BTC USD 24,200.0 Gold USD 1,781.09
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Cara Untuk Menutup Layar Komputer Riba Tanpa Memasuki Mod "Sleep"

soybean

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
63,223
Paid Membership
Joined
Feb 15, 2009
Messages
63,223
Reaction score
4,126
Points
661
Awards
1
istockphoto-1193164305-640x640-1.jpg



Proses muat turun fail yang besar ataupun mengimbas sistem pada PC kebiasaannya memakan masa yang lama yang mana anda berkemungkinan meninggalkan PC dengan skrin terbuka untuk sementara waktu bagi menjalani aktiviti lain. Tetapan asal pada PC akan menyebabkan ianya di tidurkan sekiranya Lid ataupun layarnya ditutup sangat menjengkelkan bagi sesetengah situasi.

Berikut kami kongsikan cara untuk mengubah tetapan PC agar ianya tidak di tidurkan walaupun layar atau Lid di tutup agar proses yang anda sedang jalankan tidak terhenti.





Pertama sekali masuk ke menu Control Panel dengan membuat carian pada Windows.

1.png


Kemudian Pilih menu Hardware and Sound > Power Options.

2.png


Seterusnya pilih menu berikut.

3.png


Akhir sekali tetapkan pelihan berikut pada menu Do Nothing dan disusuli menekan tombol Save Changes.

4.png


Maka dengan itu setiap kali Laptop anda ditutup layarnya, sisitem windows akan tetap berfungsi seperti biasa.

Itulah sahaja sedikit perkongsian daripada kami kali ini, semoga bermanfaat.
 
Sponsored Post

GeeKaDoY

Active Member
Messages
2,420
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,420
Reaction score
572
Points
81
Buat macam ni laptop/screen jadi panas lain macam pengudaraan laptop dah terhad. Boleh collapse system lau buat berterusan.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
370,621
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
370,621
Reaction score
22,857
Points
2,836
Awards
1
Sleep mode tu nak bagi laptop rehat jap
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,639
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,639
Reaction score
4,473
Points
296
Awards
1
Buat macam ni laptop/screen jadi panas lain macam pengudaraan laptop dah terhad. Boleh collapse system lau buat berterusan.
Sleep mode tu nak bagi laptop rehat jap

cara yang diberi tu memang betul, tapi ianya berfungsi untuk padam LCD sahaja, komputer masih jalan .. katakan pengguna nak keluar pergi kedai untuk selama 30 minit atau 1 jam, boleh set cara di atas dan tambahan untuk biarkan processor jalan pada had rendah dan tutup / rehatkan HDD (Hard Disk) .. buat cara macam saya ..

1659611247558.png

1659611299852.png


cara yang saya beri di atas takkan beri laptop panas :)
 

rinoa99

Active+ Member
Messages
4,782
Top Poster #2
Joined
Jun 5, 2022
Messages
4,782
Reaction score
689
Points
71
Buat macam ni laptop/screen jadi panas lain macam pengudaraan laptop dah terhad. Boleh collapse system lau buat berterusan.

aah
lebih selesa shut down untuk rehatkan laptop
guna setiap 2 jam je
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register