Cara2 mengeksploitasi diri supaya rajin baca quran.

CG Sponsors




hj_maikel

CG Top Poster Club
Joined
May 19, 2010
Messages
29,707
Reaction score
2,256
Points
191
Alhamdulillah...ji saya nak join aji laa...

Grup tadarus ada giliran tak juz berapa?

Saya memang perlahan ji...

bunyi hurup pon masih byk xbrapa betul sebutan nie...harap ji bleh tunjuk ajar....

Ji ahli cg 2010....kita ahli baru 2016... :)
tadarus online takde lagi... 😅
Dlm hal ini hnya utk mengajak/menyokong utk terus baca quran..
Baca pelan2 dan sikit2 takpe nnti insyaallah lama2 boleh lancar...
 
Sponsored Post

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,233
Reaction score
216
Points
38
Belum ada grup tadarus tak bermakna cg tak talaqqi kan... :D

Ji start juz 9 yer...nnti aji bg tau saya behenti mana saya pulak sambung pelan2...

Pelan2 saya tue amik masa lama gak laa..saya cuba compress jadi express johor bahru - penang...

Pastu saya stop sy roger sini bgtau aji...on (x) on nie ji?

p/s: Dgr mengaji skrg nie saya mcm semgt sket wpon sedar diri nie membaca kelaut...xpelah...kelaut pon 1 huruf dikira 1 pahala kan ji...alip mim wau...sarkas? salah kan ji... :ROFLMAO:

tadarus online takde lagi... 😅
Dlm hal ini hnya utk mengajak/menyokong utk terus baca quran..
Baca pelan2 dan sikit2 takpe nnti insyaallah lama2 boleh lancar...
 

hj_maikel

CG Top Poster Club
Joined
May 19, 2010
Messages
29,707
Reaction score
2,256
Points
191
Belum ada grup tadarus tak bermakna cg tak talaqqi kan... :D

Ji start juz 9 yer...nnti aji bg tau saya behenti mana saya pulak sambung pelan2...

Pelan2 saya tue amik masa lama gak laa..saya cuba compress jadi express johor bahru - penang...

Pastu saya stop sy roger sini bgtau aji...on (x) on nie ji?

p/s: Dgr mengaji skrg nie saya mcm semgt sket wpon sedar diri nie membaca kelaut...xpelah...kelaut pon 1 huruf dikira 1 pahala kan ji...alip mim wau...sarkas? salah kan ji... :ROFLMAO:
ehhh bkn start juz 9, saya dah selesaikan juz 9.. skrg dah start juz 11 ayat 94 surah at taubah.. biasa saya cuba ringankan membaca lepas solat magrib... 😅
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,233
Reaction score
216
Points
38
Yerr ker ji...baik2...abis aji juz 11 saya sambung ji juz 12...saya mohon izin nie?

Cuma jgn bising laa ji saya baca slow2...mcm aji biasa lepas solat terus mengaji...saya tak sebgitu tawaduk mcm tue...

Saya ngaji bila lepas isi perut nie...kalo pagi lepas pekena lontong dengan kopi pak belalang...

Kalo tgh hari lepas asam pedas dengan teh ais padu...

Biasalah ji budak baru belajar ngaji kena suap dulu baru mantap sket kan... :D

p/s: kalo mlm? ngaji belah malam nie lemah sket ji...ehh jgn ingat lemah yang tue ji...yg TUE steady ji... :LOL:

ehhh bkn start juz 9, saya dah selesaikan juz 9.. skrg dah start juz 11 ayat 94 surah at taubah.. biasa saya cuba ringankan membaca lepas solat magrib... 😅
 

fuhrer_69

Active Member
Joined
Sep 18, 2013
Messages
2,025
Reaction score
217
Points
43
bolehke kita buat macam solat? genapkan 40hari berturut2.

kalau hari ke 38 tak solat, kene kira semula dari hari pertama (kira reset count la).
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,233
Reaction score
216
Points
38
Adoii bos...awk tembak tadarus arab nie tinggi sangat laa... geng sanad tinggi...

Saya baru nak masuk kelas dengan abg aji maikel nie...

Saya memang suka makan putu mayam bos...

tp jgn laa tembak dialog geng putu payam nie...tak paham saya...

p/s: Fedup pulak saya mcm nie bos...kamon bos...cari laa yg merdu sket..misary ker...sudais ker...imam jibril ker... :LOL:

Tadarus fatiha

 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,917
Reaction score
173
Points
83
aku pun baru berjinak nak baca al-quran sejak ramadhan hari tu, dr merangkak alhamdulillah da lancar sikit demi sedikit. Akhir tahun hari tu ade nak join kelas tp terkandas sikit cita2 sebab kekangan kerja. Sekarang ni sehari lepas maghrib or isya biasakan baca setiap hari walau dpt sedikit. Next bercadang nak ikut kelas juga nak betulkan bacaan yg silap.
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,233
Reaction score
216
Points
38
InshaALLAH bos..

Kalo nak citer bab merangkak nie boleh gak terer lagi bos..

Saya nie kelas bunyi huruf pon failed bos...

Abis kena ulang kat part lidah tue...naik terkehel saya dibuatnya...

Kita dah laa b3b4l mmg xboleh bunyi yg betul abis diulang ulang ulang...

Fedup pon ada bos..serius bos...saya serius bos....

Tapi saya pasrah dan ckp pd diri - aku berhenti cikgu tak rugi tapi aku yang rugi...

Dah laa b3b4l dan tambah lagi rugi -->> agak2 jadi apa ya bos... :ROFLMAO:

aku pun baru berjinak nak baca al-quran sejak ramadhan hari tu, dr merangkak alhamdulillah da lancar sikit demi sedikit. Akhir tahun hari tu ade nak join kelas tp terkandas sikit cita2 sebab kekangan kerja. Sekarang ni sehari lepas maghrib or isya biasakan baca setiap hari walau dpt sedikit. Next bercadang nak ikut kelas juga nak betulkan bacaan yg silap.
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
11,480
Reaction score
2,006
Points
201
Sama2 lah kita menghayati surat cina ini


;)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register