BTC USD 61,543.6 Gold USD 1,767.63
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Debate Cara selamatkan orang malaysia dari bunuh diri masa pkp!!!

dausbiz

CG Hardcore Club
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,072
Reaction score
1,738
Points
596
Salam semua

Makin banyak orang malaysia bunuh diri

Dulu kita dengar banyak orang jepun ja yang suka bunuh diri

Lani orang malaysia plak dok bunuh diri

Pada sesiapa kat sini

Saya pesan kepada diri saya dan semua

Kalau ternampak orang nak bunuh diri

Cepat cepat la bantu dari dia bunuh diri

Makin sedih

Allahuakhbar

Malaysia ku yang makmur jadi sampai jadi camnie

Menitis air mata kita

Merata rata bunuh diri

Bantu la

Minta ampun taubat pada Allah

Atas apa dosa yang kita lakukan

Cubaan ujian dari Allah

Mohon ampun taubat
 
Sponsored Post

lau_kau

Legendary Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
15,541
Reaction score
2,504
Points
201
Tekanan dr segala segi, hutang, keluarga, tmpt kerja...smp xleh nak pikiq dh jalan buntu
 

AlYamani

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,292
Reaction score
628
Points
161
Kalau perasan,kita dah berkurung dalam bilik setahun lebih.
Mana tak mental,nak keluar takut jangkit covid,nak lari masuk hutan kang rentas daerah kena saman.
Senangnya,bagila cepat vaccine,nanti keluar tak payah pakaimask lagi.InsyaAllah.
 

chip555

Active Member
Joined
Dec 3, 2007
Messages
2,387
Reaction score
238
Points
43
kadang-kadang malu nak meminta-minta.

bendera.jpg
 

MuslimProgrammer

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,978
Reaction score
2,401
Points
151
kita yang pendapatan yang tak terjejas (gaji mcm biasa, tak kena buang kerja) ni,,, mungkin takkan faham..

tp bila fikir-fikir, ada yg smpai kena buang kerja, ada yg gaji dikurangkan, mmg kesian,,,, kdg2 org yg takda kemahiran sgt ni, bila dh kena buang kerja, nk cari kerja balik utk dpt gaji yg sama yg lepas tu, mmg payah (lebih2 lg waktu pkp ni)...... dgn tanggungan/komitmen yg bnyk lg......
ataupun peniaga2 kecil yg secara tiba2 dh tak boleh berniaga dan takda pendapatan....,, cuba kita bayangkan dan letakkan diri kita pada tempat diorg,,, mmg kesian....

tp utk org mcm aku ni,, walaupun gaji ok je,, takda terjejas pendapatan... tp kdg stress jgk bila dh setahun lebih duduk rumah je......lebih2 lagi aku ni org bujang (dan jauh dari family)... seriously, kdg2 koyak gak mental ni...(tiba2 jadi sedih, menagis sorg diri)......kalau kluar pn, mmg kluar pi giant/tesco/nsk je....ataupun kdg2 pi kedai hardware... itu jah... tp apa2 pun, bila aku fikir org yg lg susah dari aku,, aku spatutnya bersyukur... jgn manja sgt...

dan nasib baik zmn skrg belanja bil/kredit telefon murah.... haha.... video call pun senang...setiap hari mmg aku akan slalu call family atau org terdekat...so aku rasa cara mcm ni boleh kekalkan kesihatan mental kita...huhu....sentiasa kena bercakap dgn org... alhamdulillah, ok je...

.
.
.

dan by the way, cuma ada satu benda lah aku nk tegur sikit....aku tak nak la ckp siapa2... org tu takda pun dlm CG,, so harap jgn terasa la ok...
aku cuma nk share je...
ada sorg ni yg aku kenal... dia ni alhamdulillah masih ada kerja... tp kerja biasa2 la....tp gaji boleh kata ok la...bleh hidup gaji 2k lebih.. bujang.. skrg ni work from home....
tapi, dia ni slalu asyik duk mengeluh kata hidup susah la... duk kutuk kerajaan payah nk bg bantuan lah ape lah...
ok lah,, itu takpe... aku ok je dgr luahan dia.. masing2 kan ada benda yg nk diluah....

TETAPI,, masalahnye, dia ni kerja pun malas... work from home, tp asyik main game je...asyik duk beli game yg harga ratus-ratus.. utk playstation dia... duk blanja benda2 yg tak penting.... work from home, tp mcm takde inisiatif nk usaha something..ambik kursus online ke, belajar ilmu baru ke... yg dia tahu, duk bising2 complain, tapi takde usaha...duk main game je kerja... bagi aku, rugi... zmn skrg banyak kursus2 online yg murah yg mungkin bleh menjamin masa depan... rugi, dia ni org muda... kalau dh tua tu, tu lain cerita la... org muda, tapi tak memanfaatkan teknologi-teknologi yg ada zmn skarang.... rugi la... kalau asyik duk main game je, mcm mana nak maju...
 
Last edited:

shah_ae

Legendary Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
16,189
Reaction score
867
Points
171
Kalau perasan,kita dah berkurung dalam bilik setahun lebih.
Mana tak mental,nak keluar takut jangkit covid,nak lari masuk hutan kang rentas daerah kena saman.
Senangnya,bagila cepat vaccine,nanti keluar tak payah pakaimask lagi.InsyaAllah.
setahun lebih berkurung?
tak beli brg keperluan & urusan penting?
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,072
Reaction score
1,738
Points
596
Kalau leh hubungi cepat cepat pihak berkuasa sebelum dia merapu

Jika anda berada di tempat kejadian

Kalau kita tengok kes banyak kat flat dan apartment

Yang dok flat apartment tengok kiri kanan anda jangan sampai tambah lagi kes flying
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register