Ask/Help Cara reject tawaran kerja yang dah sign offer letter

CG Sponsors




chuki2

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2012
Messages
590
Reaction score
26
Points
20
Salam semua,

Al-kisahnya 2 bulan lepas, aku dah sign offer leter dari company B. Increment lebih kurang 20%. Tapi campur benefit sana sini dapat la 30% juga

So aku tender dengan bos dalam company A. So selama 2 bulan lepas aku tender, aku baru dapat tahu yang bos aku tak pernah submit ke HR. Tapi rupanya dia propose aku dinaikkan jawatan dan lulus. So current increment aku dapat lebih kurang sama dengan company B. Tapi benefit masih sama.

Suasana kerja company A takda apa2 masalah, aku enjoy dengan kerja sini. tapi disebabkan ada recruiter company B offer kerja dengan increment 20% buat menarik minat untuk sign offer. Tapi tak sangka lak company A counter offer balik pulak.

Secara rumusan

Company A (Current company):
Pros :
30% kenaikkan, tapi benefit kurang. Waktu kerja flexible, ikut suka la nak masuk jam berapa, balik jam berapa asal dapat task janji siap. Work from home pun boleh kalau nak. Kenaikkan gaji akan dibayar terus pada awal bulan 9
Cons:
Benefit kurang, panel klinik pun setahun RM 500, medical card 20k.

Company B :
Pros:
20% kenaikkan gaji, tapi ada elaun makan,optical, medical, dan panel klinik satu keluarga (RM 2000)
Cons :
Kerja seperti normal hour. Kenaikan pun susah dapat based on HR punya info. Tiada kenaikan gaji selepas probation katanya. Dan paling risau kena buang kerja sbb covid time probation ni.

Setelah fikir masak-masak, dengan keadaan ekonomi tak berapa bagus aku fikir better stay company lama.

Please advice, please share macam mana korang reject company yang dah sign offer letter.
 
Sponsored Post

tr4falgar

Super Active Member
Joined
Oct 14, 2012
Messages
6,606
Reaction score
579
Points
126
kalo taknak pening kpla, call je company B, cerita hal yang ekau kene kaunter tu kat dia.. 😁

p/s : ni chuki2 kdmc ka?
 

lwashere

Active Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
2,159
Reaction score
18
Points
35
aku selalu follow 3 rule ni kalau pemilihan kerja. Masa, keluarga, duit. Biasanya kita takkan dapat 3 bende ni tapi akan perlu korbankan salah satu.

contoh tmpt kerja sekarang gaji tak besar tapi aku ada masa terluang sikit ngn dapat spend masa ngan famili aku.

Biasanya kalau gaji lagi besar, kita perlu abiskan byk masa dengan kerja-kerja dan tade masa untuk famili.

Cadangan aku, TT selidik dulu company yg TT nak masuk ni dari segi environment, company, etc.
 

apodio

Fun Poster
Joined
Sep 17, 2014
Messages
412
Reaction score
30
Points
30
Terus terang je, cuma cantik kalau bukan di buat di minit2 terakhir yg sepatutnya t/puan masuk sykt-B tu.
Kalau blum firm keputusan, buat la solat Istikharah.
 

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,444
Reaction score
301
Points
131
kene bagitau cepat2..
call kata x jadi keje sbb ade masalah peribadi..bahasa kene lemah lembut..

lagipon paling teruk pon kene bayar 1 minggu gaji je klu x masuk keje langsung..
aku penah kene saman tapi buat xtau je..syarikat tu aku keje 3 hari je tapi dia minta bayar lagi 4 hari..haha..
konpom laa x bayar..
 

apoeki

Super Active Member
Joined
Aug 7, 2012
Messages
5,888
Reaction score
407
Points
91
ko keje tempat baru 1 hari lepas tu x yh dtg lg.. x pn masuk keje 1 hari terus hntr surat resign..hahaha
 

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,444
Reaction score
301
Points
131
ko keje tempat baru 1 hari lepas tu x yh dtg lg.. x pn masuk keje 1 hari terus hntr surat resign..hahaha
ni bahaya klu gi keje..
elok rejek awal2 walau kemungkinan disaman masih ade..
 

lats840

Active Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,087
Reaction score
220
Points
43
kalo taknak pening kpla, call je company B, cerita hal yang ekau kene kaunter tu kat dia.. 😁

p/s : ni chuki2 kdmc ka?
Yup..
Ni yg lebih baikk...
Bg tau company B cepat2, supaya tak jd masalah kemudian hari...
Ckp dg penuh sopan santun dan reason yg kuat....
Ckp msalah tmpat tinggal ke... Ade fmly issues ke... Sbb nnti akan effect pada tmpt keje baru...

Ape2 hal pun, good luck tuan....
Murah rezeki dpt naik pangkat...
Hehehe...
 

chuki2

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2012
Messages
590
Reaction score
26
Points
20
Alhamdulillah dah settle, aku dah call company B dan explain elok-elok. Diorang counter, tapi tak banyak maka aku stay aja company lama.

Terima kasih guys...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register