BTC USD 42,733.3 Gold USD 1,776.91
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Debate Cara selamatkan orang malaysia dari bunuh diri masa pkp!!!

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
29,963
Reaction score
2,199
Points
206
Salam semua

Makin banyak orang malaysia bunuh diri

Dulu kita dengar banyak orang jepun ja yang suka bunuh diri

Lani orang malaysia plak dok bunuh diri

Pada sesiapa kat sini

Saya pesan kepada diri saya dan semua

Kalau ternampak orang nak bunuh diri

Cepat cepat la bantu dari dia bunuh diri

Makin sedih

Allahuakhbar

Malaysia ku yang makmur jadi sampai jadi camnie

Menitis air mata kita

Merata rata bunuh diri

Bantu la

Minta ampun taubat pada Allah

Atas apa dosa yang kita lakukan

Cubaan ujian dari Allah

Mohon ampun taubat

sapo2 ado mslh stress etc bleh hubungi ==> https://pusat-kaunseling-selangor-talian-sahabat.business.site/

Pusat Kaunseling Selangor Talian Sahabat​

Helpline in Seksyen 14
Open today until 17:00
WHATSAPP 013-300 9291

unnamed.jpg
 
Sponsored Post

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
29,963
Reaction score
2,199
Points
206
kita yang pendapatan yang tak terjejas (gaji mcm biasa, tak kena buang kerja) ni,,, mungkin takkan faham..

tp bila fikir-fikir, ada yg smpai kena buang kerja, ada yg gaji dikurangkan, mmg kesian,,,, kdg2 org yg takda kemahiran sgt ni, bila dh kena buang kerja, nk cari kerja balik utk dpt gaji yg sama yg lepas tu, mmg payah (lebih2 lg waktu pkp ni)...... dgn tanggungan/komitmen yg bnyk lg......
ataupun peniaga2 kecil yg secara tiba2 dh tak boleh berniaga dan takda pendapatan....,, cuba kita bayangkan dan letakkan diri kita pada tempat diorg,,, mmg kesian....

tp utk org mcm aku ni,, walaupun gaji ok je,, takda terjejas pendapatan... tp kdg stress jgk bila dh setahun lebih duduk rumah je......lebih2 lagi aku ni org bujang (dan jauh dari family)... seriously, kdg2 koyak gak mental ni...(tiba2 jadi sedih, menagis sorg diri)......kalau kluar pn, mmg kluar pi giant/tesco/nsk je....ataupun kdg2 pi kedai hardware... itu jah... tp apa2 pun, bila aku fikir org yg lg susah dari aku,, aku spatutnya bersyukur... jgn manja sgt...

dan nasib baik zmn skrg belanja bil/kredit telefon murah.... haha.... video call pun senang...setiap hari mmg aku akan slalu call family atau org terdekat...so aku rasa cara mcm ni boleh kekalkan kesihatan mental kita...huhu....sentiasa kena bercakap dgn org... alhamdulillah, ok je...

.
.
.

dan by the way, cuma ada satu benda lah aku nk tegur sikit....aku tak nak la ckp siapa2... org tu takda pun dlm CG,, so harap jgn terasa la ok...
aku cuma nk share je...
ada sorg ni yg aku kenal... dia ni alhamdulillah masih ada kerja... tp kerja biasa2 la....tp gaji boleh kata ok la...bleh hidup gaji 2k lebih.. bujang.. skrg ni work from home....
tapi, dia ni slalu asyik duk mengeluh kata hidup susah la... duk kutuk kerajaan payah nk bg bantuan lah ape lah...
ok lah,, itu takpe... aku ok je dgr luahan dia.. masing2 kan ada benda yg nk diluah....

TETAPI,, masalahnye, dia ni kerja pun malas... work from home, tp asyik main game je...asyik duk beli game yg harga ratus-ratus.. utk playstation dia... duk blanja benda2 yg tak penting.... work from home, tp mcm takde inisiatif nk usaha something..ambik kursus online ke, belajar ilmu baru ke... yg dia tahu, duk bising2 complain, tapi takde usaha...duk main game je kerja... bagi aku, rugi... zmn skrg banyak kursus2 online yg murah yg mungkin bleh menjamin masa depan... rugi, dia ni org muda... kalau dh tua tu, tu lain cerita la... org muda, tapi tak memanfaatkan teknologi-teknologi yg ada zmn skarang.... rugi la... kalau asyik duk main game je, mcm mana nak maju...

sapo2 bleh tolong cucuk covid19 kek mamat ni? montang2 ado gaji siap WFH main game ratus2 habih bli game ajo, bior dio sakit tegolek2 baru dio tau susah.....
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
May 29, 2008
Messages
16,218
Reaction score
5,957
Points
321
Secara psikologinya..
Mereka yg nak bunuh diri ni ada masalah mental..

Dimana mereka ni mempunyai penyakit yang menganggu cara hidup mereka..

Lebih parah lagi ada yang kita tak boleh identify masalah mental seseorang. Melainkan dia sendiri maklum dia ada masalah..

Ada kes yg aku baca, dia sendiri tak sedar dia mental.. Menyebabkan tindakan dia menjadi pelik dikalangan orang sekeliling..

Bagaimana nak selamatkan mereka ?

Aku tak pasti, sebab mereka ni adakalanya bertindak diluar batasan..

Adakalanya senyap seribu bahasa.. Seterusnya bunuh diri..

---

Kita pun tak boleh nak bantu melainkan mereka sendiri nak pilih untuk menjalani kehidupan yang sederhana..

Maksud kehidupan sederhana adalah jangan merumitkan masalah dan fahami ada solusi jika diizin Allah..

---

Salah satu faktor utama berlaku masalah mental adalah atas faktor kekangan family support..

dimana mak ayah dia sendiri ada masalah mental, menyebabkan anak dia sukar untuk buat keputusan..

cth kes aku baca, ibu jenis Narcissist. Apa² akan salahkan anak dia. Lepas tu asyik banding anak orang lain bagus. Anak dia x bagus. Sentiasa nak lebih dari orang lain..

Ibu jenis begini meletakkan diri anak dia tertekan..

---

Ada banyak contoh punca masalah mental dibentuk dari family yang bermasalah..

---

Sekian..
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,008
Reaction score
1,722
Points
596
Secara psikologinya..
Mereka yg nak bunuh diri ni ada masalah mental..

Dimana mereka ni mempunyai penyakit yang menganggu cara hidup mereka..

Lebih parah lagi ada yang kita tak boleh identify masalah mental seseorang. Melainkan dia sendiri maklum dia ada masalah..

Ada kes yg aku baca, dia sendiri tak sedar dia mental.. Menyebabkan tindakan dia menjadi pelik dikalangan orang sekeliling..

Bagaimana nak selamatkan mereka ?

Aku tak pasti, sebab mereka ni adakalanya bertindak diluar batasan..

Adakalanya senyap seribu bahasa.. Seterusnya bunuh diri..

---

Kita pun tak boleh nak bantu melainkan mereka sendiri nak pilih untuk menjalani kehidupan yang sederhana..

Maksud kehidupan sederhana adalah jangan merumitkan masalah dan fahami ada solusi jika diizin Allah..

---

Salah satu faktor utama berlaku masalah mental adalah atas faktor kekangan family support..

dimana mak ayah dia sendiri ada masalah mental, menyebabkan anak dia sukar untuk buat keputusan..

cth kes aku baca, ibu jenis Narcissist. Apa² akan salahkan anak dia. Lepas tu asyik banding anak orang lain bagus. Anak dia x bagus. Sentiasa nak lebih dari orang lain..

Ibu jenis begini meletakkan diri anak dia tertekan..

---

Ada banyak contoh punca masalah mental dibentuk dari family yang bermasalah..

---

Sekian..

Bab sakit mental

Saya rasa sapa pun leh kena

Cuma kalau yang beragama islam

Akan merintih dan berdoa pada Allah

Macam saya kadang rasa tekanan

Saya cuba berdoa dan banding nasib saya dengan orang lain

Saya akan rasa bersyukur

Kita masih ada mata masih ada kaki dan tangan masih ada nyawa untuk bernafas

Bukan kita ada dalam lubang kubur

Nie masih ada atas dunia nak masuk dalam lubang kubur

Gunakan kesempatan yang ada selagi masih ada atas dunia
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register