Cara2 mengeksploitasi diri supaya rajin baca quran.

CG Sponsors




hj_maikel

CG Top Poster Club
Joined
May 19, 2010
Messages
29,707
Reaction score
2,256
Points
191
Mana yg belum mulakan moh ler mulakan hari ini...
Insyallah kalau kita sama2 istiqamah akan kita khatam quran ramai2 secara berjemaah di cg ni.. insyallah...

:)cgrock
Assalamualaikum wbt,

Agak lama aku tk menulis dan berkongsi info di section ni... :D
Pada hari ini aku nk kongsikan satu teknik bagaimana utk mengekploitasi pemikiran diri supaya rajin baca quran dan teknik2nya dgn cara mudah dan simple khas utk yg suka membaca watsaap, media sosial, cg yakni yg tak lekang dgn henpon...

Bagaimana nk mulakan..??

1) mesti ada henpon
2) mesti ada data

(Kalau dah kaki fb, media sosial mestilah ada 2 benda tu kan... :D )

Ok, kenapa aku khas kepada yg kaki2 tersebut, ekceli sesapa pun boleh cuma ini lebih kpd cara utk mereka shj... maksudnya disini korang kena study memikirkan diri sendiri dalamnsatu hari berapa kali dan berapa kerap diri tu akan bukak henpon utk membaca atau respond benda2 tu semua dan berapa jam.. kalau korang boleh perabihkan dan luangkan dan peruntukakn masa bagi benda2 tu dgn kerap dan byk kenapa tak boleh luangkan utk diri sendiri masa itu utk baca quran paling sikit satu atau dua muka surat setiap hari lagi byk lagi bagus... utk baca quran bagi 1 atau 2 muka surat bg yg lancar rasanya tak smpai 5 minit.. bagi yg beginner mungkin lambat sikit tapi takpelah nama pun beginner yg penting ada permulaan.. :D

So mcm mana..?? Macam yg aku praktikkan aku pilih satu web site cthnya

http://www.searchtruth.com/quran_reading/quran.html?page=533&page_size=2&page_style=1

Aku bukak guna safari, lepas setiap kali baca aku biarkan je dlm safari tu esoknya aku smbung balik esoknya smabung balik dan mcm tu lah seterusnya setiap hari.. waktu yg aku luangkan pula biasanya waktu magrib.. kadang2 masa boring menunggu sorang tika tkde org jika diluar rumah.. maksudnya kalau biasanya kita guna masa terluang tu byk kearah media sosial etc why not kita spend sikit je masa tu utk baca quran...

Ok kenapa aku guna websit diatas..? Sbb dia guna image dan tulisannya ada kaler2 memudahkan membaca utk kenal yg panjang dan pendek dan mana yg perlu dipanjangkan dan dipendekkan..

Utk permulaan mcm mana nk tau panjang pendek guna kaler2 tu, bukak utube pilih satu surah cthnya almulk spt dibawah, then peratikan satu2 setiap ayat dia.. pelan2 insyallah lama2 paham...


Benda ni kena biasakan mcm kita baca fb baca cg etc insyallah pelan2 kita boleh layan.. yg utama kena ada permulaan..

Moga bermanfaat ye.. :D

Ps: dibawah adalah link website yg korang kena simpan dalam safari sbagai rujukan cara2 baca quran...

Utk mudahkan semakan bacaan utk rujukan..

nak berkongsi gak.. utk kebaikan kita bersama.. tq tn hj..

https://quranicaudio.com/quran/5
http://belajarbacaalquran.com/tanda-baca-al-quran/

http://amalan-harian.blogspot.my/2016/03/cara-bacaan-hamzah-di-dalam-al-quran.html?m=1

Alquran mengandungi 604 muka surat, kalau kita amal satu 2 muka surat (+/-) ada hari dan waktu yg mungkin miss insyallah dlm setahun korang akan khatam quran tu...

Kalau kita boleh baca cg, fb, lain2 media sosial bermuka2 surat dan berjam2 lamanya dihenpon kenapa kita tak boleh peruntukan lebih kurang 5 minit shj utk baca quran..

Manfaat dia bila kita baca setiap hari hnya yg pengamal jer yg boleh rasa dan tahu.. nk tahu kenalah baca.. :D

Gagap, lidah keras, tak kenal huruf, sebut tak betul, takut salah dan berdosa sbb nnti salah makna jgn jadikan itu sebagai penghalang mahupun alasan utk korang memulakan langkah pertama utk cinta rajinnbaca quran... dari kesilapan insyallah jika amal lama2 akan lancar akan fasih...

Insyallah cubalah...
Pada hari ini kita tak pernah lekang dgn henpon.. kejap2 bukan henpon kejap2 bukak henpon tengok cg tengok fb insta watsaap etc..

Lepas ni kena set dlm minda kena peruntukan utk tengok dan baca quran.. kejap je bukan lama setakat 1-2 muka surat tu...

Pelan2 amal insyallah jdkan ia sebagai addict dlm jiwa korang.. satu hari tak baca mesti tak kena... :D
http://quran.ksu.edu.sa/ayat/?l=en


aplikasi yang baik untuk hafal Al Quran....di biayai sepenuhnya oleh raja saudi...

boleh install d telefon..ada fungsi repeater ayat ke ayat...untuk memudahkan penghafalan....

p/s: abaikan jika dah ada...sya dah lupa dah share ke belum benda ni...
Assalamualaikum wat..

kalau yang tak ada line tu atau nak baca cara off line..rasanya boleh donload iQuran apps/tuk apple ada gak..saya suka apps ni sebb panjang pendek, berhenti, dengung dll ada di tunjukkan dalam color2 yg berlainan..kalau berhenti baca ble 'MARK' dan kmudian hari ble sambung..ada terjemahan sekali dan audio..kalau nak advance ble beli..harga x sampai Rm10..
 
Last edited:
Sponsored Post

jkbmx

Fun Poster
Joined
Oct 17, 2008
Messages
139
Reaction score
2
Points
15
Alhamdullillah, TQ TT atas perkongsian. Semoga Allah sentiasa murahkan rezeki TT.
Al-Quran ni buku panduan hidup kita. Kena baca, faham dan amalkan.
Hidup yg x berpandukan adalah hidup yg sia2.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register