tu, ianya akan re-route kepada internal browser, katakan saya tersedia login di komputer guna WiFi dan login pada masa sama guna broadband kat telefon, sudah dikira guna dua tempat berbeza (multiple login same ID) ..

adakah suspend / ban account seperti sebelum ni ? .. just for confirmation .. TQ

Sama sekali tidak ada masalah dan tidak related dgn isu multiple ID. Do not worry ;)

P/s: Thought you guna android mobile? Tapi still mahu notification dari Telegram juga ya.
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
16,315
Reaction score
3,057
Points
236
Sama sekali tidak ada masalah dan tidak related dgn isu multiple ID. Do not worry ;)
P/s: Thought you guna android mobile? Tapi still mahu notification dari Telegram juga ya.
noted with many thanks bos for help and clarification, just untuk kepastian saja soalan tu sbb bila tiada kerja saya ada dirumah guna WiFi untuk PC & Mobile (Single IP), risau tanpa perasan saya guna WiFi (untuk PC) dan Broadband (untuk Mobile) untuk akses forum CG dimana multple login dan IP akan trigger pada log bos nanti ..

tapi satu sahaja saya perasan, yang saya tidak dapat reply kepada BOT .. tapi perlu buka link topik tersebut dan reply melalui forum board CG (screenshot dibawah), betul kan bos?



senang juga dapat notification melalui CG BOT @ Telegram dapat monitor topik dan reply saya, harap rakan lain pun boleh cuba dan guna fungsi ini;

 

Dann

Administrator
Staff member
Joined
Nov 19, 2005
Messages
3,194
Reaction score
1,834
Points
101
tapi satu sahaja saya perasan, yang saya tidak dapat reply kepada BOT .. tapi perlu buka link topik tersebut dan reply melalui forum board CG (screenshot dibawah), betul kan bos?
Ye, hanya notification saja.

senang juga dapat notification melalui CG BOT @ Telegram dapat monitor topik dan reply saya, harap rakan lain pun boleh cuba dan guna fungsi ini;
Sama saja fungsi dapat direct notification dari Android phone tanpa perlu install Telegram. Cuma boleh retrieve/keep banyak notification history di Telegram.
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,037
Reaction score
498
Points
96
pada FORUM ada logo G itu tak keluar pop-up menu forums shotcut. susah nak pi forum lain.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
270,149
Reaction score
9,984
Points
2,226
Ye, hanya notification saja.



Sama saja fungsi dapat direct notification dari Android phone tanpa perlu install Telegram. Cuma boleh retrieve/keep banyak notification history di Telegram.
Sekarang cukup ON kn notification kt CG je
Utk tgk info dan aktiviti thread yg kita follow 👍
 
Sponsored Post
Top
Log in Register